Uprchlíci, skočte do Vltavy. Proslavený hubatý politik vyvěsil drsné plakáty, nám pověděl například něco o velvyslanci USA

14.09.2016 13:31

ROZHOVOR „Někteří lidé se mne snaží cenzurovat, zvláště ti, za kterými stojí mocní,“ říká bývalý odborářský předák a nynější náměstek hejtmana v Pardubickém kraji Jaromír Dušek (SPO). Jeho volební poutače do krajského zastupitelstva totiž vzbudily rozruch. To ho ovšem neodradilo ani od dalších kontroverzních postojů: „Dokonce jsem z legrace nedávno prohlásil, že založím minoritní skupinu heterosexuálů pro obranu našich rovných příležitostí na trhu práce.“

Uprchlíci, skočte do Vltavy. Proslavený hubatý politik vyvěsil drsné plakáty, nám pověděl například něco o velvyslanci USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Na některých ze svých volebních poutačů také razantně vystupujete proti emigraci. Na jednom uvádíte, že raději se těšit na Ježíška než na nošení burky, na druhém s nadsázkou uvádíte, že by měli být všichni muslimští imigranti nejprve pokřtěni ve Vltavě. Jaké jste zaznamenal ohlasy na grafickou úpravu těchto plakátů? Neměl jste s tím větší problémy?

Někteří lidé se mne snaží cenzurovat, zvláště ti, za kterými stojí mocní. Většina to bere ale s humorem a líbí se jim to, i když třeba někdy dodávají, ať si nezahrávám, aby mne potom náhodou nepřejelo třeba auto. Jinak než s humorem k tomu ani přistupovat nelze, i když vím, že určití lidé by mne za to rádi označili jako xenofoba.

Anketa

Myslíte, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA?

7%
93%
hlasovalo: 6382 lidí

České veřejnosti ulpěla v paměti zejména vaše kritika poměrů ČD za ministra dopravy Slamečky, kdy jste kritizoval především protekci v personální politice při obsazování manažerských postů v ČD, neschopnost vedení zlepšit poměry ve vlakové dopravě a také jste se humorně a s mírnou nadsázkou dotkl sexuální orientace špičkových manažerů ČD. Tehdy jste například řekl: „Těch homosexuálů je tam tolik, že se bojím ohnout pro tužku na chodbě.“ Domníváte se, že jsou personální poměry v této státní firmě už stabilizované, bez vámi zmiňované protekce? Co postrádají nyní ČD nejvíce, kde by mělo nastat okamžité zlepšení?

Bohužel se obávám, že takové tendence, jako byly tehdy na ministerstvu dopravy ohledně homosexuálů, se dostaly prakticky už do všech odvětví a jsou vehementně podporovány Evropskou unií a USA. Vždyť se podívejte, kdo v tzv. Pochodu hrdosti kráčí v čele – americký velvyslanec, případně některá eurokomisařka. Tato skupina je jednoznačně protežována na úkor heterosexuálů, což má pak dopad na celou společnost, protože tito lidé se dostávají na důležité posty, i když pro to nemají patřičnou kvalifikaci. Jsou usazeni dnes už prakticky všude v bankovnictví, ve státní správě, v celostátních médiích a podobně.  Dokonce jsem z legrace nedávno prohlásil, že založím minoritní skupinu heterosexuálů pro obranu našich rovných příležitostí na trhu práce. 
A co chybí nejvíce Českým drahám? Především vůdce; hlava, která by smysluplně bojovala za to, aby se největší státní železniční firmě u nás dostávalo respektu a důležitosti, kterou si zaslouží. V současné době se stává, že pan Jančura (vlastník společností Student Agency a RegioJet) jen zadupe a na ministerstvu si už někteří úředníci mění plenky. Je paradoxní, že ministerstvo dopravy (MD), které je zřizovatelem Českých drah stoprocentně vlastněných státem a které provozuje mnohdy nevýdělečnou činnost, jež kraje dotují ročně devíti miliardami, si ještě nechá u těch nejlukrativnějších činností „vyzobávat rozinky z koláče“. Tedy konkrétně řečeno, když dává za souhlasu svého vrcholného managementu ty nejzajímavější spoje firmám a společnostem zřejmě nějak spřízněným s hnutím ANO. V reálu to někdy funguje i tak, že v Rakousku vyřazené, 40 let staré vlakové soupravy těch soukromých dopravců nás mají v železniční dopravě „přiblížit“ vyspělé Evropě. A zcela moderní státem zakoupené vysokorychlostní vlaky nebudou moct jezdit na těch nejpreferovanějších spojích, což je znehodnocení miliardových investic státu. 

Zkusil byste si tipovat, jak dopadnou blízké krajské a senátní volby? Mohou se potvrdit průzkumy, ve kterých vede s přehledem hnutí ANO s velkým náskokem před ČSSD? A pomůže to vůbec na regionální úrovni v krajských volbách hnutí ANO, které často díky nezkušenosti komunálních politiků už v některých městech a obcích selhalo? Tradičním stranám, a to jak pravicovým, tak i levicovým, se proto mnohdy také nechce do koalic s ANO, se stranou jednoho muže. Bude tedy letos Andrej Babiš úspěšný jen v senátních volbách?

Já jsem především přesvědčený, že volební průzkumy jsou vždy zkreslitelné. To se například potvrdilo při posledních volbách na Slovensku, kdy se průzkumy zcela zásadně lišily od pozdější reality. Nicméně tady bych si skoro přál, a to ze zištných důvodů pro dobro občanů v blízké budoucnosti, aby se ty průzkumy nemýlily. Babišovci by pak obsadili některé radnice, na kterých by se zase znemožnili, jako se to stalo už mnohokrát v nedávné době. Lidé si prostě musí na ta „kamna“, která se jmenují hnutí ANO, sáhnout, aby poznali, jak to skutečně funguje. Ono nás to bude stát bohužel miliardy, ale musíme si tím projít.   

Jak říká exministr Vlastimil Tlustý, politika je o naději a emocích. Je tohle i důvod, proč například velmi kontroverzní výrok vicepremiéra Andreje Babiše v souvislosti s koncentračním táborem v Letech, nad kterým se všichni politici napříč politickým spektrem pohoršovali, v tichosti vyšumí a nestane se vůbec nic? Stejně jako v případě jeho kauzy Čapí hnízdo? Je to jen proto, že si Babiš naklonil–zaplatil hromadu odborníků a známých osobností z různých společenských odvětví a zválcuje vše kvalitním marketingem?

Vůbec bych nepodceňoval poradce Andreje Babiše, kteří mají volební marketing špičkově zvládnutý. Každý jeho proslov je účelově promyšlený, aby vyvolal ohlas. Potom se z takového i ostřejšího prohlášení nějakým způsobem vymluví a osloví tak třeba i ty voliče, kteří dříve dávali hlasy Miroslavu Sládkovi. Tady logické či reálné argumenty nemají místo. Mně jen stačí, když si přečtu první slova z toho dřívějšího prohlášení Andreje Babiše k Čapímu hnízdu, kde říká, že s tou firmou nemá nic společného. To si nechť pak každý udělá obrázek sám. Babiš ví, že tuto kauzu za pár týdnů přebije jiná a lidi často zapomínají.

Ještě k tomu případu o koncentračním táboru v Letech, panu Babišovi jistě k jeho popularitě přispěla i kritika na televizních kanálech od ministra Dienstbiera, který je na veřejnosti velmi málo oblíbený. Lepší volební kampaň si snad nemohl ani přát, to je lepší, než kdyby si zaplatil roztleskávačky.

Jaký vůbec zastáváte názor na přijímání uprchlíků ze Středního východu a Afriky? Co si v této souvislosti například myslíte o prosazování povinných uprchlických kvót ze strany vrcholových orgánů EU? A jak by se měli čeští politikové vůči tlaku z Bruselu v tomto směru vůbec zachovat?

K tomu problému se budou muset asi postavit razantnějším způsobem samotní lidé u nás, protože od naší vládní reprezentace se toho zřejmě nedočkáme. Myslím si, že migrace muslimských běženců byla spuštěna cíleně, úmyslně, aby se narušily naše základní kulturní a historické vazby, čímž potom vznikne nová multikulturní společnost bez jakýchkoliv kořenů, která se bude snadno ovládat. V tom jsem zajedno s panem prezidentem, který říká, že takové uprchlíky tady nechceme. A nejsme určitě xenofobové, protože nám například vůbec nevadí 130 tisíc ukrajinských emigrantů, kteří v Česku už žijí. Ono jsou to skutečně běženci, vždyť kolik států musí projít, aby se z Afriky či z Pákistánu dostali až k nám do Evropy. Pokud by to skutečně byli váleční uprchlíci, tak by se přece zastavili v první bezpečné zemi. A ekonomické uprchlíky žijící jen z dávek asi většina lidí u nás nechce. 

Ministr vnitra Chovanec se domnívá, že další vlnu uprchlické krize můžeme očekávat příští rok na jaře. Zřejmě i proto jeho ministerstvo požaduje půl miliardy na zřízení 6 tisíc míst pro emigranty v záchytných zařízeních. V Německu zase chtějí zpřísnit návratovou politiku. Domníváte se, že tyto aspekty by mohly přivést do České republiky některé z radikálů? A jak by se měla česká vláda na to připravit? Posílit bezpečnostní složky, zvýšit ochranu státních hranic…?    

Víte, já si myslím, že ti radikálové už u nás jsou; a jestliže někdo říká něco jiného, tak potom lže. Já jich v Praze už potkávám desítky – mladých, vytrénovaných mužů, kteří si na naše spoluobčany stále víc troufají. A pokud už někdo hovoří přímo o půl miliardě, není to náhodu proto, že se premiér Sobotka za dveřmi na něčem už dohodl s paní Merkelovou? Že se to bude na oko odmítat, a pak je stejně vezmeme? Kdo nám tady vnucuje myšlenku, že musíme zavést bezvízový styk s Tureckem a jiné nesmysly? Tady s námi někdo nehraje čistou hru a ti lidé, co sedí ve Strakovce, velmi dobře vědí, co slíbili politikům kousek dále na Západ. Bohužel se nemáme v tomto směru na co těšit.

S jakými hlavními cíli jdete do krajských voleb? A jak hodnotíte jako expert na dopravu výsledky současného ministra Ťoka, zvláště co se týká železnice a Českých drah? 

Začal bych od konce vaší otázky. Už dlouho to nebylo tak smutné jako dnes. Nevím a nechci spekulovat, jestli měl pan ministr nějaký vliv na jmenování vrcholného managementu v železničních společnostech, protože většina těch lidí tam působících je naprosto vedle a on by se teď měl s tím pokusit něco udělat, protože to je opravdu „Utrpení mladého Boháčka“. Mám tím na mysli zoufalé vedení na Cargu (nákladní doprava) i kontroverzního ředitele Českých drah (ČD). A vlastně vůbec celý resort železnice na ministerstvu dopravy je kapitola sama pro sebe. Připadá mi to, jako by se tam usadila parta chlapců, kteří si hrají s vláčky za miliardy daňových poplatníků a moc o tom neví; anebo možná ano, ale pak je jejich zájmem především to, jak si svůj pobyt na ministru dopravy zhmotnit do dobrého bidla.

Teď k první části vašeho dotazu – v Pardubickém kraji se moje mateřská strana SPO dala dohromady s dalšími dvěma subjekty nezávislých, kteří pravidelně získávají hodně hlasů od voličů, jelikož je už za nimi vidět úspěšná činnost. Fungují v nich často schopní starostové i místostarostové a odborníci z různých odvětví. Je prostě u nás vidět, že jsme neoslovovali lidi, kteří posty na kandidátkách mají mnohdy za pochybné zásluhy, tedy ve své straně takzvaně jen odsezené, ale ty, za kterými je vidět kus poctivé práce a jsou po odborné i profesní stránce osobnostmi. A to je ten náš trend – snažit se pracovat profesionálně tam, kde se ostatní „straníci“ snaží dělat něco amatérsky.    



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…