V zájmu Ukrajiny i jejích partnerů je zajištění regulérního průběhu voleb, dohlížet na ně bude i Miroslav Poche

23.10.2014 13:57

ROZHOVOR V neděli 26. října se na Ukrajině uskuteční předčasné parlamentní volby, kterých se jako pozorovatel zúčastní také europoslanec za ČSSD Miroslav Poche. Před dnešním odletem do Kyjeva jsme se ho zeptali, jak vnímá důležitost voleb pro budoucnost Ukrajiny.

V zájmu Ukrajiny i jejích partnerů je zajištění regulérního průběhu voleb, dohlížet na ně bude i Miroslav Poche
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Jste členem pozorovací mise Evropského parlamentu, která bude dohlížet na průběh předčasných parlamentních voleb na Ukrajině. Jak tyto volby mohou ovlivnit vztahy s Evropskou Unií?

Nadcházející volby jsou pro vztahy Ukrajiny s Evropskou unií klíčové, protože ovlivní další politický vývoj země. Evropský parlament si toto velice dobře uvědomuje, proto i v předchozích rezolucích opakovaně zdůrazňoval, že současnou krizi nelze trvale řešit bez toho, aniž by proběhly předčasné, avšak demokratické parlamentní volby.

Jak by měla monitorovací mise probíhat a co bude její úlohou?

Mise bude zahájena v pátek 24. října setkáním europoslanců s čelními politickými představiteli Ukrajiny, zástupci ukrajinské občanské společnosti a think-tanků, což jsou instituce zabývající se výzkumem či analýzou politiky. V zemi budou samozřejmě také přítomny mise mezinárodních organizací, které dlouhodobě v zemi působí a i s jejich zástupci budeme o přípravě voleb hovořit. Samotný monitoring voleb pak proběhne v několika významných lokalitách. Já budu přítomen v klíčové oblasti střední Ukrajiny, konkrétně ve městě Čerkasy, kde mým úkolem bude dohlížet na průběh hlasování, činnost volebních komisí a sčítání hlasů. 

Je přítomnost mezinárodních pozorovatelů zárukou regulérnosti voleb?

Určitě ano. V zájmu Ukrajiny i jejích partnerů jednoznačně je, aby volby proběhly regulérně a nebyly následně zpochybňovány. Pozorovací misi proto považuji za velmi důležitý nástroj, jak může mezinárodní společenství přispět ke stabilizaci politické situace v zemi. Kromě záruky regulérnosti leží význam přítomnosti mezinárodních pozorovatelů také v poskytování objektivních a bezprostředních informací o situaci v zemi pro evropská média. Proto také chci o ukrajinských volbách průběžně informovat českou veřejnost.

Vy sám osobně se v problematice vztahů Evropské unie a Ukrajiny angažujete dlouhodobě?

Jsem náhradním členem Zahraničního výboru a Delegace pro parlamentní spolupráci EU-Ukrajina Evropského parlamentu a situaci na Ukrajině se věnuji velmi intenzivně. I proto jsem například toto úterý ve Štrasburku uspořádal setkání českých europoslanců s Rostyslavem Khotinem, předním ukrajinským reportérem pracujícím pro rádio Svobodná Evropa, který přijal mé pozvání. Toto setkání mělo jednoznačný přínos pro lepší porozumění hlavních problémů Ukrajiny, které mají parlamentní volby pomoci vyřešit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…