Toto se příliš nedostalo na veřejnost. Šéf sněmovní komise pro vyšetřování kauzy OKD popisuje, co důležitého ve Sněmovně „zamázli“ poslanci z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL

24.11.2018 8:15

ROZHOVOR Nejen o činnosti sněmovní vyšetřovací komise k OKD, jejímž je předsedou, informoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec Pirátů Lukáš Černohorský. Ale i o novele, kterou navrhl ve zrychleném čtení. Umožnila by o pět let prodloužil lhůtu, kdy by se stát mohl přihlásit o pochybně zprivatizovaný majetek z období takzvaných „divokých devadesátek“. Neuspěl. Jeho návrh vetovaly poslanecké kluby ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Pokud se stát o tento majetek do konce roku nepřihlásí, už si na něj nebude moci sáhnout. Všechny tyto spory se přenesou jen do akademické diskuse. Nebo si o tom můžeme povídat v bodu, který navrhla na sněmovní plénum KSČM s názvem Zločiny privatizace ODS, KDU-ČSL a tak dále,“ vysvětluje.

Toto se příliš nedostalo na veřejnost. Šéf sněmovní komise pro vyšetřování kauzy OKD popisuje, co důležitého ve Sněmovně „zamázli“ poslanci z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL
Foto: Archiv Lukáše Černohorského
Popisek: Předseda sněmovní vyšetřovací komise k OKD, Pirát Lukáš Černohorský

Jaký je další vývoj ve vyšetřování kauzy OKD vaší sněmovní komisi, alespoň co můžete prozradit a není tajné? Naposledy jsem se dočetl, že jste vyslechli Jiřího Paroubka...
 
Spoustu věcí říkat nemůžeme. Například co se dozvíme ze zpráv tajných služeb. Nebo když máme přístup do obchodních smluv, můžeme z nich čerpat, ale nesmíme z nich citovat. Jiří Paroubek u nás byl ve středu. On byl totiž členem vlády Stanislava Grosse, která prodávala finálně společnost OKD.
 
Myslím, že ministrem pro místní rozvoj...
 
Ano, přesně tak. Což mimochodem málokdo ví. 
 
O čem jste se bavili?
 

Anketa

Je dle vás Zdeněk Bakala slušný člověk?

3%
97%
hlasovalo: 9415 lidí
Pohybovalo se to kolem jednání vlády, na kterém se prodával menšinový podíl, který měl stát. Potom jsme se ptali ještě na období, kdy byl premiérem. V rámci té doby bylo ještě možné na základě získaných informací nějakým způsobem odstoupit od kupní smlouvy. Řešili jsme tyto záležitosti.
 
V souvislosti s jedním pirátským návrhem jsem se dozvěděl, že hledáte vlastníky bytů OKD na Kajmanských ostrovech. Jak velký problém je tohle neprůhledné vlastnictví firem, to, že je rejstřík vlastníků veřejnosti nedostupný?
 
Je to velký problém pro všechny. Pokud chcete něco dohledat, tak když ten dotyčný nemá finálního vlastníka typu české s. r. o., tak je to problematické. Stačí založit si společnost v zahraničí a je pak problém to dohledávat. Ne všechny země Evropské unie mají tak veřejný obchodní rejstřík jako my, případně ho mají nějakým způsobem zpoplatněný. V tuto chvíli je od nás návrh, aby byl registr konečných vlastníků veřejný. Navíc v Evropské unii to bude povinností pro Českou republiku, aby byl veřejný. I pro všechny ostatní země EU.
 
Jak to s tímto vaším návrhem na veřejný rejstřík vlastníků vypadá?
 
Záleží na vládě. Oni totiž, když něco přijde z opozice, tak nejprve řeknou – je to nekoncepční a připravujeme vlastní návrh. Ve chvíli, když z opozice připravíme nějaký návrh a oni nemají nic připraveného, tak na tom začnou rychle dělat. Když opozice podá nějaký návrh, tak to znamená, že vláda přijde s vlastní novelou. Buď tedy projde náš návrh, nebo takto popostrčíme vládu, aby měla svůj vlastní.
 
Musíme – protože nemáme většinu ve Sněmovně – tlačit prostřednictvím médií i občanů, aby se dobré návrhy opozice dostaly na jednání, ač to většinou vypadá tak, že oni to nejprve zamítnou a následně rychle podají sami. Když jsme navrhovali zákon o kumulaci funkcí, tak nám ho vrátili k dopracování a obratem ANO podalo vlastní, kde nám nechali ho spolupodepsat.
 
 
Na vašem facebookovém profilu mě zaujal váš komentář, v němž upozorňujete, že začátkem roku 2019, tedy už zanedlouho, budou z obliga všichni ti, kdo koupili zprivatizovaný majetek z období divokých devadesátek. Končí totiž platnost přechodného ustanovení občanského zákoníku z roku 2012, které říká, že pokud jste koupili pochybně převedený majetek, už vám ho nikdo nemůže vzít. Vy jste předložil 14. listopadu novelu, která by dala příslušným orgánům dalších pět let na práci. A ouha, co se nestalo... ODS, TOP 09 a KDU-ČSL váš návrh potopily. Jak k tomu došlo?
 
Šlo o to, že pokud by se nepřijala na sněmovní schůzi ve zrychleném čtení – na takzvané devadesátce –, tak v tu chvíli ji už nestihnete protlačit Senátem, aby ji stihl podepsat prezident a aby vyšla ve Sbírce zákonů. Vzhledem k tomu, že ta platnost byla k 1. 1. 2019, nebylo reálné, že by to prošlo, byl jsem nucen návrh vzít zpět. Pokud dva kluby použijí veto, nemůže se to projednat ve zrychleném čtení.
 
Aha, a to veto použily dokonce tři zmiňované kluby?
 
Ano. Přesně to.
 
Nejde však o spor koalice versus opozice? Oni jsou v opozici jako vy...
 
Pan Benda jako zpravodaj přečetl stanovisko vlády, že pět let byla dostatečně dlouhá doba, aby se k tomu vláda přihlásila. Potom pan poslanec Feri četl stanoviska ústavních právníků. Nejvíce mě zaujala fráze, že pětiletá lhůta byla stanovena proto, že se na tom levice a pravice dohodly. Ony se někdy v minulosti dohodly, že pět let by mělo stačit. Což při rychlosti českého státu je ne zcela adekvátní doba. Už s tím nemůžu nic udělat. Pokud se stát o tento majetek do konce roku nepřihlásí, už si na něj nebude moci sáhnout. Všechny tyto spory se přenesou jen do akademické diskuse. Nebo si o tom můžeme povídat v bodu, který navrhla na sněmovní plénum KSČM s názvem Zločiny privatizace ODS, KDU-ČSL a tak dále.
 
Na koho to bude mít například konkrétně dopad?
 
Stěžejní dopad to bude mít například na byty na sídlišti v Písnici. Nájemníci – jejich sdružení – oslovovali všechny předsedy poslaneckých klubů.
 
Znamená to tedy prakticky, že aktéři různých pochybných kauz z tohoto období už budou takzvaně vysmátí? 
 
Jednalo se o to, že pokud jde o majetek, který oni mezitím přeprodali, už se k němu nedostaneme. Noví vlastníci budou zákonem potvrzeni jako finální vlastníci. Takže i když se k majetku tehdy dostali v rozporu se zákonem – třeba privatizačním – a rychle ho někomu prodali, tak je ten poslední vlastník finálním, i kdyby stát prokázal, že šlo o porušení zákona, ministr nekonal, jak měl, nebo náměstek podepsal, co neměl.
 
Říkal jste, jakým způsobem tento váš návrh vetovaly kluby ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Ale jak si to vysvětlujete? Bojí se, že by vyplavalo něco, co by si nepřály?
 
Nechtějí se už v minulosti vrtat. Chtějí, aby se to už uzavřelo.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…