VIDEO Konvičkovci skutečně vyvolali na Staromáku paniku. Lidé prchali, demolovali zahrádky. Vypovídá restauratér, který to vše viděl a natáčel

22.08.2016 19:21

ROZHOVOR Paniku a úprk turistů ze Staroměstského náměstí viděla řada svědků. Hrát si v současné době na teroristický útok je totálně mimo. ParlamentnímListům.cz to řekl pražský restauratér Aaron Günsberger, který byl v neděli na místě a během pondělí mapoval svědectví těch, kteří vzniklou paniku a strach přímo viděli.

VIDEO Konvičkovci skutečně vyvolali na Staromáku paniku. Lidé prchali, demolovali zahrádky. Vypovídá restauratér, který to vše viděl a natáčel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Okupanti obsazují Prahu v souvislosti s výročím vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968

Nedělní akce konvičkovců „Okupanti obsazují Prahu“ způsobila silný rozruch. Účastníci převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu stříleli do vzduchu maketami samopalů, nad Staroměstským náměstím dokonce zavlála nechvalně známá vlajka IS.

Vše na mnohé kolemjdoucí působilo jako skutečný teroristický útok, mezi některými lidmi vypukla panika a dali se na útěk. Podle několika médií se dokonce pár lidí při útěku do bezpečí zranilo.

Mnozí z těch, kteří se na specifické demonstraci Martina Konvičky přímo podíleli nebo se jí účastnili, ovšem odmítají, že by mezi turisty vypukla panika. Během pondělí se objevily zprávy především o turistech z Izraele, kteří znalí tohoto nebezpečí, se dali okamžitě na útěk a v bezpečném místě si lehli k zemi.

Tyto informace přímo potvrzuje známý pražský restauratér a majitel košer restaurace King Solomon Aaron Günsberger, který se na místo šel sám podívat a mluvil s řadou přímých svědků. Lidé z dalších restaurací mu také potvrdili, jak prchající turisté ve snaze zachránit si život poničili jednu ze zahrádek.

 

Jeden z účastníků akce, Dušan Rudecký, pro ParlamentníListy.cz nesouhlasí s vaším popisem událostí a tvrdí, že turisté z Izraele se naopak dobře bavili. Co byste na to vzkázal?

Na tohle nemůžu vzkázat vůbec nic. Jediné, co k tomu mohu říci, je, že jsem šel a natočil videorozhovory s lidmi, kteří byli přímými účastníky té paniky, a ti sami uvedli, co všechno se dělo. Byl jsem také v další restauraci, kde mi provozní a slečna, která v té době obsluhovala, popisovaly hrůzu, jaká se odehrála.

Nepotřebuji to dramatizovat, ale to, co ti mládenci provedli, nebylo chytré. A to mluvím pouze o sekvenci s tím střílením. Zbytek je absolutně irelevantní. Navíc má diskuse s příznivci Konvičky byla pouze na téma střelby.

Příznivci té akce nyní zjevně odmítají, že jakákoli panika vznikla. Jaké z toho máte pocity? Mohou být, jak někdo řekl, „podělaní“ a snaží se to překroutit, aby jim nic nehrozilo?

Asi se bojí, aby nedošlo k trestnímu stíhání atd. Akce byla ale povolená magistrátem a policie tam zkontrolovala zbraně. Takže ze zákona jim teoreticky nic nehrozí a nemají se čeho bát.

Jak na vás celá akce a její provedení zapůsobily?

Na mě to nezapůsobilo vůbec nijak a upřímně řečeno mě to ani nezajímalo. Stalo se mi, že jsem dostal zprávu od někoho z obce, že probíhá nějaký útok na Staromáku, tak jsem se tam šel podívat, jestli hrozí nebo nehrozí nějaké nebezpečí. Zjistil jsem, co se tam děje, že jde o takovou kravinu, a chtěl jsem jít pryč.

Na to mě ale oslovili američtí turisté a chtěli vysvětlení, tak jsem si s nimi začal povídat, což se těm asi pěti příznivcům nelíbilo, a začali se mnou zvýšeným tónem diskutovat. Když to policie přerušila, řekl jsem, že se prát nebudeme a vysvětlí se to. Skončilo to tak, že jsme si podali ruce.

Říkal jsem jim, že proti jejich právu na demonstraci proti násilí Islámského státu nemám vůbec nic, ale ta forma, a bavím se explicitně o střílení, není v dnešní době šťastná a může vyvolat paniku. Že tam chodí někdo s velbloudem a kozou, to je cirkus Humberto. Podle mě to celé nedomysleli. Mluvil jsem s kamarádem, který jel v tom hummeru, a je něco takového ani nenapadlo.

Hrozí podle vás kvůli tomu České republice mezinárodní ostuda?

Od rána mi ze CNN, ABC, New York Times a mnoha dalších médií volalo asi padesát novinářů z celého světa, takže to mezinárodní publicitu má a neřekl bych, že pro Českou republiku asi úplně pozitivní.

Během dneška zaznělo mnoho upozornění, že pokud by na místě byl někdo třeba s rodinou a byl ozbrojen, mohlo všechno dopadnout mnohem hůř a byli by i mrtví…

Je samozřejmé, že pokud by se někdo lekl nebo zpanikařil… Tohle tady nikdo z nás nechápe, jak policie mohla povolit použití byť replik zbraní. Policie na to má právo, může za určitých okolností toto dovolit, ale zda je to rozumné, to je otázka jiná a podle mě to rozumné není. Jeden z účastníků mi tam řekl, že si myslí, že kdyby jim policie zbraně zakázala, tak by je tam nevzali. Policii ale nejspíš ani ve smrti nenapadlo, že z toho někdo bude střílet.

Co si obecně o problematice migrace a přívalu muslimů do Evropy myslíte? Jinými slovy řečeno, s tím, co prosazuje Martin Konvička, máte problém, nebo je vám to blízké?

Tahle akce byla totálně mimo a otázku migrace mají řešit jiní kompetentní lidé. Pan Konvička to asi za nás nevyřeší. Migrace problém samozřejmě je. Pokud to není zvládnuté, jsou tam obrovská bezpečnostní rizika. Nejsem ale opravdu expert na imigrační politiku, jsem na to malý pán a pan Konvička je na to také malý pán. Musí se řešit, aby se jedněm lidem pomohlo, ale aby se tím zároveň jiní lidé neohrozili, což je velmi složité. Na tom celém je ale pro mě podstatné to, že panika po té akci vznikla, přestože oni se snaží tvrdit, že nevznikla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…