Vrchní ódéesák z bývalého Nečasova domova: Pořád mu věříme. Žádné vazby s bossy neměl

06.03.2014 20:33

Kolem Petra Nečase vznikl jen humbuk, nic se mu neprokázalo a naším členem zůstává. I to sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý místostarosta Rožnova pod Radhoštěm, dnes nový předseda místní organizace ODS, Alois Vychodil. Pak popsal i to, jak dopadlo vyšetřování policie, když mu v době jeho působení na radnici dvakrát auto rozbili krumpáčem.

Vrchní ódéesák z bývalého Nečasova domova: Pořád mu věříme. Žádné vazby s bossy neměl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Podle Nečase jde o politický proces. Zpravodajci, ani jeho manželka (Jana Nečasová, dříve Nagyová) se podle něj proti zákonu neprovinili

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí
Pozvedne podle Vás nový lídr Fiala ODS?

ODS dostala ve volbách silně na frak kvůli jednání vrcholného vedení v minulosti, takže si to asi zasloužila. Pravdou ale je, že na obcích a v menších městech s tím, co se děje ve vyšší politice, nemůžeme nic dělat. Část lidí v Praze mělo bohužel určité vazby. Jsem ale přesvědčený, že pan profesor Fiala ODS zcela určitě pozvedne, protože je to člověk, který má určitý kredit u členů ODS a podařilo se šum, který byl kolem ODS, eliminovat po všech stránkách. Do vedení ODS byli zvolení noví lidé a to je pozitivní. Projevilo se to i u nás v místním sdružení tak, že nám lidé začali více důvěřovat.

Vy jste nově nastoupil do pozice předsedy místní organizace. Jak to vypadá s členskou základnou?

I když existovaly negativní reakce na minulý vývoj, tak teď se situace stabilizovala a dokonce máme jednoho nového člena navíc. Sdružení se nerozpadá, právě naopak. Připravujeme se na komunální volby. Víte, že dvě volební období jsme volby v Rožnově vyhráli. Pustil jsem se do řízení místní organizace také proto, abych ODS připravil na nadcházející volby.

Takže od aféry bývalého premiéra nikdo z místní organizace neodešel?

Všichni zůstali, protože jsme doktora Nečase docela dobře znali. Zatím se mu nic z toho, co se říká, neprokázalo. Je stále členem našeho místního sdružení, nepodal žádost o přeregistraci a my ho bereme jako člena.

Takže mu věříte?

Naprosto jsme mu věřili. Myslím si, že se celý humbuk časem uklidní. Jsem přesvědčený o tom, že zcela určitě neměl nějaké osobní vazby na pražské bossy. Z hlediska mého a místního sdružení nemáme vůči němu žádné výhrady, protože nemáme racionální argumenty proti němu.    

Řada lidí si mohla myslet, že z toho, že Rožnov měl premiéra, vyplývaly určité výhody…

Vůbec ne. Rožnov z toho absolutně netěžil. Akorát jednou, v prvním volebním období, jsme dostali částku na zateplení školy ze státního rozpočtu. Jinak vůbec nic. To ani nebylo možné, protože všechno jsme administrovali v rámci projektů z Evropské unie na krajském úřadě a ten neměl s centrálou nic společného. Nečas nám nemohl přihrát ani šesták.

Vy jste se stal „pověstným“ tím, že jste měl v době svého působení na radnici hned dvakrát krumpáčem rozbité auto. Vyšetřila už něco policie?

Tahle historie už zapadla, policie nikoho za ruku nechytila. Vím ale na jaké záležitosti se tyto útoky vázaly. Když jsem někomu odmítl něco, na co neměl právo a on si myslel opak, tak jsem narazil.  

Přišlo se na to, kdo za těmito útoky stál?

Poprvé záležitost hned odložili. Připouštím, že jsem nebyl úplně spokojený s průběhem vyšetřování. Měl jsem námitky vůči jednání policie a pak se to vyšetřovalo i ve Vsetíně. Stalo se to asi v průběhu třiceti minut, když skončilo jedno zastupitelstvo a já jsem někomu nevyhověl. Jenže, jedna věc je podezření a druhá prokázat někomu vinu. I když šlo o nepříjemnost, nakonec mě i tahle věc zocelila.

Každopádně Vás to stálo desítky tisíc korun…

Zaplatil jsem opravu, ale to nebylo všechno. Našel jsem doma i výhrůžku požárem, takže mám dodnes na domku kamery. Nebylo to lehké.

Vy jste nikdy neuvažoval o tom, že byste vystoupil z ODS?

Absolutně ne. Nebyl jsem v žádné straně až do roku 2003, podnikal jsem. Orientace na pravicovou politiku vychází z kořenů naší rodiny, protože otec byl dost velký živnostník a už v roce 1948 mu podnikání zlikvidovali. On byl pravicově založený a všichni jsme byli vychovávaní tak, abychom byli slušnými lidmi. Toho se držím celý život.  

Má podle Vás ODS v Rožnově šanci vyhrát další komunální volby?

Uděláme pro to maximum. Když se podíváme zpátky na předchozí volební období, tak se ve městě udělala spousta práce. Kanalizace, chodníky, veřejné osvětlení, to udělá každý místostarosta. Já jsem si ale předsevzal i něco navíc, a to, že v prvním volebním období obnovím v parku hudební altán, který tam kdysi stával, ale komunisté ho nechali zbourat. Podařilo se mi získat peníze a udělali jsme přesnou repliku. Ve druhém období jsem si předsevzal, že necháme postavit Jurkovičovu rozhlednu a to se mi také povedlo. Takže mě blaží na srdci, že kromě běžných investičních věcí se podařily i tyto „jahůdky na dortu“.

Co říkáte na novou vládu?

Jsem shovívavý. Ještě nic neprokázali. Budou mít ale problém své sliby splnit. HDP neporoste tak rychle, jak bychom si všichni přáli a zdroje na krytí výdajů nebudou. Koalice je nesourodá a to se časem projeví. Stabilita této vlády není o moc větší než té minulé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…