Vzácné zdroje ČR jdou cizím. Mám obavu... Docentka Švihlíková rozetnula zítřek

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
10.05.2021 15:17 | Rozhovor

Kdo mohl, ten během covidu šetřil. Při rozvolňování se část z těchto úspor uplatní, říká ekonomka Ilona Švihlíková o možném průběhu ekonomické obnovy. „Ze střednědobého hlediska potřebujeme pomoci těm, kteří ztratili práci ve svém odvětví,“ míní Švihlíková, která jako jeden z možných motorů oživení vidí státní investiční projekty. Česko podle ní ztrácí také v oblasti produkce potravin a energií, neboť ani v jednom z těchto odvětví nerealizuje svůj národní zájem. „Největší nebezpečí vidím v tom, že místo modernizace české ekonomiky a podpory domácích struktur věnujeme vzácné zdroje na podporu cizích zájmů,“ varuje Švihlíková.

Vzácné zdroje ČR jdou cizím. Mám obavu... Docentka Švihlíková rozetnula zítřek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Podle Petra Smutného, partnera poradenské firmy PwC, se již Češi nevrátí k předcovidové úrovni života. Tím, kolik bylo natisknuto peněz, se sníží reálná mzda a znehodnotí úspory. Budou podle vás Češi v příštích letech muset zapomenout třeba na každoroční dovolené, novější auta nebo pořízení vlastního bydlení?

V první řadě – nevyjadřuji se k výrokům, jejichž kontext neznám. Odpovídám proto obecně.

Způsob života se změní, což po krizích, jako je pandemie, bývá. Bude se více využívat práce odkudkoliv (ne jen z domova), nakupování on-line si získalo oblibu u řady občanů. Pandemie ale bude mít i dlouhodobější dopady.

Nevím, kde vidíte v ČR „tištění peněz“. Ohrožení vývoje reálné mzdy představují inflační tlaky, ty mají ale globální charakter a rozhodně se neomezují jen na ČR. Stačí se podívat na vývoj cen primárních komodit. Dalším faktorem, který ohrožuje mzdy, je nahrazení superhrubé mzdy, která může brzdit mzdovou konvergenci. K tomu ještě přidejme samozřejmě nejistotu ohledně dlouhodobějšího ekonomického vývoje.

„Budeme tu zažívat velmi paradoxní vývoj. Můžeme zažít velký růst firem, průmysl může jít nahoru a souběžně budou mít firmy problémy a přijde vlna restrukturalizací a konkurzů. Je pravda, že je tu obrovská zadržená poptávka,“ uvedl analytik Petr Smutný pro Hospodářské noviny o možném vývoji po otevření ekonomiky. Budou tedy vítězit ti, kdo nyní chystají peníze na „nákupy“? A hrozí i velká vlna bankrotů?

Protože jsou omezení na straně nabídky, jsou výdaje domácností, klíčová to komponenta HDP, samozřejmě utlumené. Vidíme to na enormním nárůstu úspor obyvatelstva. Část z těchto úspor se uplatní při „rozvolňování“. Lze počítat s navýšením výdajů domácností, a od toho někteří ekonomové odvozují očekávání masivního oživení české ekonomiky.

To, že krize, jako je pandemie, má nerovnoměrný dopad, skutečně není žádný objev. Jsou odvětví, kterým se dařilo dobře i za pandemie (např. ta související s digitalizací, e-commercí) a pak ta, která budou muset hledat nové obchodní modely.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…