Věřím národní bance, řekl nám Kalousek, pohovořil o Babišovi a sdělil, z čeho má strach

13.11.2013 7:01

Nejhorší stav je bezvládí, nebo situace, kdy vládne nelegitimní vláda jako dnes, říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. I když odmítá „věštit“, zda a kdy se podaří vítězné ČSSD sestavit vládu, považuje vládní koalici stran, které získaly podporu voličů, protože slibovaly změnu, za logickou.

Věřím národní bance, řekl nám Kalousek, pohovořil o Babišovi a sdělil, z čeho má strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Kalousek hovořil také o úmyslných lžích Andreje Babiše, lidoveckém přístupu a poslancích ANO, kteří vyhrožují odchodem ze svého hnutí, pokud se prokáže, že jejich šéf byl agentem StB.

Rozumíte tomu, když Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, které získalo téměř dvacet procent hlasů, stále říká, že nechce být politikem?

Maximálně rozumím tomu, že se tímto výrokem snaží klamat veřejnost. Protože on se tím politikem objektivně stal. Stal se jím už v okamžiku, kdy založil politické hnutí a vstoupil s ním do politiky, tak prostě je politikem. Pokud tvrdí, že není politik, tak je to jedno z mnoha jeho klamavých, mylných nebo nepravdivých prohlášení, kterých se dopouští.

Řadíte mezi takové i jeho výrok, že za hospodářskou krizi v Česku můžete vy, protože jste dělal všechno naopak, než bylo potřeba?

To on si skutečně může myslet, to je otázka jeho neschopnosti pochopit problém. To bych mu nevyčítal, to nemusí být úmyslná lež. Ale pokud říká, že není politik, tak lže zcela úmyslně, úplně stejně, jako když říká, že jsem církvím odpustil daň z převodu nemovitosti. To také není pravda.

Možná, aby lépe pochopil problém, vytvořil si poradní orgán - Radu ekonomických poradců, mezi nimiž je i renomovaný ekonom Petr Zahradník, který byl členem NERVu, nebo právník Robert Pelikán, se kterým jste se dostal i do osobního sporu. Budí tito poradci ve vás důvěru?

Proboha, to je přece jak houska na krámě. Každá politická strana má svoje expertní týmy na některé problematiky. Tak tohle je prostě expertní tým ANO. Tam mohou být lidé, kterých si vážím, nebo ti, kterých si vážím méně, ale to není důležité. Nevím, proč bych měl věnovat pozornost právě expertnímu týmu ANO.

Vnitrostranická krize v ČSSD nebyla jen problémem jedné politické strany, protože šlo o vítěznou stranu těsně po volbách, zdržela se kvůli tomu jednání o sestavení vlády i orgánů sněmovny. Je už podle vás ta situace definitivně vyřešena, nebo hrozí nestabilita v největším poslaneckém klubu ČSSD, protože pánové, kteří tu krizi způsobili, dál zůstávají poslanci?

To bude podle mého názoru záležet na mravní úrovni a velkorysosti každého účastníka té krize. Já se ji neodvážím předvídat. Myslím si, že v zájmu úplně všech občanů České republiky je, aby se co nejdříve vytvořila funkční akceschopná vláda. Zda s politikou té vlády budu nebo nebudu souhlasit, je věc jiná. Ale že tady akceschopná vláda být musí a že to je v zájmu České republiky, o tom nemůže být pochyb. Nejhorší stav je bezvládí, nebo situace, kdy vládne nelegitimní vláda, což je dnešní stav. Takže pevně doufám, že v zájmu tohoto obecného cíle, aby tady vláda vznikla, bude v sociální demokracii tolik osobní velkorysosti a morálních kvalit účastníků boje o moc, že to neznemožní vládu složit a zajistit její fungování. Ale to je doufání, nikoli predikce.

Nicméně víme, že Miloš Zeman se jen tak lehce nevzdává a že jeho animozita k Bohuslavu Sobotkovi je velká. Neobáváte se, že bude jeho případné jmenování zdržovat a vytvářet tak na politické scéně další napětí?

Nevím. Pokud se pan prezident zachová státotvorně, překvapí mne mile. Já bych byl rád mile překvapen.

Je šance, že pokud se podaří sestavit vládu na půdorysu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, bude stabilní a vydrží na rozdíl od vašich dvou vlád celé volební období?

Co si o tom mám myslet? To nelze predikovat, to záleží na tom, jak vláda bude schopna komunikovat mezi sebou, jak se jí bude dařit práce, podíváme-li se na programy těch stran, je vidět, že se můžeme připravit na velmi populistický program, s prvky socialistických experimentů, určitě to nebude program, který by byl přitažlivý pro mne, ale může být přitažlivý pro velkou část voličů a ta vláda může být oblíbená nebo naopak. Já opravdu nevím, mně by zajímalo, kdo to teď ví. Na tuto otázku existuje jediná seriózní odpověď nevím, nejsem Delfská věštírna.

A jak vidíte ten časový horizont?

Vy máte dneska otázky. Já jedu příští srpen na dovolenou, nevíte, jestli nebude pršet? Moje odpověď může znít jen takhle: v zájmu České republiky je, aby ta vláda vznikla co nejdříve, aby na co nejkratší dobu bylo zkráceno období nelegitimní vlády. Záleží na politických a odborných schopnostech těch tří politických subjektů, jak rychle se dokáží dohodnout.

Ukazuje se, že velkým problémem budou nejen daně, protože Andrej Babiš si těžko zvýší korporátní daně, ale především restituce církevního majetku, které lidovci považují za uzavřenou kapitolu. Řekl jste, že jste rád, že lidovci budou mít jako své hlavní priority obhajobu kontinuity politiky Nečasovy vlády.

Já jsem neřekl, že jsem rád. Prosím, citujte mě přesně. Já jsem řekl, že jsem si všiml toho, že zarytě mlčeli celou dobu toho politického zápasu, který jsme vedli o prosazení církevních restitucí. Když tedy zarytě mlčeli, což pokládám za takový lidovecký přístup, tak teď pevně doufám, že je budou aspoň hájit.

(doslovná citace z rozhovoru Miroslava Kalouska pro server Novinky: „Byl jsem mile překvapen, že KDU-ČSL bude mít jako své hlavní priority obhajobu kontinuity politiky Nečasovy vlády. To jsem nečekal, neboť Nečasova vláda samozřejmě za žádnou cenu korporátní daň zvyšovat nechtěla a církevní restituce úspěšně dotáhla do konce.")

Někteří politologové se obávají, že vláda nevydrží celé čtyři roky, i vzhledem k tomu, že někteří poslanci ANO, například podnikatel Ivan Pilný, říkají, že pokud by se prokázala spolupráce Andreje Babiše s StB, hnutí ANO by opustili.

Pro mě jsou ty výroky úsměvné. Myslím, že když se na tu věc podívá objektivníma očima, tak o spolupráci pana Babiše s StB nemůže být sebemenších pochyb. Když dnes někdo říká „pokud se spolupráce pana Babiše s StB prokáže“, tak se můžu jen smát. To je prostě jejich vnitřní věc a věcí jejich odpovědnosti, kterou na sebe převzali. A ta odpovědnost je velká. Já bych jim přál, aby jí uměli dostát, protože když té odpovědnosti dostojí, bude to ku prospěchu

České republiky, což si musí přát každý, i opoziční politik.

Považujete tedy tyto výroky za pokrytecké?

Vy po mně dneska chcete, abych předpovídal nepředvídatelné a abych vyslovoval soudy nad lidmi. Já nebudu vyslovovat soudy nad lidmi. Já si jen troufnu říci, že o spolupráci pana Babiše se Státní bezpečností příčetný člověk pochybovat nemůže, a pokud dnes někdo pronáší tyto věty, tak já nad tím pouze nevěřícně kroutím hlavou, ale nevynáším žádné soudy. Já tady nejsem od toho, abych ty lidi soudil, abych posuzoval jejich pohnutky a motivy, to je jejich věc, jejich odpovědnost, jejich svědomí, popřípadě jejich vztah vůči voličům, a jelikož já jsem je nevolil, proč bych je měl soudit?

Někteří politici, i bývalí, se nebrání soudům jiných politiků, například bývalý premiér a expředseda ČSSD Stanislav Gross, s nímž jste byl v době, kdy jste byl šéfem KDU-ČSL ve vládě, vás označil za šíbra s neuvěřitelně kreativním politickým mozkem a zkušenostmi, kterého sociální demokracie nemá. Berete to jako kompliment?

Je mi úplně jedno, co o mě říká Stanislav Gross.

Už jste se účastnili nějakých jednání o ustavení orgánů sněmovny? ANO a ČSSD se shodly na počtu čtyř místopředsedů. Je to číslo pro TOP 09 přijatelné?

Došlo jen k informativní schůzce s předsedy poslaneckých klubů. Počet místopředsedů určitě není věc, na které bychom se nějak zasekli. V klubu jsme o tom ještě nejednali, mně osobně ten počet čtyř místopředsedů připadá přiměřený, ale určitě bychom se smířili s tím, kdyby to byli tři nebo pět. Není to otázka, kde bychom vyvolali nějaký spor, který by prodloužil jednání.

ANO přišlo s požadavkem na snížení počtu sněmovních výborů a podvýborů. Souhlasili byste třeba se sloučením bezpečnostního a branného výboru, který byl účelově rozdělen kvůli Radku Johnovi?

Je to otázka diskuse. V každém případě snížení počtu podvýborů bych považoval za rozumné.

Vy jste v minulosti byl předsedou rozpočtového výboru, poté po dvě volební období ministrem financí. Máte znovu zájem o práci ve sněmovním rozpočtovém výboru?

Každý z našich poslanců si napsal nějakou prioritu, v kterém výboru by chtěl uplatnit své odborné zkušenosti. Já jsem si logicky napsal rozpočtový výbor. Uvidíme, jak to v následujících jednáních dopadne.

Co říkáte jako bývalý ministr financí devizové intervenci České národní banky? Setkalo s to s pozitivními i negativními reakcemi.

To je přesně takový krok, který má mnohá pro a proti. Je to na samostatný seminář. Nelze říci jednoznačné ano nebo ne. Já k tomu mohu říci poté, co jsem se s tou situací seznámil, jediné, že plně důvěřuji kompetenci České národní banky. A to, co pokládám za strašně důležité, je, aby nebyla pod politickým tlakem. Její nezávislost je nesmírně důležitá jak pro další svobodný ekonomický vývoj, tak pro svobodu každého z nás.

Nechcete ten krok tedy nijak hodnotit?

Jelikož jsem politik a bývalý ministr financí, nechci říkat nic, co by dostávalo Českou národní banku pod tlak. Říkám, že ten krok je velmi odvážný, má svá pro a proti, a že velmi důvěřuji naší centrální bance, i po tomto kroku jí důvěřuji, jsem si jist, že měla dostatek dobrých argumentů k provedení tohoto kroku. A co je velmi důležité, že ten krok nebyl brán jako záminka pokusit se dostat Českou národní banku pod politický tlak.

Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě varovala před hrozbou, že extremistické názory radikálů převezmou běžné politické strany, aby neztratily voliče nespokojené se stavem společnosti. Standardní strany by se tak prý mohly radikalizovat. Berete tato varování vážně?

Já musím v tuhle chvíli vzpomenout na svůj projev na sjezdu TOP 09 před dvěma lety, kdy jsem varoval, že s hospodářskými obtížemi budou sílit hlasy socialistického populismu a extrémismu. Dalo se to očekávat, není ani překvapením, že na to upozorňuje BIS. Zprávu BIS beru vážně.

Zajímalo by mne, pokud se ČSSD, ANO a lidovcům nepodaří sestavit vládu, bylo by pro vás přijatelné jednat s ANO, ODS a KDU-ČSL o další možné variantě vládní koalice, která by měla 103 hlasů?

My samozřejmě budeme jednat jako opoziční strana se všemi demokratickými stranami ve sněmovně. To je naše povinnost. Nicméně k možné koaliční spolupráci s hnutím ANO nebo ČSSD jsme se vyjádřili tolikrát a tak jasně, že tu otázku fakt nechápu.

Ale říkáte, že je povinnost parlamentních stran, aby se dohodly. Takže se ptám, jestli byste měli vůli k takové dohodě, kdyby jedinou další možností byly už jen předčasné volby?

Samozřejmě že je to povinnost. Je povinnost vyslyšet vůli voličů. Jednoznačně uspěly strany, které se vymezovaly na kritice postupu bývalé vlády a které slibovaly změnu. Ty získaly pohodlnou většinu. Je to jasná politická logika, že tyto strany, které slibovaly změnu, tu vládní odpovědnost převezmou, tu změnu se pokusí prosadit, a budeme všichni doufat, aby to byla změna k lepšímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…