Teď jste chytří! Sestra z covidové linie, sama nakažená: Co Češi nechtějí slyšet

03.11.2020 11:44

ROZHOVOR Fakultní nemocnice řízené státem mají prý i v současné koronavirové době lepší podmínky ke zvládání pandemie než ostatní zdravotnická zařízení řízená krajskými úřady. To alespoň tvrdí řada zdravotníků a lékařů z menších měst. Na to, jaká panuje situace v jedné z „okresních“ nemocnic za současné covidové krize, jsme se proto zeptali Jany Strniskové, vrchní sestry pro urgentní příjem z krnovské nemocnice v Moravskoslezském kraji.

Teď jste chytří! Sestra z covidové linie, sama nakažená: Co Češi nechtějí slyšet
Foto: archiv SZZ Krnov
Popisek: Jana Strnisková, vrchní sestra urgentního příjmu v SZZ Krnov

Celé Česko bojuje proti masivní vlně koronaviru, která má být u nás jedna z nejsilnějších na světě. Některé nemocnice, jako např. v Uherském Hradišti, Zlíně i Liberci, hlásí postupné naplnění stavů, kvůli přírůstkům pacientů s covidem-19. Jak je na tom nyní „okresní“ krnovská nemocnice? Ze kterých spádových oblastí ošetřujete vaše pacienty? Máte k tomu dostatek pomůcek, lůžek i personálu? Pomáhají vám například medikové či studentky ze středních zdravotnických škol, jako je to běžné ve fakultních nemocnicích?

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Bohužel i v naší nemocnici se projevuje obrovský nárůst nakažených covidem-19. Počty těchto pacientů mají stále vzestupnou tendenci. Nyní se především staráme o nemocné z okresu Bruntál včetně těch, kteří spadají pod bruntálskou nemocnici. Bylo ale i nezbytně nutné přebírat pacienty ze Slezské nemocnice v Opavě, kde došlo k prudkému nárůstu infikovaných. I z tohoto důvodu pomáhají u nás medici, kteří byli nasazeni na JIP a na další kovidové jednotky. Evidujeme i nabídky od brigádníků, ale nyní jsou zapotřebí spíše kvalifikované sestry. 

Pro zvládnutí toho náporu máme nyní otevřeny dvě standardní kovidové jednotky a dále jsme museli také zřídit plně vybavené tzv. kovidové ARO, kde leží pacienti v kritickém stavu na umělé plicní ventilaci. Dále jsme přetransformovali interní Jednotku intenzivní péče (JIP) v kovidovou JIP, kde se poskytuje především intenzivní terapie kyslíkem, když ještě není nutná umělá plicní ventilace. V případě potřeby jsme i zde schopni tuto JIP změnit v jednotku, kde se budou léčit pacienti s umělou plicní ventilací. 

Ochranných pomůcek máme zatím dostatek, ale jejich spotřeba je enormní. Průběžně zajišťujeme i stále používanější plicní ventilátory ve spolupráci s naším zřizovatelem – Moravskoslezským krajem.

Podle vyjádření vašeho ředitele a senátora Ladislava Václavce z minulého týdne onemocnělo už ve vaší nemocnici 104 zdravotníků, z čehož 28 uzdravených se vrátilo hned do práce. Jak vnímají zaměstnanci, tedy zdravotní sestry či ošetřovatelé, tuto krizovou, nebezpečnou situaci? Nesetkala jste se u některých s úmyslem odejít ze zdravotnictví? Naopak, které zdravotníky, ze kterých oddělení, byste nejvíce ocenila?

Je smutným faktem, že ohledně nemocných zdravotníků patříme na přední příčky ve statistikách nemocnic z Moravskoslezského kraje. Počet nakažených zdravotníků je stále vyšší než těch, kteří se vrací z karantény. 

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí
Není nic překvapivého na tom, že zdravotníci mají stejný strach z nákazy jako každý jiný člověk, ale 99 procent z nich neopustí svoji práci, i když ví, že riziko infekce je pro ně i pro jejich rodiny vysoké. Já mám nyní zkušenosti spíše s opačným trendem, kdy se zdravotníci snaží vrátit do práce co nejdříve, jakmile jim to jejich stav umožní. Zatím jsem se nesetkala se zdravotníkem, který by chtěl odejít kvůli strachu z nákazy covidem-19.

Ocenit si teď zaslouží asi většina zdravotníků, ale nejvíce musím vyzvednout ty, kteří jsou v první linii, tedy pracovníky urgentního příjmu, covid ARO, JIP a standardu, kteří jsou ohroženi nejvíce a musí pracovat v celotělových ochranných pomůckách, což vyžaduje extrémní fyzické i psychické vypětí. A také všechny, co pracují v odběrovém stanu.

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov spadá pod Krajský úřad v Ostravě. Snaží se vám vedení kraje vycházet vstříc za současného krizového stavu? Postaral se stát skutečně o děti – školáky mladých zdravotníků? Mají je kde umístit, když jsou v zaměstnání? Nemáte s tím problém, že vám chybí mladé maminky – zdravotní sestry či lékařky?

Krajský úřad opravdu zajistil možnost umístění dětí, ale je plně na rozhodnutí každého zaměstnance, zda toho využije a zůstane v práci. Nutit je do toho rozhodně nemůžeme. Kraj se nám snaží i v jiných záležitostech pomáhat v rámci svých možností. Ještě kdyby tak uměl „naklonovat“ sestry a lékaře.

Myslím si, že valná většina veřejnosti chápe, že dostupnost plánované péče je teď nižší a respektuje to. Jinak je opravdu mým velkým přáním, aby se lidé co nejvíce chránili a dodržovali základní bezpečnostní pravidla hygienické ochrany před nákazou. Pak snad brzy nebude nutné, aby se pravidla pro volný pohyb ještě více zpřísňovala.

V médiích už vícekrát zaznělo, že zatímco zdravotníci v první linii padají už na ústa, nemalá část veřejnosti stále odmítá dodržovat základní hygienická opatření a covid-19 považují za takovou horší chřipku. Co byste těmto lidem vzkázala? 

Vzhledem k tomu, že jsem už tuto nákazu prodělala, tak mohu z vlastní zkušenosti říct, že se opravdu nejedná o obyčejnou chřipku, ale o onemocnění, které hodně vyčerpává a trvá delší dobu, než se člověk dostane do předchozí formy, a to hovořím jen o tom lehčím průběhu. I tak je to hodně nepříjemné, bojím se navštívit svého vnoučka i otce, kterému je 82 let. Oba jsem už delší dobu neviděla. Prostě jen lze opakovat stále dokola, že je nutné dodržovat základní pravidla. Čím rychleji se tato pandemie zvládne, tím rychleji se budeme moci vrátit k běžné léčbě a nebude narůstat riziko úmrtí na další onemocnění, jako jsou například nádory nebo kardiovaskulární nemoci.

Je mi líto, že neukázněnost některých jedinců dopadá na celou společnost, kdy pak nemohou všichni lidé, i ti zodpovědní, vykonávat svou profesi, a tím se dostávají do existenčních potíží.

Bývalý ministr zdravotnictví i premiér hovořili o zavedení ještě tvrdší karantény (lockdownu) než doposud. Souhlasila byste s nimi, když sama denně bojujete v první linii s touto nebezpečnou pandemií? Anebo se domníváte, že současná opatření jsou dostatečná?

Myslím si, že právě nedodržováním základních pravidel, jako je nošení roušek, častější dezinfekce rukou a dodržování odstupů, je příčinou toho, že epidemie tak rychle narůstá. Proto souhlasím s přísnějšími opatřeními. A je asi nutné uplatňovat i postihy vůči lidem, kteří je nedodržují, a tím poškozují ty druhé – zodpovědné.

Proč si myslíte, že lidé jsou teď daleko méně opatrní než na jaře. Jsou už z covidu unavení, anebo ho více podceňují. Nebo se nechali ukolébat řečmi některých našich politických vůdců či prohlášeními známých „odborníků“ – zubařů, kardiologů atp.?  

Domnívám se, že opravdu vyjádření lidí, kteří nejsou odborníky v daném oboru, byla nešťastná a zhoršila vývoj epidemie. Že jsme unavení je pravda, ale mnozí lidé situaci skutečně hodně podceňují. Samotná vláda se všemi těmi opatřeními nám epidemii nezastaví, musíme dobře spolupracovat a chránit nejen sebe, ale i ostatní.

I ti lékaři a zdravotníci, jež současná opatření schvalují, vyčítají vládě a ministrům zdravotnictví, že jednají mnohdy překotně a chaoticky. Souhlasíte s nimi? Anebo se za současné situace už nedá nic jiného dělat, když jsme tu správnou dobu na prevenci (červenec, srpen) už promeškali?

Když chtěli na konci srpna epidemiologové, jako je například docent Rastislav Maďar, realizovat výraznější změny, tak skoro všichni byli proti a opatření, která navrhoval, byla hodnocena jako přemrštěná. Teď jsou všichni chytří a viní z tohoto jen vládu. Nadávání na vrcholové politiky je už náš národní kolorit. Stav na konci srpna přitom podcenili skoro všichni. Asi je to i tím, že takové krizové situaci čelíme letos poprvé a nikdo s ní nemá větší zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…