Ustavili stanný soud, který má poškodit Babiše. Šíbři, podržtaškové, obližmiskové. Martin Komárek sepsal celou knihu o tom, jak jsou poslanci škodliví

05.08.2017 4:46

„Komise není žádná komise, nýbrž samozvaný stanný soud, jehož jediným cílem je poškodit před volbami Andreje Babiše a hnutí ANO,“ tvrdí poslanec hnutí ANO Martin Komárek na konto šetření poslanců kolem odposlechů Andreje Babiše a možných úniků z vyšetřovacích spisů. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz se svěřil s tím, že mu vadí vulgarity Miloše Zemana. „I když chápu, proč je používá, ale nemyslím si, že má takto mluvit prezident republiky. Co se týče té lahve od okurek, to naopak pan prezident Sobotku hodně šetřil,“ uvedl mimo jiné k chování a mluvě hlavy státu.

Ustavili stanný soud, který má poškodit Babiše. Šíbři, podržtaškové, obližmiskové. Martin Komárek sepsal celou knihu o tom, jak jsou poslanci škodliví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Prý z politiky odcházíte proto, že jste jí zcela znechucen. „To příšerné pokrytectví, ta zloba, ta blbost některých projevů...To mne tak vysává, že už to dělat nechci... Zjistil jsem, že jsem jako svázaný, že s těmi lidmi nechci být,“ řekl jste pro DVTV. Také jste uvedl, že řadu poslanců pro jejich domýšlivost a žvanivost nemůžete vystát. Koho tím myslíte? To, co jste říkal, se přece obecně týká každého kolektivu, zvláště novinářského. Neříkejte, že jste jako novinář toto nikdy předtím nezažil.

Nejsem znechucen z politiky, ale z prostředí, které panuje ve Sněmovně. Znechucen není správné slovo. V jednu chvíli jsem si uvědomil, že se mi tam těžce dýchá a že chodím nerad do práce. Do MFD jsem chodil vždycky s radostí a těšil jsem se na to, co budu dělat, na vtipné kamarády a chytré spolupracovníky.

Není ale toto, co jste výše uvedl, právě moment, kdy mnoho politiků-poslanců začne pít alkohol? Aby si prostě nějak odlehčili, byť na chvíli, své bytí ve Sněmovně?

V každé stresující práci lidi občas sáhnou po sklence. Zeptejte se novinářů nebo lékařů. Ve Sněmovně jsme navíc hned na začátku zakázali prodej alkoholu v jednacích dnech. Nikdy jsem tam v „pracovní době“ neviděl nikoho opilého.

Lékař celostní medicíny doktor Jan Hnízdil má za to, že český politický systém je nemocný, neboť v něm působí celá řada psychopatů. Takže má v podstatě pravdu?

Psychopati jsou v každé profesi, ale politika jich přitahuje víc. Ten problém, při vší úctě k doktoru Hnízdilovi, leží jinde. Náš stranický systém umožňuje, aby se do vysokých funkcí dostali šíbři, podržtaškové a obližmiskové. Ti pak svou práci nezvládají. Čím jsou neschopnější, o to jsou nadutější. Velká část toho, co se ve Sněmovně děje, není politika, ale předstírání politiky a nesmyslné rejdění motorových myší. Bohužel se obávám, že v komunální sféře je to ještě o dost horší.

Co rozhodně nebude chybět ve vaší nové knížce, která vyjde právě nyní, tedy během srpna? Vepsal jste do ní něco pikantního? Třeba to, jaký má kdo „rituál zvedání končetin“, nebo, jak „poštěkává“? Prozraďte něco!

Nebylo by fér, abych si tropil šašky z jednotlivých kolegů, když jsem sám členem jednoho týmu. Ale dovíte se vše o stravovacích a pohlavních zvycích velice nebezpečného a člověku škodlivého tvora: poslance českého.

Andrej Babiš je zahleděný sám do sebe a má rychlý a někdy i autoritativní přístup k lidem,“ naznačil jste. Takže už dáváte některým politikům – jeho kritikům, kteří v posledních měsících do něj „šili“ – za pravdu?

Andrej Babiš byl vystaven nesmyslným a sprostým urážkám. To nemá s kritikou nic společného. Ani já ho nekritizuju, myslím, že jsem schopen střízlivě a nezaujatě mluvit o člověku, kterého si vážím, ale znám i jeho slabší stránky. Všichni jich máme dost, až na Ježíše Krista, Jamese Bonda a Mirka Dušína.

Spekulujme. Šéf ANO Babiš se stane premiérem. Jak si bude v této pozici nejspíše počínat? Autoritativně? A jak naloží se svými kritiky z ODS, z TOP 09 a ČSSD?

Jednak medvěd ještě běhá po lese a strašně mručí, takže dělit si jeho kůži by bylo bláhové. Ale zeptejte se Andreje Babiše. On se premiérem za jistých okolností může stát, já nikoli.

Poslanci šetří ve vyšetřovací komisi odposlechy kolem Andreje Babiše a možné úniky z vyšetřovacích spisů. V úterý si dokonce pozvali na kobereček šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína a ředitele BIS Michala Koudelku. Vyšetří něco?

Komise není žádná komise, nýbrž samozvaný stanný soud, jehož jediným cílem je poškodit před volbami Andreje Babiše a hnutí ANO.

Váš tatínek byl dlouholetým přítelem Miloše Zemana a vy sám jste řekl, že je Miloš Zeman nejchytřejší politik, jakého jsme měli. Dokážete i přes toto na Zemana někdy hledět kriticky? V čem podle vás šlape vedle?

Tak tohle je na celou knihu. Pracuju na politickém portrétu Miloše Zemana. Pokud mě nesežere něco malého, kniha vyjde před Vánoci.

Jenže naopak odpůrci Miloše Zemana tvrdí, že je to ten „nejšílenější prezident, co jsme kdy měli“, a to nejen v souvislosti s tím, jak přirovnal chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi ke svini a jak premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Nestojí ale celá věc spíše tak, že už jsou Zemanovi odpůrci totálně posedlí?

Zemanovy vulgarity mi vadí. Chápu, proč je používá, ale nemyslím, že má takto mluvit prezident republiky. Co se týče té lahve od okurek, to naopak pan prezident Sobotku hodně šetřil.

Myslíte si, že výkon prezidenta Zemana ovlivňuje a omezuje jeho zdraví? Anebo snad stáří? Psycholog a spisovatel Bohumil Sláma tvrdí, že jak Zeman stárne, tak se stává jednak rigidnějším a jednak se zvýrazňují jeho negativní povahové rysy. S tím byste souhlasil?

Obecně se říká, že stáří nás rozhodně nečiní lepšími a moudřejšími. Můj táta měl ovšem i po osmdesátce stejné duševní schopnosti jako v padesáti a byl o dost moudřejší. To přeju i Miloši Zemanovi.

Miloš Zeman se ne zrovna přívětivě dívá na „vítací politiku EU“ vůči migrantům. Jste stejného názoru? Nemají ale pravdu ti, kteří říkají, že imigranti jsou obohacením Evropy?

To je taky na knihu. Pravda je jistě to, že naše společnost není na větší vlnu islámských, zdůrazňuji, islámských migrantů připravená a prezident to dobře ví. Myslím, že Unie neměla o kvótách hlasovat podle lisabonských pravidel, ale měla dospět ke konsensu.

Do hry o prezidentský úřad nakročil senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Ten platí za velkého obhájce kouření a dlouhodobě kritizuje EU. Volil byste jej? Zamlouvá se vám jiný uchazeč? Mnozí preferují akademika Jiřího Drahoše, což naznačuje, že by se Zeman právě s ním mohl utkat ve druhém kole. Jak by se ti dva „poprali“?

Kubera je stejný provokatér jako Zeman, má velké osobní kouzlo, neřekl bych však, že má stejný politický talent. Ostatní kandidáty neznám, počkám si na to, co předvedou v kampani. Výjimkou je samozřejmě Michal Horáček, kterého znám třicet let a obdivuji jeho talent i pracovitost. Jako politika ho však taky vůbec neznám a prezidentura je funkce politická.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…