Trump není myslitel, ale ani blázen, utěšuje se poslanec Zlatuška. Zato u nás... Zemanova nehoráznost a sprostota

13.11.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec Jiří Zlatuška (ANO) si nemyslí, že by nástup Donalda Trumpa znamenal nějakou katastrofu, ani v minulosti řada amerických prezidentů nebyla žádnými velkými mysliteli. „Spojené státy nejsou svět. Amerika se jistě změní, ale svět nám zůstal pořád stejný,“ říká Jiří Zlatuška.

Trump není myslitel, ale ani blázen, utěšuje se poslanec Zlatuška. Zato u nás... Zemanova nehoráznost a sprostota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška v půlnočním rozhovoru

Michael Žantovský ještě před sečtením výsledků na svém Twitteru napsal, že „svět, který jsme znali, skončil“. Znamená zvolení Donalda Trumpa opravdu tak velkou změnu?

To si nemyslím, Spojené státy nejsou svět. Amerika se jistě změní, ale svět nám zůstal pořád stejný.

Co se ale nyní od Trumpa dá čekat v zahraniční politice?

To se ještě uvidí, nyní je ale už patrné, že některé věci, které říkal v kampani, se nerealizují tak dramatickým způsobem, jak to vyznívalo před volbami. Tím myslím například Jižní Koreu, kde se v postoji Spojených států nic nezmění bez ohledu na to, jak se Trump vyjadřoval v kampani. V americkém povědomí byla jistá míra izolacionismu vždycky, ale nikdy se neprojevila žádným drastickým způsobem. Podobné je to s NATO a požadavek, aby spojenci přispívali na společné závazky, je pochopitelný. A dá se předpokládat, že nemusí být realizován nějakým katastrofickým způsobem.

Anketa

Chcete, aby Donald J. Trump přijel do České republiky?

hlasovalo: 7665 lidí

Objevily se ale i pochyby o naplnění závazku o společné obraně v případě napadení jednoho z členů aliance…

To od Trumpa přímo nezaznělo, šlo mu jen o to, aby spojenci dodržovali své závazky v rámci společné obranné politiky. Ruce pryč od těchto závazků přímo v projevech nedával.

Někteří prezentují Donalda Trumpa jako „poslední vzpouru bílého heterosexuálního křesťanského muže“. Lze to tímto způsobem popsat?

To jistě je možné, ale ta vzpoura nemůže být úspěšná. To, že se lidí dívají do minulosti a přejí si, aby se vrátily staré dobré časy, je všude, ale ty staré časy se nevrátí a svět bude vypadat jinak bez ohledu na to, kdo je prezidentem. K tomu, že se například vrátí práce dělníkům, kteří byli v továrnách v tom Rezavém pásu USA, nedojde bez ohledu na to, co bude dělat prezident.

Myslím, že Trumpovy sliby skutečně nejsou reálné, Trumpovi se podařilo vzbudit velké nadšení, dostat k volbám lidi, kteří tam dřív nechodili, ale nereálnost slibů je podle mne mnohem větší, než to, co se vyčítalo prezidentu Obamovi.

Nehrozí, že když bude Donald Trump ztrácet popularitu, přivede při své nevyzpytatelné povaze Ameriku do problémů a konfliktů?

Je otázka, co je nevyzpytatelná povaha a co byla show pro voliče. Tým, který si kolem sebe tvoří, je složen z lidí z establishmentu a někteří patří k té washingtonské bažině, kterou chtěl před volbami vysušit. Nic nenasvědčuje tomu, že by se v tuto chvíli choval jako utržený ze řetězu. Potvrzuje to třeba i jednání, které měl s prezidentem Obamou, které vypadalo velice konsensuálně. Samozřejmě v rámci rozdílů po tom, co volby dopadly tako. Ne že by si padli do náručí a chtěli dělat stejnou politiku, ale zjevně to byl dialog dvou lidí, kteří to dělají kvůli Spojeným státům a ne proto, aby se předváděli jako blázni. To je výrazně jiná situace, než na jakou jsme zvyklí během mandátu posledních dvou prezidentů u nás.

Po vítězství Donalda Trumpa zavládla v Evropě, a zvlášť v Německu, skepse. Nastane tady změna vztahů?

Skepse je pochopitelná, dlouho to vypadalo, že Hillary Clintonová má volby vyhrané a nikdo se mentálně nepřipravoval na to, že mohou dopadnout jinak, všichni měli Trumpa za outsidera. Výkon exekutivní moci v USA je ale hodně svázán, jsou tam ústavní mantinely, které jsou Američané zvyklí dodržovat a vědí, že se po pravidlech nešlape.

Americkou volbou je evidentně potěšen prezident Putin. Dá se čekat, že ve vztazích USA a Ruska budou jeho očekávání naplněna?

Je to možné, bylo by to ale špatné. Jestliže by si opravdu vyšli Trump s Putinem vstříc, viděl bych to jako negativní vývoj, protože Rusko považuji pro Českou republiku za hrozbu. Bude to záležet na tom, jak se noví členové Trumpova výkonného týmu budou k věci stavět, nezáleží to jen na něm samotném. Všiml jsem si, že jako o ministru zahraničí se uvažuje o Newtu Gingrichovi, a nemyslím si, že to je člověk, který by šel Putinovi na ruku.

Omezí Trump zásadně imigraci, jak zněl jeden z jeho předvolebních slibů?

Ten jistě nesplní, protože to by mělo natolik drastické ekonomické dopady dovnitř USA, že by to neunesly. Slibované počty deportovaných lidí by navíc byly tak velké, že by se to nedalo zvládnout. Imigrační politika bude vypadat určitě zdrženlivěji. Je ovšem otázka, jak budou vypadat kroky k legalizaci cizinců bez dokumentů, řada sektorů v USA ale na přistěhovalcích závisí, a pokud by zmizeli, tu práci by neměl kdo dělat.

Může v Evropě jako ozvěna Trumpova vítězství následovat vítězství Hofera, Le Penové, Alternative für Deutschland, kteří mu první k vítězství gratulovali?

Vítězství Donalda Trumpa jistě pro někoho povzbuzením být může, ani v minulosti řada amerických prezidentů nebyla žádnými velkými mysliteli. To, že mu gratulují, no není divu, pro ně to něco znamenat bude, ale půjde jen o pěnění na hladině, avšak určitě to nebude tak, že by se obrátil tok. Protiimigrantské nálady se v zemích jako USA dají dost těžko dlouhodobě udržovat, je to země, která vždy stála na přistěhovalectví a na imigrantech závisí nejen sektor manuální práce, o který se otíral Trump.

Imigrace je i to, co Ameriku dělá bohatou, tedy technické věci nebo pokrok v IT a ve vědní oblasti. I tam se špičkoví lidé rekrutují z přistěhovalců a zabouchnout dveře před světem USA nemohou. A kdyby to skutečně udělaly, sekundárně to ohrozí jejich ekonomiku. Negativní ekonomické efekty by pak nejvíc dopadly právě na Trumpovy voliče. Nějaký výkyv v imigrační politice USA nastane, možná bude víc křiklavých případů vnímaných jako bezpráví, ale nepůjde o masové počty.

Je možné srovnávat Donalda Trumpa a Miloše Zemana? V prvním ohlasu na americké volby Miloš Zeman uvedl, že považuje za ocenění to, že bývá označován za českého Donalda Trumpa…

To si nemyslím, Miloš Zeman si v tomto případě příliš fandí.

A jak hodnotíte to, že český prezident v prvním vyjádření k americkým volbám také považoval za nutné denunciovat amerického velvyslance, navíc ještě nepravdivě?

To je na hodně pováženou, protože tím ohrožuje vztahy se zahraničím. Napadl nepravdivě velvyslance, který reprezentuje amerického prezidenta v České republice. Tím, že se Zeman opřel do Obamy prostřednictvím velvyslance, urazil Spojené státy a tak to bude na jejich straně také vnímáno. S tím nebude souznít ani Trump, který říkal, že udělá Ameriku znovu velkou, a jistě tím nemyslel, že si nechá líbit to tupení představitelů a symbolů USA. Je to nešťastné šlápnutí vedle a nepomůže tomu ani odlehčení, o které se pokusila manželka velvyslance. To, co udělal Zeman a jeho mluvčí, je nehoráznost a sprostota.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…