Urban: Chci přispět k pozvednutí českého průmyslu, a vracet se tak mezi nejvyspělejší země světa

22.09.2021 12:23 | Rozhovor

Milan Urban je bývalý ministr průmyslu a obchodu. V nadcházejících volbách kandiduje za ČSSD ve Středočeském kraji a uchází se o poslanecké křeslo. „Mně se vždy líbila sebevědomá politika, bez kudrlinek a prázdných slov, která má nějaké vize a smysl pro občany. Dělat politiku pro politiku by mě nebavilo. Po slovech totiž musejí následovat činy. Musíme se vrátit k zásadním cílům, a to je přiblížit naši zemi a občany těm vyspělým a bohatším státům,“ uvedl Urban v rozhovoru.

Urban: Chci přispět k pozvednutí českého průmyslu, a vracet se tak mezi nejvyspělejší země světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Co považujete za hlavní problémy vašeho kraje?
 
Střední Čechy jsou mým domovem, jsou krásné a rozmanité a taky průmyslově důležité. Právě tady chci přispět k pozvednutí českého průmyslu, a vracet se tak mezi nejvyspělejší země světa. 
Střední Čechy nesmějí být přívažek Prahy, potřebují odpovídající dopravní spojení – dobré silnice a obchvaty, spolehlivé a často jezdící vlaky i autobusy. Důležité je také zaměřit se na zdravotnictví. Zdraví není zboží a covid ukázal, jak je důležité mít dostatek kvalitních lůžek v nemocnicích a hlavně profesionální zdravotnický personál, který bychom měli „hýčkat“.
 
 
Jaké máte vztahy s Janem Hamáčkem?
 
Honza Hamáček je nejen celostátní předseda naší strany, lídr ve středních Čechách, ale i můj dlouholetý kamarád. Myslím, že se ničím nepřekvapujeme, ale naopak doplňujeme. K volbám přistupujeme s velkou pokorou a současně s přáním všeho dobrého pro všechny Středočechy.
 

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
 
Co je pro vás osobně klíčovým tématem nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny?
 
Mně se vždy líbila sebevědomá politika, bez kudrlinek a prázdných slov, která má nějaké vize a smysl pro občany. Dělat politiku pro politiku by mě nebavilo. Po slovech totiž musejí následovat činy. Musíme se vrátit k zásadním cílům, a to je přiblížit naši zemi a občany těm vyspělým a bohatším státům. Proto chci, aby náš průmysl prosperoval. Zaměstnává totiž nejvíce lidí a tvoří významnou část naší ekonomiky. Průmysl nesmí zaspat, ale naopak musí být na tepu doby. Dnešní svět okolo nás se rychle mění a my to potřebujeme využít jako příležitost. Naše země by měla mít novou moderní strategickou koncepci, která přinese pracovní a technologické příležitosti. Ty budou následovat růst mezd a finanční příjem pro státní rozpočet.
 
Jste bývalý ministr průmyslu a obchodu a odborník na energetiku. Kde vidíte budoucnost ČR v této oblasti?
 
Stejně promyšleně je třeba přistupovat k budoucnosti energetiky. Energetika má být chytrá, nikoliv zbrklá. Proto kroky k posílení jaderné energetiky, rozvoje obnovitelných zdrojů či postupného utlumování uhlí je třeba dělat bez ideologie a selským rozumem.
 
 
A kde vidíte budoucnost dopravy?
 
Pro dopravu platí stejná pravidla. Cesta směrem k čisté mobilitě prostřednictvím elektromobilů, hybridů či vodíkových elektromobilů je správná pro naše děti. Je ale třeba počítat s tím, že bude trnitá a v žádném případě nemůže příliš zatěžovat kapsy občanů a snižovat konkurenceschopnost firem. Na druhou stranu je důležité, abychom taková auta a jejich komponenty v ČR vyráběli. To jsou právě ty příležitosti. A proto kandiduji a věřím, že ČSSD je schopna, kromě jiných důležitých témat, tyto věci prosadit.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…