Trestní oznámení na Sobotku, Grosse a další. Jana Volfová připomíná „zločin" v privatizaci OKD

07.04.2014 17:11

ROZHOVOR Předsedkyně České Suverenity Jana Volfová je jedničkou své strany do evropských voleb. O nich, o vztahu České republiky k Evropské unii, ale i o privatizaci OKD si s ní povídaly ParlamentníListy.cz.

Trestní oznámení na Sobotku, Grosse a další. Jana Volfová připomíná „zločin" v privatizaci OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Volfová v redakci Parlamentních Listů

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Do evropských voleb jde údajně Česká Suverenita se zajímavým heslem?

Ano. Máme heslo „Bez vašeho hlasu budeme v …. Bruseli". Přesně vystihuje, kam se naše republika bude řítit, pokud ji v Bruselu budou zastupovat eurohujeři, kteří splní jakékoliv přání, které Brusel bude mít. Máme i malý reklamní předmět, malou dřevěnou hajzlbudku s deklem Evropské unie.

Hodně se diskutuje o zavedení eura, vy jste patrně proti?

Už tři roky máme petici, která říká „Nenuťte nám euro". Nejdříve se totiž musíme vyvázat z povinnosti přijmout euro. My jsme se k tomu zavázali. Teď se dostáváme do situace, jako když se vezmou dva manželé, nebudou mít kde spolu bydlet, odejdou od oddacího úřadu každý zvlášť do vlastního bytu. Prostě jenom deklarovali, že se mají rádi a chtějí spolu někdy být. Ve chvíli, kdy jeden z nich udělá dluhy, ten druhý je zaplatí. My jsme přesně v té pozici. Řekli jsme, že chceme euro a Evropa může rozhodnout, že všechny státy, které deklarovaly přijetí eura, budou platit dluhy za Řecko či Portugalsko. Můžeme sice říkat, že euro nemáme, ale bude nám to platné jako mrtvému zimník. Takže se snažíme vysvětlovat, že úplně prvním krokem musí být vyvázání z povinnosti příjmout euro. Teprve potom můžeme referendovat, diskutovat a někdy v budoucnu - až to bude pro nás zajímavé - třeba i euro přijmout. Ale nejdříve musíme ze sebe tu povinnost sundat.

Jste sice kritičtí k Evropské unii, ale předpokládám, že nejste až tak radikální, abyste ji chtěli zrušit?

Ne. Podle mě děláme jednu zásadní chybu. Nevyužíváme vůbec toho, jak jsme položení, a že nás Evropa v podstatě potřebuje. Jsem přesvědčená, že nemáme z Evropské unie vystupovat, ale změnit ji. Zrušit Lisabonskou smlouvu a vrátit se k tomu původnímu – výměně zboží, práce, lidí a kapitálu. Vzhledem k našemu geopolitickému postavení bychom si měli diktovat. Protože jsme vlastně rozvozník Evropy. Území, přes které se musí přejíždět. Přes nás jde většina energetických sítí. Jsem proto přesvědčena, že Evropa potřebuje více nás než my ji. Z toho bychom měli vycházet.

Naší vládě říkáte protektorátní vzhledem k Bruselu. Proč?

Protože ona je to protektorátní vláda. Cokoliv Brusel nařídí, naše vláda to s lokajským předklonem začne dělat, aniž by to pro Českou republiku bylo dobré. Jsme dokonce takoví eurohujeři, že normy nejen plníme, ale ještě překračujeme. Když začaly různé hygienické předpisy v kuchyních, okamžitě jsme je zaváděli. V Bruselu dvě stě metrů od budovy parlamentu uvidíte staré kohoutky, na záchod tam chodí přes kuchyň. Hygienické normy se tam zdaleka tak neplní.

Třeba platí, že pod svícnem je největší tma...

To není tak. Francie si také ponechává své sýry a vůbec ji to nerozčiluje. Poláci mají různé výjimky. Jsme jediní, kdo plní všechny normy s nadšením a tleskáme jako dříve na 1. máje. Tohle jako Česká Suverenita nechceme. K Evropě se má přistupovat kriticky, ale hlavně jako suverénní stát. Naše vláda není suverénní. Říkám ji protektorátní od té doby, co sdělila, že nebude trvat na výjimce z Lisabonské smlouvy. Vydupal si ji Václav Klaus a Evropská unie slíbila, že ji podpoří při nějakých přístupových smlouvách – třeba s Chorvatskem.

Teď ale Česká republika uvedla, že na ní nebude trvat. Myslím, že tím výrazně ztěžuje situaci lidem v pohraničí. Navíc, když v české vládě sedí lidé jako pan Herman, jehož spolek velmi kamarádí se sudetoněmeckým landsmančaftem, nebo paní Válková, která řekla, že v protektorátě se vlastně nic nedělo. To už je věc, která jasně zavání tím, že výjimka se má rušit především proto, aby se tady začalo přemýšlet o revizi smluv a případném odevzdání pohraničí zpět do rukou sudetských Němců.

V Evropském parlamentu chcete usilovat o zavedení takzvaného Slovanského klubu. Můžete vysvětlit, oč se jedná?

Je to velice jednoduché. Podívejte se, kolik je slovanských národů v rámci Evropy. A kdyby se všechny slovanské národy daly alespoň trochu dohromady, tak mohou výrazně vystupovat proti současnému paktu Francie – Německo. Když spočítáme Poláky, Čechy, Slováky, Bulhary, Slovince, Chorvaty – to už jsou počty, které nejsou marginální. Může to být velmi silná karta. Je to jedna z cest, jak měnit Evropu.

Poslední otázku mám domácí, ale velice silně teď hýbá veřejným míněním a médii. Jde o privatizaci OKD. Vy jste už před lety podala nějaká trestní oznámení v této souvislosti?

Před třemi lety jsem podala trestní oznámení na pana Sobotku, dnešního premiéra, jako tehdejšího ministra financí. A také na Stanislava Grosse a Vladimíra Špidlu, bývalé premiéry. Celkem myslím na 32 lidí, kteří měli co dočinění s privatizací OKD. To, co se v ní předvedlo, je zločin. Slyšíme jenom o bytech OKD v Ostravě. Ale dvanáct set bytů na Kladně bylo dáno panu Bakalovi zdarma. Dopravu OKD dostal zadarmo. Jsme přesvědčeni, že Česká republika přišla minimálně o dvacet miliard.

A jak to s trestním oznámením vypadá?

Přišlo mi tehdy od policie ubezpečení, že věc šetří. Takže asi stále šetří. Možná, že teď, kdy se záležitost privatizace OKD rozvířila silně mediálně, začne šetřit pořádněji. Mimochodem Česká Suverenita jako jediná zaplatila občanskému sdružení Byty OKD 120 tisíc korun na právníky, aby mohlo podat žalobu u evropského soudu. Trochu mě mrzí, že pan Okamura teď napíše trestní oznámení, jehož některé pasáže jsou velmi podobné tomu mému, dokonce i slovosled. A o něm se píše. Ale o nás, když jsme to před třemi lety odpracovali, zaplatili právníky, zajistili soudní posudky, tak o tom se příliš nemluví. Ale třeba se to změní. Doporučuji se podívat do mého trestního oznámení, které je napsáno velmi precizně. Včetně toho, jak kteří lidé hlasovali, jak měli možnost ovlivnit tu situaci.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…