Upřímně z Osoblažska: S cenou jsme šli nahoru. O pár korun. Víc nemůžeme. Fialův strop úplně nepomohl

07.10.2022 12:22 | Reportáž

„Bohužel, zastropování cen energií ze strany vlády má jednu zásadní chybu – že se netýká ještě velkých firem. Takže vedení těch větších výrobních společností nyní nevědí, co se bude dál dít v oblasti energetiky, a mají zatím problém i s přesným zpracováním kalkulací pro své výrobky na příští období. Tím je ohrožena jejich produkce a může docházet k propouštění a nárůstu nezaměstnanosti,“ říká pro ParlamentniListy.cz Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje. Nicméně živnostníci a podnikatelé i z ekonomicky postiženého Osoblažska na Bruntálsku se chtějí s energetickou krizí poprat. Existenční problémy za covidové pandemie totiž mnohé z nich posílily.

Upřímně z Osoblažska: S cenou jsme šli nahoru. O pár korun. Víc nemůžeme. Fialův strop úplně nepomohl
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Sklářství na Bruntálsku

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Současná energetická krize dělá vrásky lidem v domácnostech, živnostníkům a snad ty největší problémy nyní zažívají majitelé některých velkých firem, u kterých vláda ještě nerozhodla o zastropování cen plynu a elektrické energie. Zvláště v oblasti služeb se bude za této krizové situace hůře přežívat lidem v pohraničí a i v jiných odlehlejších regionech, kde bývá menší hustota obyvatel. Redaktoři ParlamentníchListů.cz se proto rozhodli zjistit situaci u některých živnostníků a podnikatelů na ekonomicky slabším Osoblažsku na Bruntálsku, kde se jako jednomu z nemnoha regionů v ČR snížila životní úroveň po sametové revoluci. I když dnes je tam situace už také příznivější, patří stále tento region mezi ty s největší nezaměstnaností v republice.

Nejdříve jsme oslovili podnikatele v pohostinství přímo v centru této oblasti, tedy v Osoblaze.

„Už v minulém měsíci jsem dostala fakturu za elektřinu, a ta je o 10 tisíc korun vyšší než vloni. Tento výdaj i zdražení prakticky všech potravin jsme museli promítnout do našich cen. Proto jsme už zdražili jak jídlo, které u nás připravujeme, tak i pivo. Nejedná se ale o žádné horentní skoky směrem nahoru, protože žijeme tady na okraji republiky a nemůžeme si dovolit odradit zákazníky. To vládou proklamované zastropování cen nám zřejmě až tak moc nepomůže, jelikož jsem si spočítala, že i po něm budeme platit za elektřinu ještě více než za loňský a část letošního roku,“ konstatovala majitelka restaurace Nostalgie v centru Osoblahy Monika Bernaťáková.

A pak ještě dodala: „Chci provoz určitě zachovat. Přes léto nemám obavy, protože k nám jezdí úzkokolejka, která přitáhne více návštěvníků, a celkem k nám i tak jezdí v tom období dost dalších turistů. Horší to bude ale v zimě. Uvidíme, jestli ji letos nějak slušně přečkáme.“

Podobně se vyjádřila i provozní Markéta z oblíbené restaurace Třináctka v nedalekých Slezských Rudolticích.

„Přes prázdniny jsou pro nás důležití cykloturisté a návštěvníci místního zámku. Takže přes ty teplejší měsíce nemáme o hosty nouzi; horší to bývá v zimě, kdy je pokles tržeb znát. Už teď se snažíme, jak to jen jde, co nejvíce šetřit na energiích a samozřejmě jsme museli zdražit, když šly ceny téměř všeho nahoru. Uvidíme, co přinese chladnější období roku, ale budeme se snažit nějak přežít. Chceme začít s rozvozem jídla, organizovat více společenských akcí a určitě ještě něco jiného vymyslíme, abychom nemuseli zavřít jako za covidu.“

Problémy s energiemi mají i jinde v Evropě, Česko v tom není samo

Na Osoblažsku, konkrétně v Dívčím Hradě, je zřejmě nejvýznamnějším zaměstnavatelem strojírenská firma ISMM&Jan Bacho ostravského podnikatele Miloslava Cváčka, která má své pobočky i na Opavsku a v Novém Jičíně. Kolaps firmy kvůli vysokým cenám energií by znamenal určitě pro tuto oblast menší katastrofu. Ta však podle vyjádření majitele osoblažské strojírny v žádném případě nehrozí a firma i přes vyšší ceny energií pojede dál.

„Ten problém s energiemi je nejen u nás v České republice, ale i všude v Evropě a prakticky po celém světě. Takže s tou ztrátou konkurenceschopnosti to alespoň pro nás nebude až tak dramatické. Před pár dny jsem se například vrátil ze služební cesty na Filipínách, a tam zas mají potíže s vysokými cenami nafty. Jelikož naše firma patří už mezi ty velké, stále ještě nevíme, jak to se zastropováním energií pro nás dopadne. Jedná o tom naše vláda i Evropská unie. Samozřejmě se zvýšenými sazbami za energie máme také určitý problém, který se promítne do cen našich výrobků. I přes těžší situaci to ale pro nás nebude likvidační. Používáme především elektrickou energii, nikoliv plyn, a ta představuje zatím asi tři procenta našich nákladů, a kdyby se zvedla cena za elektřinu, dejme tomu třikrát, tak to nějak zvládneme. I naše konkurence musela totiž zdražit své výrobky. Proto o propouštění u nás, a to ani v provozu v Dívčím Hradě, kde pracuje 80 procent lidí z Osoblažska, zatím vůbec neuvažujeme,“ uvedl Miloslav Cváček, majitel a předseda představenstva firmy ISMM&Jan Bacho a.s.

Vláda úlevy velkým firmám zatím řeší, některým lidem dochází trpělivost

Fakt, že vláda zatím nezastropovala ceny energií u velkých firem, způsobuje nervozitu nejen u jejich majitelů a v různých asociacích a svazech průmyslníků; těžkou hlavu z toho mají i hejtmani českých a moravských krajů. Obávají se totiž poklesu ekonomické úrovně ve svých regionech a také vysoké nezaměstnanosti.

„Právě na podněty nás hejtmanů vláda zastropovala ceny energií, což pozitivně pocítí zvláště soukromé osoby, živnostníci i menší a střední podniky. Bohužel má to jednu zásadní chybu – že se to netýká velkých firem. Takže ty například nyní nevědí, co se bude dít, a zatím nemohou ani zpracovávat kalkulace svých výrobků na příští období. Tímto také hrozí propouštění z větších podniků a nárůst nezaměstnanosti. Dokonce někteří majitelé firem hovoří i o ukončení své činnosti. My hejtmani ale nemáme patřičné pravomoci k tomu, abychom to mohli změnit, to je především záležitostí Ministerstva průmyslu a obchodu. Podnikatelé si to musí vyříkat se zástupci vlády na jednáních Tripartity. Je to určitě velký problém. A jen na okraj, i my budeme muset na krajských institucích počítat v příštích měsících minimálně s dvojnásobnou platbou za energie,“ informoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Informaci o tom, že velké firmy zatím skutečně nemají potvrzeno zastropování cen energií, potvrdil i tiskový mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Miroslav Hažer. Dle něj o pomoci českému průmyslu v rámci tzv. Dočasného rámce jednali zástupci vlády s vedením Svazu i na právě probíhajícím brněnském veletrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…