Varování analytika: Babiše z vlády dostanou. Ale po volbách, které vyhraje, se odkryjí jiné věci. Získá přístup tam, kam dříve neměl

09.05.2017 19:01

ROZHOVOR Andrej Babiš je hrozbou pro ostatní politické strany a ty jej z vlády dostanou. Po volbách se ale klidně můžeme dočkat překvapení, kdy k němu některá z nich přiskotačí, tvrdí analytik mediální komunikace a akademik Jiří Mikeš. Zeman se podle něj dostává svým postojem k Babišovi do podivné role. Babiš je prý dravec, ale z ministerského křesla ho dostanou, tvrdí Mikeš.

Varování analytika: Babiše z vlády dostanou. Ale po volbách, které vyhraje, se odkryjí jiné věci. Získá přístup tam, kam dříve neměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se směje

Andrej Babiš má svérázné vystupování. Čím oslovuje voliče?

Babiš oslovuje voliče tak, že se chová jako jeden z nich. Občas něco plácne, co by asi říct neměl. Ale tak to v životě je. Někdy něco uděláte, a pak se za to v duchu stydíte. Babiš to ale přizná, a tím pádem získává na svou stranu příznivce. Známé pravidlo z „public relations“ je, že lidem a věcem bez chyby se nevěří. Zde platí parafráze biblického rčení: Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Babiš lidem prostě říká: Já jsem byl v byznysu, a když jste v byznysu, tak musíte využívat jakoukoliv slabost i hloupost zákona. Babiš se řídil zákonem, o němž mu asi bylo jasné, že vše není úplně, jak se říká, košer, a pravděpodobně si řekl, proč bych to nemohl využít a neodepsat si nějaké daně. To by v byznysu udělal každý. Problém Babiše ale je, že se stal ministrem financí.

Jak rozumíte aktuální krizi na české politické scéně a souboji Babiš–Sobotka?

Je evidentní, že se Babiše politický establishment chce zbavit; a čím dřív, tím lépe pro něj. Babiš totiž přináší do politického rybníku něco nového. Babiš je dravec a vždycky byl. Je úspěšný a to budí závist. Problém je v tom, že jeho hnutí si získává sympatizanty a tradiční politické strany jdou do háje. Ale to není nic nového. Stačí se podívat na Francii. Macron se stal za rok prezidentem tím, že si vytvořil vlastní hnutí. Lidé už mají dost politiky mainstreamových médií. Najednou někdo přijde a říká: Heleďte se, oni se tady obohacujou a oni jsou to vlastně pěkný šmejdi.

Co nahrávky kompromitující Babiše?

Přijde mi to jako koncentrovaný útok. Proč to nepoužili, když to věděli celý rok? Oni ho dostanou z vlády, to vám garantuju, ale nedostanou ho z hnutí ANO. A po volbách, které Babiš vyhraje, se asi odkryjí jiné věci, protože šéf ANO získá přístup tam, kam dříve neměl.

Jakou roli v aktuální situaci hraje Zeman? Babiš se na nedávné besedě se studenty podle webu Hlídací Pes vyjádřil v tom smyslu, že Zeman je dobrý, ale obklopuje se špatnými lidmi (viz Mynář a Nejedlý).

O tom, že si Zeman do svého nejbližšího okolí neumí vybrat zrovna ty nejvhodnější lidi, si cvrlikají vrabci na střeše. Zeman je silný politik a má určitě rád, když mu jeho okolí pochlebuje. Tohle mají lidé Zemanova typu rádi a mají to tak i ostatní bývalí prezidenti. Škoda, že si tam Zeman nevezme někoho, kdo by mu třeba řekl: Miloši, blbneš. Miloši, tohle nedělej. Jinak ale jako prezident, si myslím, že Zeman byl zvolen vůlí lidí, jak se říká. A já si myslím, že Zeman mluví taky tak, jak to lidé chtějí slyšet. Občas také používá vulgární slova, ale holt taková je už politická kultura v této zemi. Česko není Anglie. Zeman se ale podle mě aktuálně dostává do takové podivné situace a myslím, že i na tom Hradě při přijetí Sobotky se mohl chovat trochu jinak. Zároveň ale prezident vidí, že se tady děje něco divného. Je to všechno divné a nějaké cinknuté.

Dojde na vulgarismy i před voliči? Babiš deklaroval, že pokud bude z funkce ministra nakonec odvolán, hodlá objíždět kraje a přesvědčovat voliče, získávat jejich podporu.

Tak samozřejmě před lidmi Babiš vulgárně mluvit nebude. Má kolem sebe tým lidí z reklamních agentur a ti mu již řeknou, co a jak. V nejkrajnějším případě lze očekávat vyjádření typu „žába na prameni“ o některém z politiků. Ale že bychom se dočkali opět dámských přirození, tak to určitě ne.

Mnozí poukazují na to, že Babiš svou kauzu korunových dluhopisů změkčuje poukazováním na minulé prohřešky ostatních, viz OKD. Daří se mu to?

Ale samozřejmě. To není jen OKD, ale další miliardy, které se ztratily, důchodový fond, prodej plzeňského Prazdroje; a mohl bych pokračovat. Je tam daleko víc průšvihů, které se před ním udály. Babiš si prostřednictvím dluhopisů jen zjednodušoval vlastní podnikání. Že to nebylo etické? Ale co je dnes v byznysu etické, když to povoluje zákon? To se neměl chovat jako těch dalších 500 podnikatelů? Možná tedy neměl chodit do politiky. Myslím si, že je možné, že to i Babiše teď docela mrzí, že do politiky šel. Aktuálně ale Babiš ostatní politické strany děsí. V průzkumech volebních preferencí se stále drží na nějakých třiceti procentech. V případě, že vyhraje, můžeme ale čekat, že k němu některá z nich klidně přiskotačí a můžeme být ještě velmi překvapeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…