Vytírají si s námi... Nic nemáme, pořád se krčíme, účtuje se 17. listopadem šéf naštvaných záložáků. Překvapí slovy o NATO, Československu a Donaldu Trumpovi

16.11.2016 6:34

ROZHOVOR Dávat peníze na udržování struktur NATO? Nesmysl. Ty jsou potřeba pro naši vlastní českou armádu. O tom je přesvědčen šéf spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl. Teprve až se budeme schopni ubránit agresoru našeho významu a velikosti, začnou nás ostatní brát vážně: „Nic nemáme, neumíme, před každým se krčíme,“ kritizuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Kratochvílův spolek se v minulosti distancoval od aktivit Marka Obrtela, Nely Liskové a organizace Národní domobrana, stejně tak jako od spolupráce s odsouzeným extremistou Adamem B. Bartošem.

Vytírají si s námi... Nic nemáme, pořád se krčíme, účtuje se 17. listopadem šéf naštvaných záložáků. Překvapí slovy o NATO, Československu a Donaldu Trumpovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Předpokládá se, že Donald Trump bude chtít po Evropě, aby začala plnit slíbené výdaje na obranu. Je důvod, abychom dvě procenta HDP dávali na armádu?

Asi vás nepotěším, nevím, kam chce dvě procenta dávat. Pokud na udržování struktur NATO při životě, pak jde o naprostý nesmysl. V první řadě se musejí peníze použít na vlastní armádu. To, co máme, jsou expediční sbory, které běhají po světě ne v našem zájmu, ale v zájmu toho, kdo teď odmítá svůj zájem platit. Nechci zlehčovat vlastenectví našich vojáků, kterých si strašně vážím. Opravdu vše myslí dobře a domnívají se, že opravdu hájí naši vlast. Ale když jim dojdou souvislosti… Takové praporčíky mám teď kolem sebe.

Peníze na armádu jsou potřeba, ale na takovou, která bude schopná zabezpečit obranu této země, ne aby se cpaly peníze na struktury a běhání po světě. K čemu jsou nám zahraniční mise, když nám na vlastním území dělají islamisté bordel? Vůbec by se sem neměli dostat. To je zásadní koncepční nedostatek a teď jsem hodně mírný. Vláda nedělá to, co dělat má, a její bezpečnostní složky už vůbec ne.

A jak vnímáte možnost vojenské spolupráce na evropské úrovni nebo vytvoření společné evropské armády?

Ne, já mluvím o české armádě, evropská armáda neexistuje, jako neexistuje evropský stát. Němci si vždycky budou hájit německé zájmy, Francouzi francouzské zájmy a Italové italské. Takto to bylo v Evropě a vždycky bude. Každému jde vždycky o vlastní zájem a pak, ano, řekněme na základě nějaké rovnoprávné koncepce, můžeme spolu mluvit. To, co se ale tvoří, není zájem České republiky a českého občana.

Anketa

Je správné, že skupina 64 poslanců podala návrh trestající hanobení prezidenta republiky?

80%
hlasovalo: 13689 lidí


Vy si myslíte, že se sami případným hrozbám ubráníme? Že je to reálné?

Reálné to je. Samozřejmě republika našeho významu a naší velikosti musí budovat armádu, která bude schopna se ubránit agresoru našeho významu a naší velikosti. Pokud budeme tohle deklarovat a schopni to prokázat, pak i velcí hráči nás budou brát jako solidního partnera a budou schopni nás respektovat. Zatím si s námi vytírají zadek. Nic nemáme, neumíme, před každým se krčíme a lidi, kteří tvrdí, že nás zastupují, neusilují o to, abychom měli lepší pozici, ale dělají vše pro to, aby se oni prezentovali na veřejnosti co nejlépe.

Teď budu fabulovat, ale když si vezmete velikost Československa v prvorepublikovém rozsahu včetně Podkarpatské Rusi, tak bylo Československo nádherný bezpečnostní prvek v Evropě, bylo dostatečně velké a bylo bezpečnostním stabilizátorem. Žádný ze států Evropy si nemohl dovolit zaútočit na Československo bez toho, aniž by utrpěl velké ztráty. A Československo bylo tak geopoliticky postavené, že se nikdy nemohlo stát agresorem. Samozřejmě to je vojenský pohled, ale pokud by Československo existovalo v prvorepublikové velikosti, stalo by se mírotvorným prvkem v Evropě. (smích)

Myslíte si, že ostatní státy v Evropě se přizpůsobí požadavkům NATO a skutečně začnou přispívat více penězi, nebo ne?

Teď už jsme ve vysoké politice, a to není má parketa. Ale odpovím alespoň takto. Evropská unie je koncipovaná špatně. Všichni jsme se podepsali na ekonomickém německém zázraku. Nemyslím si, že je projekt Evropské unie v podobě, v jaké teď existuje, v zájmu ostatních evropských zemí. Měla by existovat evropská spolupráce, ale v současné době není EU subjektem, díky kterému by měly státy rovnoprávný prospěch. V této podobě je Evropská unie odsouzená ke krachu.



Jak vás poslouchám, evidentně nesouhlasíte, řekněme, s oficiální linií NATO. Předpokládáte také, že s nástupem Donalda Trumpa se změní i strategie Severoatlantické aliance?

Bude jiná. Donald Trump je po dlouhé době první americký politik, který svými penězi není závislý na vojensko-průmyslovém komplexu. Není na této lobby závislý. Samozřejmě si k němu hledat cesty budou, ale nebude jejím otrokem jako předchozí američtí prezidenti. Určitě, co se týká expanzí Ameriky do dalších zemí světa, budou omezené, protože bude řešit hlavně zásadní nedostatky a chyby Ameriky. Mají dost svých vlastních problémů. Role světového četníka nebude tak výrazná.

Zajímalo by mě, jak vnímáte debaty o tom, že se dostaneme do sféry Ruska a že se otáčíme na Východ?

To jsou strašáci. Vždycky budeme v nějaké sféře. Když si budeme hrát na sféry, Rusko je stále ve sféře amerických zájmů. Stále je ruská ústava postavená na ústavě vytvořené americkými poradci za doby Jelcina a globalizace prošla i Ruskem. Když to vezmu ad absurdum, všichni jsme ve sféře amerických zájmů, jen někteří více a jiní méně. Jde o to, že geopolitická situace se mění. Absolutní dominance USA, která tu byla dvě tři desetiletí, končí. Teď jde jen o to, zda budeme na někom závislí. Můžeme se dostat ze závislosti na Americe do závislosti na Německu.

Pokud se má vrátit věhlas České republiky, musíme spolupracovat i s Ruskem. Řekněme si na rovinu, suroviny jdou odkud? Z Ruska. Zahraniční obchod s Ruskem je nezbytnost naší existence. Jestli tohle někdo nazývá sférou ruského zájmu, já ne. Já říkám jen to, že se potřebujeme znovu postavit na vlastní nohy, protože pokud si nebudeme sami sebe vážit a prezentovat se jako hrdý národ, zanikneme. Ne proto, že se o to někdo postará, ale na základě naší vlastní lenosti a hlouposti.

Blíží se 17. listopad a některých akcí se také zúčastníte, zkusme situaci u nás shrnout. Když Václav Havel říkal, že musí pravda a láska zvítězit nad lží a nenávistí, kdo tady šíří pravdu a kdo tady lže?

Řeknu otevřeně, že když jste zmínila tento citát, vidím rudě. Ten člověk mluvil vzletně, dobře, ale výsledky jeho činnosti jsou naprosto opačné. Výsledkem je absolutní závislost na německé průmyslové komoře a amerických bankách. Co bylo české, díky jeho péči a vládnutí skončilo. S tímto člověkem operovat… Já vím, že k němu mají někteří lidé nekritický obdiv, protože nemají informace, které by měli mít. Mám kolem sebe lidi, kteří s ním kdysi spolupracovali v disentu, jsou to mí přátelé a shodujeme se, že u tohoto pána došlo k výraznému odloučení činů od slov. Nechci nikoho soudit a pomlouvat. Každý se chováme, jednáme na základě nějakých svých zkušeností a okamžiků, kdy na nás působí různé vnější vlivy. Ale výsledky jeho práce jsou tristní.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…