Topkař Ženíšek: Nepřikrášlujeme realitu jako ODS. Nejsme populisté

12.04.2013 6:51

ROZHOVOR Plzeňská TOP 09 je aktivně vidět jak v městském, tak krajském zastupitelstvu. Převezme „otěže“ vlády ODS? O tom jsme hovořili s šéfem její městské organizace Ondřejem Ženíškem.

Topkař Ženíšek: Nepřikrášlujeme realitu jako ODS. Nejsme populisté
Foto: top09.cz
Popisek: Ondřej Ženíšek

Co říkáte prvním činům nového prezidenta?

Jsem Čech, který je hrdý na svou vlast. Proto bych si moc přál, aby naše země hrála co nejdůležitější roli v rámci Evropské unie. Je ocenitelné, že na rozdíl od svého předchůdce si prezident Miloš Zeman uvědomuje, že pro Českou republiku je daleko výhodnější náležet k jádru EU než k její periferii.

Nezačíná již TOP 09 nahrazovat ODS a myslíte si, že jako strana můžete čelit tlaku levice a zároveň být pro občany vstřícná a populárnější?

TOP 09 nikdy neaspirovala na post nejpopulárnější a nejpopulističtější strany. TOP 09 nepřikrášluje realitu. Realizuje bez radosti přijímané reformní kroky, díky kterým ale například státní rozpočet dosáhl za první kvartál nejlepších výsledků od roku 2006. ODS je bohužel v tuto chvíli nestabilní a vnitřně rozpolcená, čehož si jistě voliči všímají.

Nepovažujete aktivity současných ministryní kultury a práce a sociálních věcí za zmatečné a myslíte si, že vaší straně spíše mohou škodit?

Ministryně Alena Hanáková, nominovaná do vlády hnutím STAN, měla stejně jako ostatní ministři pro svůj rezort méně financí. Bylo by s podivem, aby ji pak celá kulturní fronta chválila. Například situaci kolem Národního divadla se jí vyřešit podařilo. Na druhou stranu uznávám, že má určité rezervy v mediální prezentaci. Ministryně Ludmila Müllerová vstoupila na velmi složité ministerstvo, v krátké době se seznámila s aktuálními problémy a snaží se je co nejlépe a co nejrychleji vyřešit. Nyní navíc přichází s řadou dalších pozitivních opatření. Například, jak se postarat o absolventy škol hledajících práci.

Zdravotnictví máte takříkajíc v rodině - váš bratr Marek je prvním náměstkem ministra zdravotnictví. Jaký máte názor na činnost Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje a především opak neustále "propíranou" klatovskou nemocnici?

Vedení Zdravotnického holdingu TOP 09 opakovaně kritizovala za nekoncepčnost a neschopnost vysvětlit financování výstavby Klatovské nemocnice. Z toho důvodu změnu ve vedení holdingu, která nastala v uplynulých dnech, vítám a považuji ji za krok správným směrem. Věřím, že nový management snad pochopí výhody, které správa v podobě holdingu nabízí. Mám na mysli především optimalizaci celého systému a využití synergie v podobě centralizovaného nákupu a tím snížení ceny pro všechna podobná zařízení atp. Hlavním cílem pro následující období bude minimalizace potřeby přímé finanční podpory zdravotních zařízení z rozpočtu Plzeňského kraje.

Jak se jako významný plzeňský zastupitel díváte na přerozdělování daní právě pro velká města, především Plzeň?

Jsem rád, že se nám - plzeňské TOP 09 -  podařilo s ministrem financí dojednat, že Plzeň nepřišla o 900 milionů korun ročně, což byl původní plán, ale o skoro devadesát procent méně. Navíc, pokud bude vedení města pracovat transparentně, poctivě a nebude utrácet za megalomanské investice, jsem si jist, že Plzeňané tuto ztrátu vůbec nepocítí.

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Má vaše strana ambice na post primátora vzhledem ke kausám v plzeňské ODS i Evropském, hlavním městě kultury 2015, nebo byste "s připomínkami" hlasovali pro primátora z řad ČSSD?

TOP 09 po komunálních volbách v roce 2010 a stejně tak během první poloviny vládnutí koalice ODS a ČSSD na plzeňské radnici nabízela koaliční spolupráci za určitých podmínek oběma stranám. Nyní je věcí ODS a ČSSD, zda se rozhodnou obměnit složení Rady města Plzně. Stále však platí, že mohou počítat s naší podporou pouze pro takové návrhy, které nebudou poškozovat budoucí rozvoj města Plzně, budou v souladu s programem TOP 09 a budou našemu krásnému městu ku prospěchu.

Mgr. Ondřej Ženíšek (nar. 1976). Absolvent Pedagogické fakulty Západočeské univerzity. Během studia pobýval rok v Paříži a v Madridu. Bývalý člen KDU-ČSL, od roku 2009 TOP 09.  Předseda Regionální organizace Plzeňsko. Předseda kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně. 
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…