Ukrajinská katastrofa, další díl: Generál Šándor utíná naděje Ukrajiny na NATO, zavrhuje Zemanův plán a vyčítá Kyjevu, kam až zašel

02.12.2014 9:44 | Zprávy

Bezpečnostní expert generál Andor Šándor je přesvědčen, že členství Ukrajiny v NATO je iluze stejně jako finlandizace Ukrajiny, kterou považuje za recept na rusko-ukrajinský konflikt prezident Miloš Zeman. „Myslím, že finlandizace Ukrajiny je ze hry, protože Kyjev ještě po dlouhou dobu nebude Moskvě důvěřovat. Nemyslím, že by Kyjev přijal jakékoli mentorství ze strany Moskvy, takže je to podle mne nápad nerealizovatelný,“ říká bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní analytik Andor Šándor v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ukrajinská katastrofa, další díl: Generál Šándor utíná naděje Ukrajiny na NATO, zavrhuje Zemanův plán a vyčítá Kyjevu, kam až zašel
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

Rusko poslalo na východ Ukrajiny bez souhlasu Kyjeva další konvoj - 106 nákladních aut. Ukrajina v této souvislosti znovu obvinila Moskvu, že využívá dodávky humanitární pomoci k převážení zbraní a munice proruským povstalcům. Nenabízí se toto podezření, když ukrajinská strana nemůže prověřit obsah nákladu, který putuje na její jihovýchodní území?

Já nevím. Nemám žádné informace, abych ověřil, jestli je to jen humanitární pomoc, nebo jestli je to dodávka nějakých zbraňových systémů, což příliš nepředpokládám, ale třeba munice a nějakých přístrojů. Pravdou je, že se stále nedaří dodržovat dohodu o příměří z 5. září v Minsku. Ani jedna ze stran příliš nepostupuje v tom, aby mezi sebou více komunikovaly. Není tu ani příliš velká snaha ze strany Kyjeva, aby přestali vnímat jihovýchodní Ukrajinu jako pouze, jak jim říkají, bandity, fašisty a separatisty, ale aby si uvědomili, že tam jsou lidé, kteří nemají v ruce zbraně, nepodílejí se nijak na činnostech stran, ale přesto tímto konfliktem trpí. Jde o nevinné lidi, kteří jsou přímo v ohnisku konfliktu nebo v jeho okolí.

Je pravda, že infrastruktura na těchto územích je poničena, zima je na krku, lidé žijí v těžkých podmínkách a Rusko chce vůči vlastní národnostní menšině na Ukrajině vystupovat jako jakási pomocná síla. Skutečností, která se čím dál víc ukazuje, však je, že Rusko není schopno sanovat jihovýchodní Ukrajinu do podoby, která byla před tímto konfliktem. Rusko trpí dvěma problémy, a to jak ekonomickými sankcemi, ale ještě více poklesem cen ropy. Ruský rozpočet počítal s cenou ropy na 95 až 100 dolarů za barel, dnes jsme na sedmdesáti a některé prognózy předpovídají konečnou cenu kolem šedesáti dolarů. OPEC odmítl snížit těžbu ropy, čímž by se zvýšila její cena. Rusko zcela nepochybně není schopno dostatečně zásobovat a financovat válkou poničenou jihovýchodní Ukrajinu a další oblasti, které jsou v rámci separatistických území, ale nejsou přímo zničeny válkou. To je podle mne další problém, který tu humanitární krizi a těžkou situaci na jihovýchodní Ukrajině bude dál zhoršovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…