To je náhoda, že to vypuklo zrovna teď, zaznělo z ČSSD. A vyšlo najevo, o čem jedná Babiš

15.11.2018 12:41

ROZHOVOR Chceme postupovat racionálně, abychom neudělali nějakou chybu, připouští místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna opatrný postoj sociální demokracie k novým výbušným informacím kolem farmy Čapí hnízdo, premiéra Andreje Babiše a jeho syna. Návrh, aby Andreje Babiše na postu premiéra nahradil někdo jiný z hnutí ANO, šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi neprošel; přesto rozhodnutí odejít z vlády ve straně nepadlo. „Těch našich patnáct hlasů ve Sněmovně by zásadně neovlivnilo ten vývoj, jestli Babiš povede vládu nebo ne, jen by se ty věci přeskupovaly,“ poukázal Foldyna na to, že komunisté deklarovali, že vládu podpoří, a Tomio Okamura sice na jednu stranu prohlásil, že vládě vysloví nedůvěru, aby vzápětí Andreji Babišovi nabídl, že do ní s hnutím SPD ochotně vstoupí a ochotně ČSSD nahradí.

To je náhoda, že to vypuklo zrovna teď, zaznělo z ČSSD. A vyšlo najevo, o čem jedná Babiš
Foto: Archiv HT
Popisek: Jaroslav Foldyna v pořadu Horké téma

Pane místopředsedo, zaujal váš poslanecký klub ČSSD  nějaké stanovisko poté, co vás předseda Jan Hamáček informoval o výsledku schůzky s premiérem Andrejem Babišem, která se týkala informací z reportáže s jeho synem Andrejem Babišem juniorem?

Dostali jsme informaci, že předseda Hamáček s panem Babišem o těch věcech jednal, pan Babiš mu vysvětloval nějaké skutečnosti k případu jeho syna. A dozvěděli jsme se, že budou mít ještě další schůzku. Předseda Hamáček pak má jít ještě na Pražský hrad. To jsou tři mezníky, o kterých můžeme hovořit. Jinak jsme se dohodli, aby to mělo jednotnou fazonu, že ty věci bude komunikovat jen předseda Jan Hamáček, aby veřejnost dostala informaci, která je relevantní, a ne aby si k tomu někdo přidal nějaký subjektivní postoj, protože ta situace je v tuto chvíli samozřejmě komplikovaná. Je to problém hlavně hnutí ANO, nebo konkrétně pana Babiše, ale ještě víc to dopadá na nás jako na koaliční stranu. Chceme postupovat racionálně, abychom neudělali nějakou chybu. Nejsem schopen k tomu skoro nic víc říci.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Chápu, že oficiální stanovisko sociální demokracie bude sdělovat předseda strany, ale nemůžete říci váš osobní názor? Přiznáváte, že ta situace je i pro vás složitá. Rozhodujete se, jak se k problému trestně stíhaného Andreje Babiše po dalších závažných podezřeních z možného maření policejního vyšetřování jako koaliční strana postavíte?

Je to velmi složité. Teď jsou vidět dvě polohy: jednou z variant možného východiska je nějaká slovenská modifikace. Tedy něco podobného, co se stalo na Slovensku, kdy pan premiér Fico odstoupil a nastoupil za něj na post premiéra někdo jiný z hnutí Směr. Ale nicméně to u nás asi nepřipadá v úvahu.

Proč tahle varianta nepřipadá v úvahu? Protože Andrej Babiš nechce odejít z postu premiéra?

Ano. Takže pro ČSSD je ten prostor až na dalších jednáních a ta teprve proběhnou. Nic víc k tomu tedy nevím.

A jak na vás zapůsobila reportáž novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka na Seznamu, která teď hýbe politikou?

Je to dost neuvěřitelné. Jsem překvapen, že něco takového se odehraje v civilizovaném státě. Způsob reportáže je jako z bondovky. To, když novináři přicházejí se skrytou kamerou v brýlích, ptají se lidí, považuji dost za problém. Ale odpověď na to, v jakém stavu se skutečně nachází Andrej Babiš junior, dá až budoucnost. Je velmi nepříjemné o tom mluvit, nerad bych se kohokoli dotknul. Myslím pana Babiše i jeho rodinných příslušníků. Nechci vyslovovat žádné soudy.

Nevzbudila ve vás reportáž pochyby o práci policie? I když má složitější práci v tom, že syn premiéra se pohyboval dva roky mimo republiku, jsou přece určité mechanismy, jak ho přesto vyslechnout. Vždyť i ministr vnitra, váš předseda Jan Hamáček prohlásil, že o pobytu trestně stíhaného Andreje Babiše mladšího ví policie „několik týdnů, spíš měsíců“. Mohla tedy už dávno požádat o spolupráci švýcarské policejní orgány, mohla si vyžádat lékařský znalecký posudek, případně požádat o jeho vydání do České republiky kvůli trestnímu stíhání.  

Nedovedu si představit, že by zpravodajské služby nebyly v obraze, kde jsou rodinní příslušníci takto vysoce postavených politiků, už proto, aby je nikdo nezneužil proti zájmům premiéra a České republiky. Ale nejsem v postavení premiéra a ministra vnitra, abych znal činnost těchto služeb. I to může být vodítkem k vyhodnocení současné situace. Taková věc je neobvyklá.

Nemáte  pochyby o tom, jestli policie nejedná laxně v případu, který se týká premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše?

Přiznám se, že to nechci hodnotit. Možná třeba nejedná, možná páni, kterých se to týká a mohou to vědět, o tom vědí. Ale nevíme o tom my. Já bych se k té kauze fakt nechtěl vyjadřovat.

Dobře, ale sám jste řekl, že kauza premiéra sociální demokracii poškozuje. Myslíte si, že to dopadne podle přísloví „psi štěkají a karavana jde dál“? Že prostě bude vládní spolupráce ČSSD a hnutí ANO pokračovat jako dosud bez jakýchkoli změn?

Dovedu si představit, že karavana půjde dál, ale musíme si vyhodnotit některé věci, které se udály v průběhu. Viděli jste Tomia Okamuru, jak se fotil s dalšími předsedy parlamentních stran a vydali společné prohlášení, že budou vyslovovat nedůvěru vládě. A šup, druhý den Okamura je připraven jít do vlády. Tahle gesta musí veřejnost nějak číst. Je tady otázka fungování v politických mechanismech, jako je zastoupení v některých orgánech, jestli jsme důležitý partner. Je příležitost, abychom tyto věci vyhodnotili, abychom se vyvarovali nějakých věcí, které tu v minulosti proběhly, kdy jsme složitě prohlasovávali zrušení karenční doby i další věci, které se týkají programových cílů sociální demokracie. Dejme tomu, že je teď nečekaný mezičas říci si něco i o těchto věcech.

Nemyslíte si, že takový postoj sociální demokracie může někdo brát trochu jako vydírání? Jako „podpoříme Andreje Babiše na postu premiéra, nepoložíme vládu, ale něco za to na oplátku chceme“?

Ne. Ale samozřejmě někdo může čekat, že budeme chtít nějaké personálie, ovšem to nikde nezaznělo. To bych si nedovolil. Já bych chtěl, aby politika dostala trošičku punc slušnosti, a ne toho, že když je někdo v ‚ouzkých‘, tak ho budeme vydírat. To bych nechtěl. Nic takového neplánujeme.

Co říkáte na výrok předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, že „na procesu vyslovení nedůvěry vládě bude napínavý jediný moment: souboj mezi Janem Hamáčkem a Tomiem Okamurou o prvenství, kdo z nich Babišovi vleze hlouběji do zadku“?

Aktivity pana Kalouska už v zásadě nehodnotím, jeho komentáře už jsou za hranou obvyklosti a stávají se spíš komickými než věcnými.

Ale nemyslíte si, že negativní důsledky spolupráce sociální demokracie s trestně stíhaným premiérem už převažují nad pozitivy, která vám to v podobě podílu na moci a v prosazení některých programových priorit přináší?

Myslím, že dopad vlády se ještě nedá vyhodnotit. Je krátká chvíle na to, abychom už teď mohli říci, tohle jsme udělali, aby si to lidi všimli. Tahle epizoda, tenhle díl, kterého jsme svědky, nepřispívá k objektivnímu vyhodnocení  situace, jestli je to dobře, nebo špatně. Na to bych si nechal ještě delší čas.

Takže nesouhlasíte s opozicí, že teď jde o pád politické kultury až na mafiánskou úroveň, když si třeba vezmeme podle Andreje Babiše juniora jeho nedobrovolné cestování po Rusku až na Krym, což sám nazval v e-mailu policii i v rozhovoru s novináři únosem?

Myslím, že tohle tady ještě přijde na přetřes. Premiér tady na plénu musí ty věci vysvětlit, musí tady o nich hovořit.

Jste si vědom, že teď hodně záleží na sociální demokracii, jestli v čele české vlády trestně stíhaný Andrej Babiš skončí, nebo ne?

V této chvíli nemám odpověď, protože SPD i komunisti jsou připraveni. Komunisti jasně deklarovali, že nejsou připraveni vyslovit nedůvěru. Okamura na jednu stranu říká, že bude vyslovovat nedůvěru, na druhé straně se nabízí, že vstoupí do vlády. Takže našich patnáct hlasů by zásadně neovlivnilo ten vývoj, jestli Babiš povede vládu nebo ne, jen by se ty věci přeskupovaly. Netroufám si to hodnotit. Teď jsme uprostřed hry, uprostřed dění, nejsou z toho ještě žádné závěry.

Ale jsme pár dnů před výročím 17. listopadu 1989. Ať už je to načasování zveřejnění reportáže náhoda nebo ne, jak tvrdí Babiš, neobáváte se, že tahle kauza vyvolá velké protesty a demonstrace veřejnosti?

Ta náhoda je velmi velká. A samozřejmě, když se podíváme, jak se protesty proti premiérovi a vládě odehrávaly na Slovensku, je to velmi podobné. Uvidíme, jak to premiér ustojí, netroufám si ty věci hodnotit. Nechci, aby to nějak narušilo vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …