Teroristé z Hamásu mají v některých evropských zemích podporu, což je hanebné. Izrael si váží vaší podpory a proto chceme pomoci zdejší armádě, říká bezpečnostní analytik Bohbot

21.05.2018 19:26

ROZHOVOR Írán a Izrael se nenápadně přiblížily na hranu otevřeného vojenského konfliktu. Z obou stran jsou slyšet drsné výhrůžky. Podle slov bezpečnostního experta a bývalého člena izraelských ozbrojených sil Davida Bohbota je Izrael na válku dobře připraven, zato Evropa je nejsnazším teroristickým cílem.

Teroristé z Hamásu mají v některých evropských zemích podporu, což je hanebné. Izrael si váží vaší podpory a proto chceme pomoci zdejší armádě, říká bezpečnostní analytik Bohbot
Foto: Archiv DB
Popisek: Bezpečnostní expert a bývalý člen izraelských ozbrojených sil David Bohbot

Existují různé teorie, proč Íránci zaútočili ze Sýrie na Izrael. Jaké je vaše vysvětlení?

Domnívám se, že se mělo jednat o test ověřující připravenost Izraele, test podpory Íránu ze strany syrského režimu a Ruska a zároveň se Írán pokusil dosáhnout úrovně země „schopné zaútočit“ na moderní armádu Izraele. Je důležité vědět, že Írán po tomto nevydařeném útoku na Izrael, kdy velká část raket dopadla ještě na syrské území, a ty, které překročily hranici, byly sestřeleny, nepochybně ztratil chuť v těchto útocích pokračovat.

Reakce Izraele byla naprosto zdrcující a odvetný úder zasáhl všechny íránské základny vybudované v uplynulém roce v Sýrii a zároveň nekompromisně demonstroval, že izraelské letectvo je schopno bez potíží ničit i moderní systémy protivzdušné obrany dodané Ruskem. Napadení Izraele íránskými raketami předcházelo setkání Benjamina Netanjahua s Vladimirem Putinem, ve kterém byla na obou stranách vyjádřena snaha o udržení dobrých vztahů, což samozřejmě Íránu nevyhovuje. Zničení moderního ruského hybridního systému protivzdušné obrany SA-22 je velmi nepříjemnou zkušeností i pro ruskou stranu, která tento systém označovala za schopný čelit jakémukoliv vzdušnému útoku.

Je to velký šok asi i pro syrské a íránské jednotky, které tak ztratily pocit nedotknutelnosti a musí si být vědomy, že žádný útok vůči Izraeli neproběhne bez zdrcujících následků. Věřím, že Írán obdržel lekci, ze které se hned tak nevzpamatuje a přejde ho chuť k novým útokům. Lze konstatovat, že jediné, čeho tak Írán svým agresivním útokem dosáhl, je poskytnutí argumentů pro prezidenta USA Donalda Trumpa dokládající agresivní politiku Íránu a potvrzující správnost rozhodnutí o vypovězení smlouvy s Íránem.

Jak se tedy bude izraelsko - íránský konflikt vyvíjet?

Není pravděpodobné, že se Írán v nejbližší době pokusí znovu napadnout Izrael a je na mezinárodním společenství v čele s USA, aby donutilo Írán skutečně upustit od vývoje vlastních jaderných zbraní i od současné agresivní politiky. Je otázkou, do jaké míry a v jakém časovém období se to může podařit. Jsem však přesvědčen, že Izrael je schopen vždy efektivně čelit jakékoliv agresi či organizované snaze zničit integritu jeho území formou masového narušení jeho hranice a nelegálního proniknutí na území Izraele. Izrael také nedopustí, aby Írán dokončil vývoj jaderných zbraní, kterými by byl následně schopen napadnout Izrael. Pro Izrael je bezpečnost jeho obyvatel prvořadá!

Je Írán opravdu tak nebezpečný pro zbytek světa, anebo jen pro Izrael?

My jsme jediná země, která je plně chráněná proti raketovému útoku z delších vzdáleností, například z Íránu. Pokud teroristé vlastní atomovou bombu, nejsnažší cíl je Evropa. Izrael je neproniknutelná pevnost. Amerika má vynikající prostředky a špionážní službu, Rusko a Čína nejsou potencionálním cílem. Kdo tedy zbývá? Evropa!

Propalestinští aktivisté vám vyčítají, že burcujete Evropu k větší bezpečnosti, protože jste obchodník s izraelskými zbraněmi a bezpečnostními systémy, takže tím chcete zvýšit jejich prodej. Co vy na to?

V současné době probíhají dny, při kterých si připomínáme výročí období vzniku státu Izrael, který byl nucen od samého vzniku hájit právo na vlastní existenci a vzdorovat více jak pětinásobné přesile arabských států i Palestinců, kteří ignorovali právo Izraelců deklarované rezolucí OSN založit si vlastní svobodný stát. V tomto těžkém období byla vítaná pomoc Československa, které jako jediné pomohlo s výcvikem izraelských jednotek, dodalo zbraně a techniku umožňující Izraelcům účinně čelit arabské agresi.

Izrael si nesmírně této pomoci a podpory váží a je dnes nakloněn pomoci České republice vybudovat novou moderní armádu vybavenou nejmodernějšími technologiemi. Armáda České republiky byla za uplynulá období naprosto zanedbávána a jejím potřebám, ani požadavkům, politici nenaslouchali. Za prezidenta Václava Havla byl v tehdejším Československu zničen i veškerý zbrojní průmysl, který dnes vstává z popela a přechází z ruských zbraňových systémů na západní ve standardech NATO. Jsem rád, že mohu být nápomocen tomuto procesu a spolupráci a jsem přesvědčen, že předešlé období, kdy byly zbrojní zakázky provázeny skandály spojenými s korupcí, již minulo.

Dnešní kontrakty se snažíme realizovat na úrovni "government to government", kdy je jakékoliv podezření z korupce bezpředmětné.  Nejsem ani obchodník se zbraněmi, ale zastupuji na území České republiky izraelské státní zbrojařské firmy ve styku a v rámci komunikace s českou armádou a ministerstvem obrany. Jsem bezpečnostní poradce a analytik.

Česko začalo velice silně rozvíjet spolupráci s Íránem. V čele Česko-Slovensko-Íránské obchodní komory stojí Jan Kavan, bývalý předseda valného shromáždění OSN. Prý se začínají obchody slušně hýbat. To je máme jen tak zčista jasna zastavit?

Je třeba se reálně podívat na dnešní Írán a uvědomit si, jaké jeho agresivní politika přináší hrozby a rizika. Izrael v nedávném období prokázal ignorování smluvních podmínek ze strany Íránu a zároveň byl nucen čelit přímému raketovému útoku íránských jednotek umístněných v Sýrii. V dnešní době je tedy naprosto nezbytná potřeba vytvořit účinný nástroj, který Írán přinutí opravdu upustit od programu vývoje vlastních jaderných zbraní i od jeho agresivní politiky a rétoriky!

Írán zcela otevřeně vyzývá ke zničení Izraele. Na základě vypovězení smlouvy mezi USA a Íránem budou nepochybně přijaté sankce, které by členské země EU měly bez výjimky respektovat a odpovědně k nim přistoupit. Írán dnes ohrožuje nejen bezpečnost Izraele či USA, ale také Evropy!

Řada evropských států, neziskových či aktivistických organizací stále upozorňuje na potírání lidských práv Palestinců v Izraeli. Jak to vidíte vy?

Útoky organizované teroristickým hnutím Hamás jsou otevřeně motivované snahou o zničení státu Izrael a jak jsem se výše již zmínil, nástrojem je manipulace davu a neustále živená nenávist teroristů a náboženských fanatiků proti Izraeli. Hamás, ač teroristická organizace, má bohužel finanční i mediální podporu v některých evropských zemích, což je velmi smutné a od těchto zemí i hanebné!

Evropa by naopak měl sama začít konečně řešit ostrahu vlastních hranic, kterými prochází kdokoliv, i teroristé a velmi rizikové osoby. Izrael je malou zemí, která v první řadě chrání bezpečí svých občanů a není si schopna na úkor jejich bezpečí dovolit provádět experimenty prosazované evropskými vládami, které dnes Izrael kritizují. Jejich otevřená podpora teroristickým uskupením jen stav na Blízkém východě výrazně zhoršuje!

Palestinci již zkusili při snaze ohrozit Izrael vše možné a vědí, že zbraněmi nic nedosáhnou. Útok na hranice tedy vnímám jako jednu z posledních snah získat na svou stranu sympatie a poškodit Izrael. Spousta Palestinců si začíná uvědomovat, že stát Izrael je nutné uznat a cestou nápravy vztahů mezi Palestinci a Izraelem může být pouze diskuse.

Nezodpovědné evropské země podporou Hamásu jen toto období možného dialogu oddalují. Především jejich podpora agresivního Hamásu má na svědomí oběti na životech v řadách Palestinců. Zatímco za deset let bude Izrael stále bezpečnou zemí, je otázkou, jakou cestou se vydá bezpečnost občanů v Evropě. Česká republika si uvědomuje možná rizika a spolupracuje na zajištění vyšší bezpečnosti vlastních občanů s Izraelem.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…