Všechno je remix. Ivan Bartoš promlouvá o vyšetřování OKD, zelináři z ČSSD, co se stal ministrem vnitra, i podvodech s diplomkami

20.08.2018 16:43

ROZHOVOR „Jednou jsem se bavil s policistou na téma, že když všichni jedou rychle, proč zastaví právě toho a toho, a on mi řekl, že když jde rybář na ryby, tak také nemůže chytit všechny. Ve Sněmovně může vznik komise a následné hlasy pro podporu jejího vzniku iniciovat každý. My jsme řešení kauzy OKD slíbili a pro vznik komise si vyjednali podporu napříč spektrem. Ostatním stranám se však tyto kauzy evidentně řešit moc nechce. Odpověď na otázku proč nechám na vašich na čtenářích,“ objasňuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš, proč Piráti iniciovali vznik sněmovní vyšetřovací komise k OKD. A prozradil i mnoho dalšího.

Všechno je remix. Ivan Bartoš promlouvá o vyšetřování OKD, zelináři z ČSSD, co se stal ministrem vnitra, i podvodech s diplomkami
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Jak se vám daří se etablovat ve vysoké politice (máte prý nejvyšší účast při hlasování ve Sněmovně) a zvládat případné nováčkovské chyby? Prý jste měli takové sebekritické setkání?

Postupujeme naprosto konzistentně devět let demokratickým a zodpovědným přístupem. Na tom se ani ve Sněmovně ani na klubu Pirátů nic nezměnilo. Souběžně připravujeme vlastní návrhy, analyzujeme návrhy jiných stran a navíc sledujeme jednání vlády, její kroky i připravovanou legislativu. Předložili jsme zásadní zákony proti politickým trafikám – tzv. nominační zákon, dále novelu, která neumožňuje politikům hromadit platy za více politických funkcí (starosta a zároveň poslanec, člen rady, poslanec a hejtman), které rozhodně nelze dělat na plný úvazek kvalitně. Předložili jsme návrh na ztransparentnění ČEZ. Zřídili jsme sněmovní vyšetřovací komisi k OKD, kterou vede náš poslanec.

Hledáme programové shody a diskutujeme se všemi stranami. Zúčastnili jsme se třeba aktivně všech jednání o návrhu referenda a snažili jsme se mírnit fantasmagorie jedněch a blokační snahy druhých. 

Mrzí mě, že politici hrají ve Sněmovně v podstatě takové divadlo a o samotné zákony jim podle mě často až zase tak nejde. I prohru a neúspěch marketingově prodávají a často je to vlastně těší, když jim koalice něco neschválí. V tomhle nezapadneme, protože jdeme po prioritách, vše stále zcela transparentně zveřejňujeme a naši práci si může každý prohlédnout v projektu Otevřená sněmovna, kde je vidět postup ve všech oblastech našich aktivit i náklady s tím spojené. Ostatně takto to máme devět let i z pohledu celé Pirátské strany.

Naše kancelář jede prakticky nonstop i přes sněmovní prázdniny. Neustále jsou nějaké expertní skupiny, workshopy, pracovní setkání.

Za ten půl rok jsme udělali pár chyb (často spíše špatných výroků či nepřesné argumentace), ze kterých jsme se poučili. Piráti nejsou ve Sněmovně slepencem nějakých náhodných kandidátů, ale naše poslankyně i poslanci mají za sebou někdy i devět let každodenní práce pro Piráty. Proto, když se něco nepovede, hned hledáme příčinu, vyvozujeme dosti přísné následky (pokud nejde o konkurencí vykonstruovanou bublinu) a zejména děláme opatření, aby se to neopakovalo.

Například jsme museli přidat další den k jednání klubu, protože před sněmovním cyklem musíme mít zanalyzováno naprosto vše a být připraveni. I bod, který je navržen až na konec 14denního jednání Sněmovny, může být hlasování klidně předřazen jako první a vy musíte zodpovědně vědět a hlasovat, pokud to nastane.

Zásadní změna je, že to není nyní naše neplacená volnočasová aktivita, kterou Piráti vždy dělali zdarma a dobrovolně po zaměstnání, ale zodpovědná práce nejen pro našich půl milionu voličů, ale pro všechny lidi v ČR. Výsledky podle toho musejí vypadat a my jsme i sami na sebe dost nároční. Neztrácíme však kvůli tomu i smysl pro humor. Nejsme suchaři. 

Jaký postoj máte k nové Babišově vládě? Nemáte strach, že Andrej Babiš bude využívat roztříštěnosti Sněmovny ve svůj prospěch a jednou bude hlasovat s oficiální koalicí a podruhé třeba s nějakou neoficiální?

Strach rozhodně nemáme. Bát by se měl ten, kdo lže, podvádí, kdo něco skrývá. My jdeme s kůží na trh, opíráme se o podporu lidí, kteří byli z počátku skeptičtí, ale konkrétními kroky jsme ukázali, že to jde jinak. Hlasovací koalice ve Sněmovně fungují. Proto je potřeba ukazovat lidem, o čem který zákon je, proč a jakou pozici zastává která strana, a zároveň jasně definovat záměr Pirátů v každé věci. Teprve tlak vlastních voličů totiž donutí strany, aby plnily svůj program a neobchodovaly hlasy tu v koalici skutečné, tu v té deklarované vládní. Každý občan se tak může podívat, že se třeba polovina poslanců SPD odhlásila, aby se neřešila výjimka EET pro malé podnikatele, ačkoli minutu předtím jejich předseda u pultíku deklaroval, jak je SPD proti šikaně malých podnikatelů, jak jim EET vadí.

Jak se stavějí Piráti ke kauze opisování v diplomkách, která doběhla dva ministry a jednoho málem?

Negativně. Ve škole se opisuje při písemkách a testech. Na získání akademického titulu však na všech úrovních musí student prokázat znalosti své a svoji přidanou hodnotu v práci. Musí stavět na faktech, předchozích znalostech a publikacích a tyto musí správně citovat.

Akademické vzdělání různých rychlokvašek plzeňských práv či zahraničních pseudouniverzit, kdy člověk, který vedl zelinářství, najednou dělá ministra vnitra za ČSSD, jsme tu v historii už měli. Piráti zrovna na případ pana Chovance, kdy ve své práci opisoval dokonce z vypracovaných triviálních maturitních otázek na studentském serveru, upozorňovali. Kauzy z poslední doby ukazují, že to není ojedinělé.

Není to vina univerzit, jak se podvodníci snaží pro média tvrdit. Nezáleží na tom, že při jejich studiu – nestudiu nebyly již počítačové programy, které umožní plagiátorství – podvod poznat. Je to podvod a byl to podvod nyní jako před 30 lety. Pravidla byla stejná.

Na začátku práce dokonce student prohlašuje, že správně cituje, práci dělal sám (což je u některých také problém), protože diplomové práce se dají i koupit, že vám je někdo napíše.

Používat cizí texty a tvrdit, že jsou autorské (vlastní), je prostě podvod, pokud není správně odcitováno. To byl problém všech posledních kauz.

Někde v Reflexu jsem četl nesmysl, že jak to, že to Pirátům vadí, když podporujeme rozvolnění copyrightu a tvrdíme, že sdílení a kopírování je pozitivní aspekt. Proto raději znovu zopakuji, že plagiátorství ve vědě i v litaratuře je podvodné jednání a s filozofií 21. století „vše je remix“, nemá nic společného.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády


Jste na třetím místě v preferencích. Pokud se ta možnost naskytne a bude příznivá konstelace (tedy pro vás důvěryhodní partneři), troufnete si už po příštích volbách jít do vlády?

Já na ty preference zase až tak nedám. Někde jsme druzí, někde třetí. Docela mě těší, že jsem se několikrát jako reprezentant Pirátů objevil na druhém místě nejdůvěryhodnějších politiků s nejnižším negativním hodnocením proti. Přisuzuji to však ne sobě, ale způsobu, jakým se snažíme od začátku dělat politiku. Nelhat, plnit sliby, držet slovo v politice i vůči občanům, být otevřený a transparentní.

Piráti se nebránili vládní zodpovědnosti ani nyní. Měli jsme jasnou strategii po volbách, kterou si mohli do detailu nastudovat všichni, kdo zvažovali naši volbu. Tahle strategie měla v sobě různé možnosti, které se odvíjely od výsledků voleb a od níž se odvíjelo naše případné vládní angažmá. Bohužel Andrej Babiš od počátku trval na tom, že premiérem za ANO může být pouze a jedině on. Hovořil jsem o tom s prezidentem Zemanem osobně a ten řekl, že kdyby mu ANO nabídlo jiné jméno na premiéra, tak že ho klidně pověří (třeba pana Brabce, o kterém v souvislosti s nahrazením trestně stíhaného lídra ANO Babiše hovořilo). To se nestalo. Podmínka, že ve vládě nesmějí být nekompetentní lidé nebo lidé s problematickým profilem, tedy nebyla naplněna. Je nutné říci, že stejné personální otázky bychom řešili i v případě jiných stran. Poche, Chovanec, Kalousek, Klaus mladší či paní Udženija z ODS by byly stejně problematické osoby.

Navíc se hnutí ANO, které rozhodně nevolila většina voličů, a nemá tedy ani většinovou podporu všech občanů ČR nad 18 let, rozhodlo jednat o podpoře s SPD a komunisty. To bylo v našich podmínkách také vyloučené.

Zůstala nám tedy role konstruktivní opozice a je vidět, že když je něco dobré, tak na tom pracujeme s kýmkoliv a neřešíme ani pohádky, které kolem toho vytvářejí tzv. Demokratický blok nebo některá média.

V příštích volbách chceme uspět ještě výrazněji a sestavovat vládu. Do té doby je to opět práce a zase jen náročná práce, ale na to jsme zvyklí.

Blíží se komunální volby. S jakým programem do nich jdete?

Každé město, kde Piráti kandidují, má zcela přirozeně svůj vlastní volební program reflektující místní problémy, výzvy a specifika. Co je ale sjednocuje, jsou pirátská myšlenka a principy, na kterých je strana postavena.

Náš program má čtyři hlavní pilíře, kterých se držíme napříč republikou, nyní v komunálních i senátních volbách. Jsou to totiž oblasti, které trápí Česko nejen na celostátní úrovni, ale zároveň na úrovni měst a obcí. Co chceme:

Kontrolovat moc a mocné – transparentnost, hospodaření města, boj s korupcí – politikům musí být vidět pod ruce. Občan má právo vědět, jak hospodaří jím volení zástupci s veřejnými penězi vybranými z daní nás všech. Hájíme registr smluv. Prosazujeme osobní odpovědnost a odvolatelnost politiků.

Zjednodušit stát pomocí technologií – všechny úřady mají být kompletně dostupné on-line. Obíhat mají data, ne lidé po úřadech.

Chránit občany před šikanou – to platí na všech úrovních. Jak od celostátního EET, tak po podmínky života ve městě, které ovlivňují vyhlášky a řada nařízení.

Bránit svobodu – prosazujeme svobodný přístup občanů k informacím i svobodu projevu a právo na soukromí. Podporujeme demokracii a zapojení lidí do rozhodování. Chceme otevřít radnice, tak aby ten, kdo má zájem, vždy našel politického partnera pro řešení svého nebo většího problému. Jedno z našich mot je třeba: Více svobody, méně buzerace!

Nesmírně důležité je propojení komunální politiky a Parlamentu. Pokud chceme být úspěšní a prosazovat věci, kterým věříme, nemůžeme to dělat pouze na celostátní úrovni. Začít se musí právě už v obcích a městech. Skutečnou šanci něco změnit pak máme, pokud dokážeme propojit oboje – to, o co se snažíme v Parlamentu s prací pro občany v rámci komunální politiky.

Daří se nám již devět let zapojovat občany do politiky, a tím nemyslím zrovna za Piráty kandidovat, ale podílet se na věcech přímo – participovat. A když ten zájem přeroste v něco víc, tak se prostě z občanů stávají naši politici a kandidáti. Co je pro Piráty také důležité, je v lidech vzbudit větší zájem o to, co se kolem nich děje, a dát jim možnost se na politice přímo podílet. Komunální volby byly dobrou příležitostí – vznikaly desítky kandidátek, kde se objevují nové tváře, které oslovilo, co děláme a o co se snažíme.

A co pro eurovolby?

V předchozích eurovolbách jsme skončili těsně před hranicí pěti procent. Tyto Evropské volby, věřím, budou pro české Piráty úspěšné a podaří se nám vyslat do Evropského parlamentu alespoň čtyři zástupce Pirátů.

Je to velmi důležité. Já mám pocit, když často koukám na to, co nám naši politici v ČR říkají a co se ve skutečnosti na poli EP řeší, že mám vlčí mlhu a že každý vykládá evropskou politiku tak, aby na šokujících a často nepravdivých obrazech získával levné politické body.

Dám vám příklad, který je ilustrující a byl velmi zneužit některými politiky jako kladivo na zlou EU. Je vlastně úsměvný. Víte, když máte volný pohyb zboží a všude jinde je RUM ze třtiny, jenom vy ho děláte z brambor, tak se prostě nemůže v ČR jmenovat RUM, protože soused z Maďarska si ho koupí a bude de facto podveden. Úplně stejně byste se vztekal, kdybyste si ve Španělsku koupil něco, co se jmenuje jako u nás, rozbalil to a bylo to něco jiného.

Zpátky k politice a lidem. Veliká část naší legislativy má již původ v evropském právu a naopak, je nám umožněno řešit nesouhlas se závěry české justice právě na poli evropských soudních institucí. Evropa je důležitá například v přístupu ochraně spotřebitele či ochraně vašich osobních informací. Libovolná americká korporace nebo světová korporace si s jedním státem poradí (uplatí politiky, prolobuje zákon nebo se prostě soudí), ale Evropská unie je obrovský trh a její normy a standardy respektují nebo musejí respektovat i ti největší.

ČR je nedílnou součástí Evropy a řadu témat prostě musíme řešit společně. Společně musíme řešit problémy migrace, společně musíme řešit ekonomiku, protože expandující Čína nebo USA si prostě hájí svoje zájmy. Hlas ČR musí být v Evropě konstruktivní, musí být slyšet, a když se nám něco nelíbí, tak máme jednat nejen v Evropském parlamentu, ale musí jednat i naše vláda a vždy nabízet variantní lepší řešení. Volit cestu konstruktivní kritiky.

Evropskou politiku je třeba otevřít lidem, aby skutečně věděli, co je a co není dobré. To Pirátům jde. Ukazujeme to denně na celorepublikových tématech.

Jste ve Sněmovně rok. Dá se říci, s kým se vám spolupracuje nejlépe?

Nejlépe se nám spolupracuje s každým, kdo drží slovo. Na úrovni jednotlivců to funguje výborně. Na návrzích našich i jiných stran jsme tak pracovali třeba s profesorkou Válkovou (bývalou ministryní ANO) – náš návrh proti kumulaci platů a funkcí, společnou řeč máme často třeba s panem Farským či Rakušanem ze STAN i s dalšími, i když to nemusí znamenat, že s jejich celkovou politikou souhlasíme.

Problém však nastává, když se pak o něčem hlasuje a vládnou tam tvrdou rukou stranické zájmy. Není tedy výjimečné, když při sněmovním jednání najednou celý klub otočí a hlasuje proti vlastnímu návrhu, což je častá situace u ANO, nebo v rozporu se svým programem SPD. Nebo když dokonce šéf klubu shazuje práci vlastních lidí. Což byla slavná věta pana Faltýnka, že návrh proti kumulování odměn a funkcí je právní paskvil, ačkoliv na jeho návrhu s námi dělaly ministerstvo, profesorka práva Válková a byla pod ním podepsána i Babišova slavná týdenní ministryně spravedlnosti Táňa Malá.

Jsme konstruktivní opozice. Navrhujeme vlastní věci a u ostatních se je buď snažíme opravit, nebo se na jejich přípravě podílet, aby šla správným směrem. Když se schvaluje něco, co podle našeho názoru není pro občany a ČR dobré, tak se nebojíme postavit ve Sněmovně, v médiích, ale klidně i na náměstí. Nejsme hysterky ani herečky, jako řada politiků. Nejlíp se mi osobně spolupracuje s tím, kdo na mě to televizní PR nezkouší, řekne na rovinu, o co jde, a akceptuje dialog jako cestu společného řešení.

Není to moc častá vlastnost sněmovních politiků, ale pár desítek se jich takových najde.

Piráti ve Sněmovně iniciovali vyšetřovací komisi k OKD. Jak jste spokojený s její dosavadní činností a měla by smysl i k jiným kauzám, například k H-Systemu?

Komise nyní vyslýchá svědky. Mrzí mě, že i politici, kteří v nějakých komisích dříve seděli, jako třeba pan Kalousek, který vedl vyšetřovací komisi k IPB, najednou otočili, kritizují jasně institut sněmovní komise a třeba i to, že paralelně probíhá i vyšetřování a soud s některými aktéry kauzy OKD. To bylo u při kauze IPB. Pan Kalousek si nepamatuje, nechce pamatovat. Nevím, zda jeho náhlá kritika tohoto v západním světě běžného institutu, který má třeba v USA ještě daleko větší pravomoci a váhu než u nás, nevychází tak trochu z toho, že mu pan Bakala na startu jeho projektu TOP 09 věnoval osm a půl milionu korun jako dar straně. To si ovšem musí každý srovnat sám. Každopádně komise pracuje a já se těším na výsledky. Pan Bakala byl také předvolán jako jeden z mnoha. Vystoupit před komisí však jako jediný, pokud mám přesné a aktuální informace, odmítl. Budeme to řešit dál.

V České republice je celá řada problematických kauz porevoluční doby. Petrimex, věci okolo ČKA, Mostecká uhelná, H-system, projekty státní pokladny. Stačí si projít třeba zprávy NKÚ z posledních deseti let a máte materiálu. U některých jde o zásadní ekonomické průšvihy, jejichž finanční dopad se však rozpustí v bazénu našich daní a hospodaření státu. U některých, jako je třeba OKD, však kauzy mají dopady na životy lidí napřímo. Občané pak nevěří v právní stát.

Jednou jsem se bavil s policistou na téma, že když všichni jedou rychle, proč zastaví právě toho a toho, a on mi řekl, že když jde rybář na ryby, tak také nemůže chytit všechny. Ve Sněmovně může vznik komise a následné hlasy pro podporu jejího vzniku iniciovat každý. My jsme řešení kauzy OKD slíbili a pro vznik komise si vyjednali podporu napříč spektrem. Ostatním stranám se však tyto kauzy evidentně řešit moc nechce. Odpověď na otázku proč nechám na vašich na čtenářích.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…