Tolik zakázek pro SYNER, to je minulost. S ANO se nám spolupracuje překvapivě dobře, říká liberecký Jan Korytář

29.01.2015 7:18

Jan Korytář (Změna pro Liberec), primátor, který se udržel v minulém volebním období v křesle necelý rok. Důvod? Rozhodl se bojovat proti korupci. Loňské komunální volby jeho strana opět drtivě vyhrála, primátorem se však nestal.

Tolik zakázek pro SYNER, to je minulost. S ANO se nám spolupracuje překvapivě dobře, říká liberecký Jan Korytář
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Změna pro Liberec získala v komunálních volbách 25,45 procenta hlasů. Umístili jste se na prvním místě. Druhou nejsilnější stranou bylo ANO, které získalo o téměř 7,5 procenta méně hlasů. Jak je možné, že primátorem se stal člen ANO?

Je to výsledkem naší dohody, stále je to mnohem lepší, než zůstat další čtyři roky v opozici. Navíc je ta dohoda ale oboustranně výhodná, Změna má tři náměstky, sedli jsme si i v tom, kdo měl o jaké resorty zájem, nebyl to žádný velký boj. Mým cílem nebylo být primátorem, ale změnit naše město. A cesta k tomu je nyní otevřená.

Těsně po volbách odmítal spolupráci se Změnou i současný primátor za ANO Tibor Batthyány. Kde jste nakonec našli shodu?

Oni i my jsme zjistili, že naše mínění o druhé straně máme z druhé ruky nebo z médií a když se rozběhl proces osobních schůzek a vzájemného poznávání, zjistili jsme, že i „anaři jsou tak trochu změnaři“ a druhá strana zjistila, že Změna má i jinou tvář, než jen tu opoziční. Ale pomohli nám i třetí Starostové, kteří tím, jak vedli vyjednávání, prokaučovali svůj kredit a otevřeli prostor pro tuto koalici.

Nová pražská primátorka za ANO Adriana Krnáčová čelí stále větší kritice. Údajně má problémy dokonce s vedením Zastupitelstva. Sledujete dění v Praze a jaký je Váš názor na situaci v Praze?

V Praze sleduji občas jen bývalého kolegu ze Zelených Matěje Stropnického, nyní  náměstka primátorky,  jinak ne.

Jak se Vám konkrétně spolupracuje s hnutím ANO?

V Liberci zatím překvapivě dobře, nějaké spory či krize jako v každém vztahu asi přijdou, ale zatím si nemám na co stěžovat. Jednání je otevřené, spolupráce partnerská, samozřejmě vždy je v politice i ten fakt, že komukoliv může moc stoupnout do hlavy, včetně mě, ale zatím, musím to zaklepat, koalice šlape dobře. Je to snad i proto, že dokážeme společně hledat řešení různých problémů bez nějakých ideologických klapek na očích.

Dlouhodobě kritizujete politickou situaci a provázanost politiků na soukromou sféru. V roce 2010 jste se stalo primátorem Liberce, ale už v dubnu 2011 jste na této pozici skončil. Myslíte, že za to mohla kritika tehdejších poměrů?

Nejen kritika, ale hlavně to, že jsme ten systém a ty vazby začali aktivně rozebírat. Tehdy tomu ještě ODS a ČSSD dokázaly zabránit, po těchto volbách je ale jiná situace, tyto strany ztratily svůj tehdejší vliv, dohromady mají v 39 členném zastupitelstvu dohromady jen 6 zastupitelů.

V minulosti jste se ohradil proti stavební společnosti Syner kvůli tomu, že ze všech městských zakázek získala až 38 procent z nich. Jaká je situace dnes?

Já jsem se ohrazoval především proti tomu, že v Liberci byli zvolení politici, placení z daní občanů, kteří město nespravovali s péčí řádného hospodáře, ale šli této firmě, ale i některým dalším, jak se říká, na ruku. Doba se změnila, to je dnes v Liberci již minulost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…