To nechcete vědět: Řezník o hnusném polském masu. Nejde jen o Polsko, bohužel

05.02.2019 10:45

ROZHOVOR Aféra se zkaženým polským masem nemá hranice. Totéž se může stát i u nás. Může za to tržní hospodářství nebo „jen“ konkrétní lidé, kteří šmahem a jedním podpisem zrušili sanitní porážky zdravotně problematických zvířat? Klatovský živnostník Pavel Havlíček, který se vyučil řezníkem a svou profesi dosud neopustil, o tom ví své a předkládá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pro někoho možná až šokující, ale na druhé straně realistické informace. Ptáme se i na to, proč takový „protibabišovský rebel“ jakoby na první pohled otupil ostří a hroty. A může za to podle něj – tzv. pražská kavárna!

To nechcete vědět: Řezník o hnusném polském masu. Nejde jen o Polsko, bohužel
Foto: archiv P. Havlíček
Popisek: Pavel Havlíček

Nejnovější aféra s hovězím masem z nemocných krav v Polsku může mít jistě rozsáhlejší pozadí…

Samozřejmě může. Jedná se totiž o systémovou chybu a nikoli „polskou“, jak s despektem ke všemu polskému slýcháme všude kolem sebe.
Fakt odhalení případu na polských jatkách nic nevypovídá o tom, že se tak neděje na některých jatkách českých.

Anketa

Česko uznalo za prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Souhlasíte?

hlasovalo: 14409 lidí

Jak to vlastně je?
V minulosti totiž došlo ke zrušení systému sanitních porážek, kdy zemědělci prostě měli alternativu. Mohli jakkoli nemocný kus odvézt na sanitní porážku a doufat, podle výsledku vyšetření veterinárním lékařem, že dostanou zaplaceno „aspoň něco“.

Maso z nuceně poražených kusů se posuzovalo v několika kategoriích.

1) Pokud bylo maso po bakteriologické zkoušce nezávadné, pouze stran výtěžnosti nedostačující, označilo se rukou veterináře razítkem s jedním čtvercem a mohlo se zpracovat ve výrobě, kde došlo k velkému naředění.

2) Dva čtverce rohy přes sebe označovaly podmíněně poživatelné. Tou podmínkou bylo řádné tepelné opracování a cedule s takovým upozorněním byla součástí prodejen nuceného výseku.

3) Další kategorií pak také mohlo být posouzení k „normální spotřebě“ a zařazeno do tzv. „normálního výseku“. Maso bez závad vyfasovalo kulaté razítko, což znamenalo bez vady.

4) V odůvodněných případech pak veterinář označil maso trojúhelníkovými razítky po celém povrchu kusu a takové maso bylo určeno k likvidaci jako nevhodné k lidské spotřebě.

Asanační ústavy, „kafilerky“, takovou surovinu získávaly zdarma, anebo za pakatel několika málo korun či dokonce snad jedné symbolické koruny.
Zemědělec v takovém případě nedostal za dobytče nic, ale nemusel platit likvidaci, protože pro asanační ústav bylo takové maso surovinou pro výrobu masokostních mouček a technických tuků.

Dnešní systém zemědělcům uložil povinnost jakýkoli kus odevzdat kafilerce, která ovšem takovou povinnost velice rychle a snadno zpoplatnila.
Čili zatímco v minulosti za existence sanitních porážek byl veterinární dozor nad každým nemocným kusem, tak tento „moderní“ a zákazníka chránící systém tlačí zemědělce k dalším nemalým nákladům.
Není divu, že hledají cesty, a pokud se najde jateční nabídka, zemědělec na ni přistoupí.
Prostě se chová tržně.

...trh tedy jaksi vše nerozhodne…

Naopak, právě zrušení systému sanitních jatek nebylo moc tržní. Tržní chování je minimalizace ztrát, a zrušení sanitních jatek nebylo krokem tržním.
Tržní chování je hledání a předpovídání, slovy Bastiata, i těch účinků, které nejsou na první pohled viditelné, ale jsou předvídatelné.
Pokud neignorujeme naprosto normální lidské vlastnosti.

Tudíž i my máme být na pozoru? Nebo být v klidu?

Jak už jsem uvedl výše. Fakt, že byl v Polsku odhalen problém nelegálních porážek nemocných kusů, ještě neznamená, že stejně nelegální systém nefunguje u nás.
Neexistuje jediný důvod si myslet, že se totéž v Česku neděje.

Je něco shnilého „v království dámském“ a není to jen maso a jen v Dánsku… Není tedy lepší být vegetariánem, nebo dokonce veganem?

Já vím, že zastánci veganství a vegetariánství se na mě sesypou, ale my se v biologii učili, že živočišná bílkovina je pro lidský organismus nenahraditelná. A pominu teď ostatní pro lidskou výživu nezbytné látky.

Přece kdyby pánbůh chtěl, abychom žili z trávy, dal by nám čtyři žaludky a naučil nás přežvykovat, ne?

A co vy a ministr Toman?

Co se pana ministra zemědělství Tomana týče, tak bych se raději nevyjadřoval.
Snad každý víme o firmě Agrotrade rodiny Tomanů, která nabrala stamiliony úvěrů, byla převedena pod novým názvem na kyperskou společnost Finch Enterprises Limited a následně zbankrotována.

Daňový poplatník uhradil nějakých 600 milionů korun.

Nevím, možná už pan tatínek současného ministra se tak naučil hospodařit v komunistických vládách od roku 1981–1989 a něco svých dovedností přenesl i na své syny.

S Babišem a EET, jako silný a slyšitelný oponent, jste se nějak odmlčel… Jak to?

Dál jsem v opozici vůči současné vládě, dál kritizuji Babiše, celé ANO, dál nesouhlasím s politikou, která cíleně likviduje malou a střední vrstvu.
Stále kritizuji EET, stále kritizuji výmysly, kterými je obhajována.
Stále předsedám Asociaci živnostníků z. s., která je opravdu zastáncem malých živnostníků.
Nic se nezměnilo.

Jen musím říci, že se nemohu ztotožnit s hysterií, kterou předvádí na ulicích pražská kavárna.
Mohu protestovat proti jednotlivým zákonům. Mohu protestovat proti politice, proti praktikám, které používá Ministerstvo financí k likvidaci firem.
Ale nemohu na náměstí požadovat odvolávání regulérně zvoleného poslance a premiéra.
To bych popíral veškeré principy demokracie a pro mne demokracie neznamená „zvolení pouze mého kandidáta“.
To bych očividně pohrdal právem volby druhých lidí, mých sousedů a známých i neznámých.

Vzpomeňte si, někdy před rokem a půl jsem právě pro vás v jednom rozhovoru předpovídal vítězství Babiše a varoval před hysterčením kavárny, které by jej snadno mohlo torpédovat klidně i k padesáti procentům.
Myslím, že jsem nebyl tak daleko a ještě není všem předpovídaným dnům konec.

A po pravdě, jsou v dnešním šíleném, hyperkorektním a nuceně multikulturním světě na tapetě mnohem palčivější problémy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…