Válka na Ukrajině! Zásadní věc, o které se příliš nemluví. Bezpečnostní expert varovně ukazuje, kam se máme dívat

25.04.2022 19:45 | Rozhovor

Bývalý diplomat a bezpečnostní expert Jaromír Novotný se domnívá, že hlavním a patrně konečným ruským cílem je dobýt Donbas, konkrétně Luhaňskou a Doněckou oblast, do té doby Putin svá vojska nestáhne. Pozice ruského prezidenta je podle Novotného pevná, Rusko se bude čím dál tím více ekonomicky přiklánět k Číně a zřejmě i k Indii. Největší problémy z konfliktu na Ukrajině bude mít Evropa, naopak nejvíce si z něj budou profitovat USA a Čína.

Válka na Ukrajině! Zásadní věc, o které se příliš nemluví. Bezpečnostní expert varovně ukazuje, kam se máme dívat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Jak byste zhodnotil současnou situaci na Ukrajině?

Skončila fáze přehodnocování taktiky a priorit a započala velká ofenzíva na Donbas. Dále se můžeme jen dohadovat, kam až hodlá Putin zajít a jak se mu povede. Určitě by rád vykázal nějaký jednoznačný výsledek k 9. květnu, na který připadá v Rusku od dob druhé světové války tradiční Den osvobození.

Jaká je situace na Donbasu – nejenom teď, ale jaká byla i předtím? Docházelo tam skutečně k šikanování a dehonestování ruských občanů, jak tvrdí Vladimír Putin?

Tak určitě se tam takové věci děly, uvedu jeden nedávný příklad, a tím bylo schválení nového zákona, který, přestože tam, jak víme, žije většina Rusů, stanovil jediným úředním a tedy i vzdělávacím jazykem ukrajinštinu. Ale úměrné k Putinem zvoleným brutálním prostředkům to samozřejmě nebylo.

Čeká nás dlouhá opotřebovávací válka?

To si nemyslím, já se domnívám, že Rusové dobudou Donbas, to znamená Luhaňskou a Doněckou oblast v rámci administrativních hranic Ukrajiny, která část těchto separatistických republik obsadila. A vidím to tak, že poté zde bude vyhlášeno referendum, na jehož základě vstoupí obě republiky do Ruské federace.

Otázka je, zda budou mít Rusové dostatek sil, aby připojili ještě moldavské Podněstří, kde tvoří většinu obyvatel rovněž Rusové – a tím by zároveň znemožnili Ukrajině definitivně přístup nejen k Azovskému, ale definitivně i k Černému moři.

Ale Rusko Ukrajinu neopustí, dokud nedosáhne určitého úspěchu, který by mohl Putin prohlásit za splněný cíl své zvláštní operace. Souhlasíte?

Naprosto souhlasím. Minimálně půjde o už zmiňované obsazení Luhaňské a Doněcké oblasti. Stojíme na prahu nové studené války, která bude ovšem daleko krutější, než její předchůdkyně.

USA i Velká Británie stále zpřísňují sankce, jak dlouho dokáže ještě Rusko ekonomicky odolávat?

Já se domnívám, že dokáže odolávat ještě dlouho, protože je na to svým způsobem připraveno a bude spolupracovat především s Čínou a Indií, takže chystá de facto kompletní odtržení od Západu (od systému SWIFT). Také si je třeba uvědomit, že na sankce proti Rusku přistoupilo zhruba 50 zemí a dalších 150 nikoliv, takže se dá říct, že většina světa s Putinovým Ruskem obchodovat chce.

A vy se domníváte, že Čína se bude takto angažovat ve prospěch Ruska?

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Ona se bude angažovat především ve svůj vlastní prospěch. A ta spolupráce už probíhá. Například, když Západ zablokoval Rusům všechny platební karty, tak Rusko se napojilo na čínský platební systém. Tím pádem se vlastně Rusové dostávají k dolarům přes čínské banky. Záleží ale také na tom, zda se připojí rovněž Indie, která zatím bohatě využívá toho, že Rusové jí zlevnili ropu, proto také Indie na Rusko nevyhlásila absolutně žádné sankce. Navíc 60 procent indické vojenské výzbroje je závislé na ruských náhradních dílech.

Jak pevná je v tuto chvíli Putinova pozice v Kremlu?

Nemám křišťálovou kouli, abych na toto odpověděl. Můžu jen vycházet z průzkumů veřejného mínění, ve kterých 80 procent Rusů Putinovi stále věří, a označuje ho za hrdinu.

Evropa prožívá energetickou krizi. Například na ruském plynu je závislá až ze 44 procent, Německo dokonce z 55 procent. Kam podle vás sahají naše morální zásady, když jde o to se ohřát, posvítit si, zajistit chod nemocnic nebo zásobování atd.?

Přestože vím, že to, co teď řeknu, nebude populární, tak si myslím, že Evropa si řeže vlastní větev, na níž sedí – a Američané z toho budou samozřejmě profitovat. Ale o jedné věci se příliš nemluví, že totiž další konsekvencí konfliktu na Ukrajině bude hlad - minimálně na severu Afriky, protože většinu dovozu obilí do těchto států obstarává právě Rusko a Ukrajina. A pokud by navíc Putin uzavřel Ukrajině přístavy u Černého moře, uzavře tím i veškerý ukrajinský export.

Obáváte se, že Rusko dostojí svým hrozbám a uzavře kohoutky s plynem i s ropou?

Těžko odpovědět, bude záležet na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině a mnoha dalších okolnostech. Nezachrání nás ani Norsko, ani Katar, co se týče především plynu. Rusové dostali už tolik sankcí, že jim to nakonec bude vlastně jedno. Kupříkladu Němci se patrně neodhodlají k restartu tří nedávno zavřených jaderných elektráren a to je skutečně totální ekonomická sebevražda. Lépe na tom určitě bude Francie, která čerpá ze 75 procent energii z vlastních jaderných elektráren.

V hospodářském kontextu je to učebnicový příklad odvrácené tváře globalizace…

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Ano, přesně tak. Stačí, když se ten řetězec někde naruší – a je okamžitě zle a systém začíná kolabovat.

Do jaké míry je Ukrajina geopoliticky důležitá pro Evropu, pro Američany a pro Rusy?

Nejdůležitější je v každém případě pro Rusko, Evropa ji vnímá jako řekněme bezpečnostní území, které ji od Ruska dělí – a Američané mají na Ukrajině malý zájem, rozhodně nejsou ochotni se účastnit sami bojů se zbraní v ruce. 

Do roku 2007 dělal Putin podle názoru mnohých prozápadní politiku…

To je fakt, na počátku své vlády se Putin choval jako spojenec Západu, ale Západ nebral Rusko příliš vážně, a odmítl ho vzít mezi sebe. Výsledkem byla změna a vznik protizápadního politického kursu.

Vstřícnost k lidem, kteří kvůli válce opouštějí své domovy na Ukrajině, je nesporně zcela na místě, ale neměla by se vláda především starat o vlastní občany, které těžce zasáhla ekonomická recese a mnozí se ocitli na pokraji bídy?

Určitě je potřeba věnovat se uprchlíkům, protože 300 tisíc lidí, to už není žádná maličkost. Ale jinak s vámi souhlasím, že tou hlavní prioritou pro vládu jakékoliv země by mělo být zajistit co nejlepší podmínky a životní úroveň pro své vlastní občany.

Není největším problémem Ruska fakt, že se v dnešním multipolárním světě stále považuje za světovou mocnost? Chce podle vás prezident Vladimír Putin zpět někdejší Sovětský svaz?

Nemyslím, že by měl Vladimír Putin snahu a ambice a ostatně také dostatečnou vojenskou sílu obnovit Sovětský svaz. Chce mít nad většinou těchto oblastí vliv, který stále má. A Rusko velmocí skutečně je. Jestliže nějaký stát má tolik jaderných hlavic, že jimi může zničit svět, pak je potřeba s ním počítat jako s mocností.

Kdo bude z konfliktu na Ukrajině nejvíce profitovat – souhlasíte, že to budou především USA a Čína?

Spojené státy nesporně, už jenom z důvodu exportu zkapalněného plynu do Evropy, který je čtyřikrát dražší, než ten ruský. Amerika je na rozdíl od Evropy hospodářsky soběstačná (až na některé drahé kovy), nemůže být tedy nikým vydírána kvůli ropě či plynu.

Svět je nyní v přelomové kritické fázi, kdy se znovu rozdávají karty. A Evropa na tom bude bita nejvíc, žádné eso už v ruce nemá.

Dokáže válka na Ukrajině konsolidovat v posledních letech mírně skomírající NATO?

Určitě se zjistilo, že má své opodstatnění, alespoň jako obranná organizace. A ti, kteří jsou členy, se cítí zkrátka bezpečněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…