Trochu jiný pohled: Exministr Kavan o Zemanovi i rozkladu pravice

13.02.2013 8:02 | Zprávy

JINÝMA OČIMA Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana, poté předseda Valného shromáždění OSN, se dnes věnuje řadě mezinárodních aktivit a na domácí půdě, věren svému levicovému zaměření, je členem a mluvčím platformy "Spojenectví práce a solidarity" (SPaS). Pro ParlamentníListy.cz shrnul některé dosud nepříliš probírané aspekty nástupu Miloše Zemana do funkce prezidenta i své pohledy na obecné politické dění v naší zemi.

Trochu jiný pohled: Exministr Kavan o Zemanovi i rozkladu pravice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Kavan

Myslíte, že zvolení Miloše Zemana do úřadu prezidenta republiky ovlivní nějak dění na české politické scéně?

Tak v prvé řadě nepřehánějme roli a vliv prezidenta na českou politiku. Jsem stále přesvědčen, že k největšímu ovlivnění české politiky dojde až po příštích parlamentních volbách, které podle mne proběhnou v řádném termínu, tedy až příští rok.

Změna nejspíš nastane v tom, že z Hradu přestanou zaznívat protievropské výpady, na které jsme byli zvyklí u prezidenta Václava Klause. Předpokládám proto, že se vztah Česka s Evropskou unií (EU) zlepší, a že nás v EU začnou brát podstatně vážněji, než doposud. A ve chvíli, kdy zvolíme i proevropštější vládu, než je ta dnešní, tak se za pomoci prezidenta dostaneme do toho hlavního jádra EU, nebudeme bránit integraci a naopak budeme moci využít všech výhod členství.

Řadu výhod sice čerpáme už dnes, protože dostáváme čtvrtý největší podíl peněz z EU, ale kvůli prezidentovi a médiím nemají lidé ani možnost si to uvědomit. Takže po nástupu Miloše Zemana na Hrad vidím největší změnu ve vztahu České republiky k Evropě.

Miloš Zeman zastává v řadě kroků zahraniční politiky postoj zcela odlišný, než je postoj české vlády. Myslíte, že najdou společný jazyk?

Nevím, jak se srovná postoj prezidenta Zemana ke Kosovu, vůči postoji české vlády, která i díky současnému ministru zahraničí uznala svrchovanost Kosova, zatímco Miloš Zeman je ostře proti a nazývá tu kosovskou vládu mafiánsko-narkomanskou a obecně pro tvrdá slova vůči Kosovu nejde daleko.

Pokud jde o velmoci, tak tam se domnívám, že k velké změně nedojde. Miloš Zeman bude mít podobný postoj k Rusku jako Václav Klaus a bude respektovat i postoj nejsilnější velmoci – USA, což ovšem neznamená, že bude souhlasit se vším, co nám nabídnou.

Doufám také, že prezident Zeman otupí některé hroty vyjádření pokud jde o Střední východ, což znamená, že bude citlivěji rozlišovat, na jedné straně islamistické fundamentalisty, které je samozřejmě správné a oprávněné odsuzovat, a na druhé straně islám, náboženství jako takové, ve které věří 2,5 miliardy lidí.

Na naší domácí scéně je pravice v rozkladu, ODS je v nebývalém propadu. Proč myslíte, že k tomu došlo a jaký předpokládáte další vývoj?

Tato situace není nijak překvapivá. ODS je pochopitelně v rozkladu, protože její voliči a příznivci musejí být rozčarováni z těch volebních porážek. Ať už se jedná o komunální, krajské nebo prezidenstké volby, kde její kandidát získal trapných 2,5 procenta hlasů. Navíc se ODS nebude dařít získávat podporu, protože ta její politika, ať už se to týká důchodové reformy, zvyšování DPH nebo ne vždy přesvědčivě zdůvodněných úspor, které se dotýkají chudších lidí… tady je zjevné, že prostor pro získání vyšší míry popularity určitě není.

Na druhé straně má ODS na pravici silného soupeře, i když je TOP09 spojena s těmito nepopulárními reformami, včetně církevních restitucí stejně jako ODS, ale jak ukázala prezidentská kampaň ministra Schwarzenberga, je schopná zahrát na notu vstřícnější vůči lidem. Tady roste ODS silnější konkurent a nevšiml jsem si, že by byla schopna ODS tomuto konkurentovi nějak přesvědčivě čelit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Byli nějací opatrní.“ Zbořil a „podivný“ summit o Ukrajině, který nedopadl

16:00 „Byli nějací opatrní.“ Zbořil a „podivný“ summit o Ukrajině, který nedopadl

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Podivné,“ hodnotí mírový summit ve Švýcarsku politolog Zdeněk Zbořil a dodáv…