Umělec Ivan Mládek: Osm let tu budou bolševici páchat brajgl. Až pak pochopíte, že jste naletěli

24.10.2013 17:08

ROZHOVOR Známý hudebník Ivan Mládek v předvolební kampani podpořil Stranu svobodných občanů Petra Macha. Podle Mládka jsou Svobodní nejlepší alternativou pro zklamané pravicové voliče. Hudebník ale dodává, že na velké strany jako ODS a TOP 09 nezanevřel a chtěl by je v Parlamentu také. Levicová vláda by nás prý přivedla do srabu, z něhož se těžko budeme dostávat.

Umělec Ivan Mládek: Osm let tu budou bolševici páchat brajgl. Až pak pochopíte, že jste naletěli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Mládek hraje písničku Zlá baba...

Anketa

Jaká z nových stran je Vám nejblíže?

19%
9%
hlasovalo: 11344 lidí

Je o Vás známo, že dlouhodobě podporujete pravici. Nedávno jste vyslovil svoji podporu Straně svobodných občanů. Proč jste si vybral právě tuto stranu?

Její program je mi nejbližší a kromě toho v ní vidím nejvhodnější alternativu pro ty pravicové voliče, které zklamaly velké konzervativní strany. Je lepší podpořit a dát naději malé skvělé straně s lidmi, kterým věřím, než nejít k volbám vůbec. Já osobně jsem na velké pravicové strany nezanevřel, mrzely mě sice jejich koalice se sociálními demokraty, ale ze zodpovědnosti za nepoctivce z vlastních řad bych je nevinil. To, že se různí vyčůraní pravicoví zlodějíčkové na rozdíl od hloupých zlodějíčků sociálně demokratických nedali chytit při činu, to je spíš vina policie a justice než politických stran.

V Parlamentu bych rád viděl všechny pravicové strany, čím víc jich tam bude, tím líp pro lidi.

Předseda Svobodných Petr Mach na nedávném pražském mítinku řekl, že jsou připraveni se stát nejsilnější pravicovou stranou v zemi. Mají na to podle vás?

Mají k tomu všechny předpoklady, přál bych jim to, ale bez demagogie a planých slibů budou asi český národ získávat na svou stranu delší dobu.

Do role hegemona na pravici by se ráda dostala TOP 09. Její představitelé o sobě jednou říkají, že nejsou pravicovou stranou, podruhé to zase „dovysvětlují“ a pravicovou stranou prý jsou. Jak to vidíte?

Pravicovost či nepravicovost té či oné konzervativní strany bych neposuzoval podle výroků některých jejích členů, ale až po volbách podle zeštíhlování státní byrokracie, podle zákazů a zbytečného otravování lidí státem, podle snižování daní z příjmu, podle podpory podnikání, podle preferování podpory úspěchu před podporou neúspěchu. Strana, jejíž hlavní starostí je podpora neúspěšných, žene zákonitě zemi do krachu.

Jak hodnotíte působení TOP 09 v bývalé Nečasově vládě? Co Kalouskova politika na Ministerstvu financí?

Já bych hodnocení práce ministrů financí nechal radši na nějakých povolanějších osobách než na dixielandových banjistech. A pokud vím, jisté povolané osoby vyhodnotily nedávno pana Kalouska jako nejlepšího ministra financí v EU. A o nepoctivosti pana Kalouska v minulosti mě zatím nikdo nepřesvědčil. Jde sice o fámy velmi rozšířené, které ho staví u voličů do dost nepříznivého světla, ale jsou to podle mě pořád jenom nepodložené fámy. Pevně doufám.  A jeho "utahování opasků" všichni předem avizovali, on měl jen tu smůlu, že byl jako ministr financí vykonavatel.

TOP 09 si za hlavní téma kampaně zvolila varování před údajným ohrožením parlamentní demokracie a podle nich autoritářským prezidentem. Je to adekvátní?

Prezidentské systémy v demokracii jsou podle mě trochu pokrytecké systémy, prezident vládne tvrdou rukou a o všem rozhoduje jen v očích důvěřivých lidí, ve skutečnosti si bez schválení všeho zastupitelskými orgány neškrtne. Kromě toho je obklopen hordou fundovaných poradců, kteří do něj nonstop "hučí".

Takže prezidentem muže být klidně herec, zpěvák či klidně i bubeník. V našem "kocourkově" je ale klidně možné, že politici nechají bubeníka opravdu vládnout. Šprajcy Miloše Zemana s velvyslanci bych nebral moc vážně, chvíli se předváděl jako tvrdý muž, ale myslím si, že už ho to přestalo bavit a zase začal toužit po hospůdce na Vysočině. Aspoň tak ho tipuju já. Nicméně by v budoucnosti mohla přímá volba prezidenta napáchat v naší parlamentní demokracii pěkný binec, a tak je iniciativa TOP 09 asi na místě.

Co si myslíte o ODS, která podle některých průzkumů současně dokonce balancuje kolem hranice zvolitelnosti do sněmovny?

Podle sebevědomého vystupování některých politiků ODS je zřejmé, že si toto nebezpečí vůbec neuvědomují. Já mám na rozdíl od nich strach. Když se ODS nedostane do Parlamentu, budou tady bolševici páchat dvě volební období brajgl. Až se dostaneme úplně na dno, jako někteří jižané, teprve pak Češi pochopí, že nalétli, znovu zvolí pravici a budeme se pak dalších deset let z toho srabu a ostudy vzpamatovávat. Tohle všechno bychom si mohli ušetřit, kdyby si lidi aspoň občas koupili místo Blesku normální noviny a přečetli si něco o okolních státech.

V jakých konkrétních věcech byste měl největší problém s levicovou vládou?

Já jako částečný penzista a lenoch na volné noze asi žádný, důsledky levicové vlády podle mě odnesou hlavně ti, kteří si ji zvolili. Ti, kteří skočili na nesplnitelné sliby a demagogické žvásty levicových politiků. Aby levice uspokojila své voliče, začne trestat úspěšné neúměrnými daněmi a způsobí tím katastrofální úbytek pracovních příležitostí. Ti úspěšní si nějak poradí. Předisponují své firmy do jiných států, zmenší nebo úplně zruší své živnosti a začnou improvizovat tak, aby stát oblafli a nemuseli platit daně žádné. Anebo se začnou flákat a také ždímat stát o podporu. To ode mne není žádné vizionářství, to je první lekce ekonomie na střední škole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…