Tomáš Klvaňa: Přistěhovalci by neměli mít právo na běžné sociální dávky. Azylanti, kteří dlouhodobě nepracují, by měli být vypovězeni

22.06.2015 4:47

ROZHOVOR Akademik a někdejší tiskový mluvčí prezidenta Klause Tomáš Klvaňa se obává, že při výběru imigrantů nebude dost dobře možné selektovat politické a ekonomické uprchlíky, jak někteří politici slibují. Za lepší řešení proto vidí uprchlíky prostě přijímat, ale jasně jim říci, že zde budou dodržovat naše pravidla.

Tomáš Klvaňa: Přistěhovalci by neměli mít právo na běžné sociální dávky. Azylanti, kteří dlouhodobě nepracují, by měli být vypovězeni
Foto: Archiv TK
Popisek: Tomáš Klvaňa

Zastánci ještě měkčího rozlišování mezi běženci a ekonomickými imigranty říkají, že se podmínky pro udílení azylu vztahují i na imigranty z chudých zemí. Jaký je váš názor na pojetí tohoto vysvětlení?

Při tak velkém náporu přistěhovalců, jaký Evropa zažívá, není realistické rozlišovat, kdo sem z diktatury chce přijít kvůli nesvobodě a kdo kvůli bídnému životu. Pokud nejde právě o exponenty a spolupracovníky utlačovatelských režimů, máme povinnost se vážně zabývat každou žádostí o politický azyl z diktatur.

A co soudíte o názorech, že bychom měli přijímat pouze křesťany, kteří by prý mohli být snáze integrovatelní?

Taková diskriminace je v rozporu se základní ideou evropsko-amerických demokracií a je nepřípustná. Evropské země se však musí začít účinněji bránit proti civilizačním prvkům, které nejsou v souladu s evropskou kulturou. Bez politické korektnosti bychom například měli jasně říci muslimským přistěhovalcům, že se zde budou řídit naším právním řádem a nikoliv právem šaría, že budou respektovat naše svobody včetně práv menšin, žen a homosexuálů, že stát nemá povinnost ve státních a veřejných školách podávat jídla halal, jak se dnes rozsáhle a pomýleně děje třeba v Británii.

Jinými slovy – měli bychom jim říci: jste u nás vítáni, ale musíte se přizpůsobit pravidlům života v Evropě. Bázlivá politická korektnost a ustupování nerozumným požadavkům některých muslimů třeba ve Francii, Nizozemsku, Německu, Skandinávii a Velké Británii je totiž vodou na mlýn demagogům a xenofobům, jakými jsou PEGIDA, Marine LePenová a Geert Wilders.

Některé státy, jako třeba Itálie, tlačí na přijetí kvót. Jiní ale říkají, že je to hašení požáru benzinem, další zase argumentují, že v případě kvót se do Evropy pohrnou miliony… Co říkáte na kvóty? Jde o nejlepší řešení v rámci současné tíživé situace?

Kvóty jsou nebezpečné, neboť by mohly omezit i naši svobodu volně se pohybovat v Schengenském prostoru. Nelze také v unii nařídit přistěhovalcům, kde mohou a kde nemohou žít. Celou otázku by snad šlo řešit vytvořením celoevropské agentury pro sociální pomoc přistěhovalcům, z níž by se platila dočasná sociální pomoc přistěhovalcům, kteří nemají práci, ať žijí kdekoliv v EU.

Legální přistěhovalci by neměli mít právo na běžné sociální dávky a právo na sociální pomoc nezaměstnaným přistěhovalcům by mělo být časově omezeno a dávky by měly být vypláceny jen těm, kteří jsou evidováni a zcela prokazatelně hledají práci, případně procházejí nějakým programem na zvyšování kvalifikace, aby se zabránilo dávkové turistice ve velkém. Status azylanta by pak mohl být například po pěti letech revidován a lidé, kteří dlouhodobě nepracují, by o něj měli přijít a měli by být z EU nemilosrdně vypovězeni zpět do uprchlických táborů. Zmíněná agentura by také mohla řídit uprchlické tábory na severu Afriky.

Zastánci imigrace upozorňují, že třeba v případě Velké Británie dochází dlouhodobě k úspěšné ekonomické aktivitě přistěhovalců. Jiné evropské země vykazují alarmující čísla objevu nezaměstnanosti, sociální potřebnosti i kriminality… Jsou ti přistěhovalci, kteří připlouvají přes Středozemní moře ekonomickou šancí pro Evropu nebo spíš hrozbou?

V delším časovém úseku jsou jednoznačně přínosem, a to jak ekonomickým, tak kulturním. V dlouhodobé perspektivě přispějí k rozmanitosti kontinentu, ke zvýšení jeho kreativního potenciálu a ke zlepšení hospodářské konkurenceschopnosti. Zlepší se nabídka jídel a kulinářská kvalita i sportovní výkonnost Evropanů.

Potíž je, že tyto plusy jsou v horizontu nejméně dvou dekád, kdežto v současnosti s sebou přistěhovalci přinášejí téměř výlučně problémy: budou nás stát peníze, jsou vodou na mlýn politických extrémistů a demagogů, čili politicky Evropu oslabí v nejméně vhodné době, době ohrožení Putinovým Ruskem. Někde nalevo jsem četl, že přistěhovalci z různých kultur jsou plusem, protože zvyšují tolerantnost okolí. To je nesmysl. Je to přesně naopak. Sociolog Robert Putnam z Harvardu prokázal, že čím větší kulturní rozmanitost ve městě, tím menší je mezi lidmi ochota spolupracovat, důvěřovat si, tolerovat se. V krátkodobé perspektivě – nikoliv však dlouhodobé – rozmanitost vede k uzavření se do sebe, netolerantnosti, podezřívání a úbytku sociálního kapitálu.

Diplomat a někdejší šéf Člověka v tísni Tomáš Pojar a zároveň i think-tank Evropské hodnoty navrhují jako řešení imigrační krize výstavby uprchlických táborů v severní Africe. Pojar říká, že bychom tím naplnili naše azylové závazky vůči uprchlíkům a ochránili bychom je tím. Souhlasíte s takovým řešením?

Ano, takové tábory řízené celoevropsky třeba z úrovně Komise by měly být jedním z opatření, která zvolíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…