Tomáš Cikrt vyzývá pravici k boji proti Babišovi. A Kalousek? Jeden z nejschopnějších polistopadových politiků

19.10.2016 20:55

ROZHOVOR „Hnutí ANO je vnitřně nedemokratické uskupení, které vede bývalý estébák a které ohrožuje demokratickou podstatu naší země a svobodu nás všech, v tomto smyslu je stejně zhoubné jako hnutí komunistické,“ nebere si servítky v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Tomáš Cikrt, bývalý výrazný mluvčí ministra zdravotnictví, nyní šéfredaktor Zdravotnického deníku.

Tomáš Cikrt vyzývá pravici k boji proti Babišovi. A Kalousek? Jeden z nejschopnějších polistopadových politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Cikrt

„Být v koalici s ANO je jako být v koalici s komunisty. Sorry, středočeská ODS. Ale hnusí se mi to,“ napsal jste na svém facebooku. Ostrý komentář. Proč to vidíte takto vyhroceně?

Ze dvou důvodů: Zaprvé se ODS proti ANO vymezuje a stejně jako ostatní demokratické strany hovoří o oligarchizaci, ohrožení svobody apod. Nemohu přece tak ostře někoho kritizovat a pak se s ním dát do holportu. Pak jsou pravda a lež relativní. Pak volit nemá cenu, řekne si občan, stejně se vždycky všichni se všemi nějak dohodnou. Zadruhé já si skutečně myslím, že hnutí ANO je vnitřně nedemokratické uskupení, které vede bývalý estébák a které ohrožuje demokratickou podstatu naší země a svobodu nás všech, v tomto smyslu je stejně zhoubné jako hnutí komunistické. Navíc Andrej Babiš je aktuálně nebezpečnější, protože drží v rukou reálnou obchodní, politickou a mediální moc. 

Jste tedy zastáncem vytváření koalic proti ANO, jako to udělali třeba v Hradci?

Samozřejmě a zejména bych stejný postup uvítal po parlamentních volbách na celostátní úrovni, bude-li to třeba.

Zaznívaly i názory o možném spojenectví KDU-ČSL a STAN do příštích hodně důležitých voleb. A i když to předseda STAN, zdá se, odmítá, mohli by být natolik silní, že zastaví hegemonii Andreje Babiše, respektive že se i díky nim podaří vytvořit vládní koalici bez hnutí ANO? 

Oni sami tak silní nebudou, parlamentní volby jsou jiná disciplína, než byly ty krajské a senátní. Ale lidovci, pokud vůbec překročí pětiprocentní hranici, budou v jakékoliv koalici, mají  to v genech. Mohu jen doufat, že si uvědomí, že jejich místo je na straně demokracie a ne paravánu, který zakrývá hanbu oligarchie.

Nečeká Miroslava Kalouska a jeho TOP 09 osud ODA či Unie svobody?

Já bych nepodceňoval jednoho ze tří nejschopnějších polistopadových politiků, zvláště když on jediný z oněch tří ještě nepřišel o rozum. TOPka je městská strana a u nás v Praze 6 její kandidát zvítězil v senátních volbách velice suverénně. Před TOPkou je ale stejná výzva jako před ODS – jedině účelovým volebním spojením mají šanci zastavit Andreje Babiše.

Jak vidíte situaci ODS? Její předseda Petr Fiala po krajských volbách řekl, že je opět hegemonem pravice. Není to ale při zisku 9,47 procenta hlasů přehnané tvrzení?

Je to povzbuzující prohlášení, určené členům ODS. Já nejsem člen, jenom občasný (a momentální) fanoušek, mne ta slova minula. ODS se díky prof. Fialovi odrazila ode dna. Ale pořád nemá uzavřenu kapitolu svého směřování, pořád nedokáže odolat hlasům vzývajícím antimigrační rétoriku a vystoupení z EU. Mezi lidmi je stále populárnější Václav Klaus ml., je to chytrý pán, který velmi dobře hovoří o svém oboru, tedy o školství, a píše dobře literárně postavené novinové sloupky. Strhává ale ODS do extrému, k populismu. Boj o ODS bude v nejbližších měsících bojem mezi Fialou a Klausem ml., mezi moderní otevřenou evropskou pravicovou politikou a zastydlou národoveckou a populistickou politikou z minulého století. Obě jsou legitimní, ale já volím tu první.

Rád bych zdůraznil toto: Úkolem číslo jedna demokratických stran není rozviřovat strach z migrantů a okopávat kotníky EU, ale porazit Andreje Babiše. Rád bych viděl, jak jde do voleb pravicová koalice ODS, TOP 09, třeba i Svobodní a další – pokud všichni pochopí, co je teď skutečně důležité. Jsme ve stejné situaci jako Slovensko, když mu vládl Mečiar a měli bychom jí řešit podobně.

V krajských a senátních volbách propadli sociální demokraté blízcí prezidentovi (Hašek, Foldyna, Škromach). Ztratí kvůli tomu prezident část svého vlivu v ČSSD? 

Prezident svůj vliv v ČSSD ztrácí, jenže i ČSSD ztrácí, a to preference ve společnosti. Nevím, jak to budou řešit, ale nemám radost z toho, jak se nám tu marginalizuje klíčová demokratická strana. Chování Miloše Zemana vůči ČSSD je zločin, páchaný na této straně i na demokracii v Česku.

Senát ani po dvaceti letech činnosti nemá u voličů příliš velkou prestiž. Co s tím? Zrušit ho? Zvýšit mu pravomoci? Zrušit druhé kolo, ke kterému skoro nikdo nechodí?

V žádném případě nerušit. Až Andrej Babiš projede volby do Sněmovny, zrušíme i dolní komoru? Senát je pojistka, která se u mnoha zákonů v minulosti i nyní několikrát velice osvědčila. Vrátil bych mu pravomoc volit prezidenta. Přímá volba je obrovskou chybou, kterou stvořily horké hlavy, stejně horké jako ty, které chtějí nyní zrušit Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Dancso - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…