Teď jde o hodně, Babiš jedná v Bruselu o kvótách. Generál Šedivý má zneklidňující zprávy

14.12.2017 15:04

ROZHOVOR ,,Nevím, jestli mám důvěryhodné zprávy, ale ty hovoří o tom, že nálada ve vedení Evropské unie je stále stejná, tedy, že bruselské špičky chtějí podporovat trvalé přerozdělování uprchlíků. Já sám tyto nesmyslné názory nedovedu pochopit,“ řekl v předvečer důležitého jednání EU, jehož se již účastní i Andrej Babiš, ParlamentnímListům.cz generál a pedagog Vysoké školy CEVRO Institut Jiří Šedivý, někdejší náčelník Armády ČR. „Chtějí navýšit počet obyvatel Evropy tímto způsobem a přivést si tak levnou pracovní sílu, která bude vykonávat ty nejjednodušší práce za nejhůře honorovanou odměnu? To je ale naprosto v rozporu s nejnovější ekonomickou vizí tzv. průmyslovou revolucí 4.0, která počítá s masovou automatizací a robotizací,“ obává se.

Teď jde o hodně, Babiš jedná v Bruselu o kvótách. Generál Šedivý má zneklidňující zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál v záloze Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu české armády

Nový český premiér Andrej Babiš odjíždí do Bruselu, kde se bude jednat i o migrační politice. Chce tam nabídnout spolu s ostatními zeměmi Visegradské čtyřky (V4) své vojáky na ochranu libyjské hranice, aby pomohli zabránit nelegální migraci. Dále chce poskytnout s ostatními premiéry V4 na další bezpečnostní a humanitární opatření 36 milionů eur. Je to podle Vás krok správným směrem?

Z naší strany je to jednoznačně vhodné rozhodnutí, protože zastavit migraci až na evropské půdě se zatím moc nedaří. Zůstává ale otázkou, jak to pojmou zástupci vlivných západoevropských zemí, kteří spíše podporují pro migranty přerozdělovací mechanismus, stále na něm trvají a odmítají naše názory, že kvóty jsou vlastně nesmyslné.

Anketa

Babiš navrhuje poslat naše vojáky chránit hranice Libye. Schvalujete to?

35%
65%
hlasovalo: 6516 lidí

Organizace Amnesty International vydala zprávu, popisující nakládání s uprchlíky v Libyi. Podle ní tam dochází k jevům na hranici zločinů proti lidskosti. Hovoří se o zřizování koncentračních táborů, mučení, znásilňování. Dalo se to očekávat? Jsou to pro vás překvapivé informace?

Organizovat a zřizovat záchytná zařízení je určitě správné, musí ale nad tím fungovat  patřičná kontrola. Tu nemůže zajišťovat libyjská vláda nebo vlády jiných afrických zemí, kdy by to dopadlo asi stejně, ale musí do tohoto procesu vstoupit mezinárodní organizace, jako je například OSN. Ten záměr je určitě dobrý, musí se však v souvislosti s podmínkami vyvíjet. V těch hotspotech, jak to nazývají, se musí samozřejmě bezpečnost tamních lidí řešit jinak. I tak je to určitě lepším východiskem, než jen mluvit a kritizovat, což je především doménou organizace Amnesty International, která, jak známo, v takových případech jen málo koná.

Když imigranti zcela nekoordinovaně mířili do Evropy, bylo za optimální řešení často prohlašováno právě zřizování záchytných táborů na africké straně moře, nyní se toto rozhodnutí kritizuje. Mohou ale kritici tohoto řešení nabídnout jiné alternativy?

Já si opravdu myslím, že zřizování podobných záchytných zařízení je za současného stavu tím nejsprávnějším řešením. Protože tam musí fungovat i prověřování a kontrola, co je to vlastně za lidi, kteří chtějí emigrovat do Evropy. Nemohou přece do nich napochodovat tisíce Afričanů z různých zemí se „škraloupy“ z různých teroristických organizací a nemusí se zrovna jednat jen o fanatiky z Islámského státu. Ta zařízení musí také plnit návratovou funkci, kdo neprojde prověrkou, bude poslán zpět.

V Africe jsou v pohybu směrem do Evropy možná miliony lidí. Lze si za těchto okolností vůbec představit nějaké řešení, ve kterém by se dodržovaly všechny humanitární standardy? Přitom imigrantů v táborech stále přibývají. Co by mohlo tuto situaci změnit? Prohlášení EU, že už nikoho dalšího nepřijme? Nebo by ani to nestačilo?

Znovu opakuji, že za situace, kdy evropská migrační politika je taková, jaká je, tedy, že už fungují i záchranářské týmy, které nám dovážejí do Evropy jakékoliv migranty, kteří utíkají  přes moře, je to jedním ze správných řešení. Já vím, že životní podmínky v Africe jsou mnohdy velmi těžké až kruté, ale nemůže být přece jediným řešením jen migrace – útěk. Ti lidé se musí především snažit o zlepšení podmínek ve své vlastní zemi. Podle posledních, oficiálních studií má právě černý kontinent největší přírůstek obyvatel za poslední léta z celé planety. To se prostě musí řešit jinak, Afrika bude ještě více přelidněná, ale nemůže se přece celá přestěhovat do Evropy...

Na jednu stranu se hovoří o úděsné bídě, ve které obyvatelé Afriky žijí, na straně druhé mnoha lidem vrtá hlavou, kde berou ty deseti milióny uprchlíků peníze na to, aby mohly zaplatit pašerákům a  dostaly se na evropský kontinent. Jak si tuto skutečnost vysvětlujete?

Tak některé informace, jež o migraci či životních podmínkách v Africe dostáváme, nejsou vždy zrovna přesné. Nicméně je pravdou, že utíkají právě ti šikovnější a bohatší, kteří jsou si schopni finance na cestu opatřit. To je ale zas dost negativní trend pro africké země, kterým tak odchází mnohdy talentovaní lidé, a tamní vlády by se měly proto snažit něčemu podobnému zabránit.   

Server Britské listy okomentoval tyto informace tučným textem: „Ti občané České republiky, kteří odmítají přijímat  uprchlíky,  nesou přímou odpovědnost za toto vraždění, mučení a znásilňování“. Co říkáte na toto hodnocení, dělající z každého občana EU spoluviníka těchto událostí?

To snad nestojí ani za to komentovat. To je naprostá hloupost.

V nedávné minulosti se prokázalo, že některé neziskové organizace nejsou v migračních kauzách tak úplně nestranné, protože v nich mají vlastní zájmy (viz organizace transferů uprchlíků do Itálie). Lze za těchto okolností považovat zprávy, které tyto neziskové organizace vydávají (a nejde jen o Amnesty International), za důvěryhodný zdroj informací?

No, to je další problém. Podobné organizace, a to možná i z ryze humanitárních důvodů, nechci jim všem nasazovat psí hlavu, které se podílejí na transferu uprchlíků, si vůbec neuvědomují, co tím vlastně způsobují. Oni přivezou lidi třeba na italskou pevninu a nechají je tam jejich osudu. Takoví migranti bez zázemí, bez znalosti jazyka a patřičného vzdělání se pak ocitají ve stejné bídě a ve stejném traumatu, jako byli ve své zemi. Zjistí, že všechny řeči, které o vysněné Evropě slyšeli, to co jim bylo slibováno, vlastně není vůbec pravda. A to je pak podhoubí k terorismu, které je vede k  postupné radikalizaci.  

Evropská unie se chystá na jednání premiérů projednávat takzvaný Dublin IV., nový systém přerozdělování uprchlíků. Lidé se dozvídají značně rozporuplné zprávy o tom, co je obsahem těchto návrhů zejména ve vztahu ke kvótám. Máte o těchto záležitostech nějaké bližší informace, o co se konkrétně jedná? A je současná nálada v Evropské unii nakloněna k pokračování přerozdělovacích kvót nebo politici spíše zastávají názor, že by to bylo nesmyslné řešení?

Nevím, jestli mám důvěryhodné zprávy, ale ty hovoří o tom, že nálada ve vedení Evropské unie je stále stejná, tedy, že bruselské špičky chtějí podporovat trvalé přerozdělování uprchlíků. Já sám tyto nesmyslné názory nedovedu pochopit. Chtějí navýšit počet obyvatel Evropy tímto způsobem a přivést si tak levnou pracovní sílu, která bude vykonávat ty nejjednodušší práce za nejhůře honorovanou odměnu? To je ale naprosto v rozporu s nejnovější ekonomickou vizí tzv. průmyslovou revolucí 4.0, která počítá s masovou automatizací a robotizací. A v ní se zcela otevřeně počítá s větší nezaměstnaností právě u lidí s nižším vzděláním, kteří pracují v  pomocných profesích. Takže, co budeme dělat s těmi miliony migrantů už za několik let?   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…