Vzdělání učitelům, ne neziskovkám. To chce Maďarsko. Doktorka Kovářová: O čem se mlčelo

06.07.2021 12:41 | Rozhovor

„Udivuje mě pýcha Evropské unie a její nedostatek sebereflexe po brexitu. Očekávala bych větší ochotu k diskusi o volnějším začlenění států,“ říká advokátka Daniela Kovářová, prezidentka Unie rodinných advokátů a bývalá ministryně spravedlnosti. Podle ní hrozí, že pokud Brusel hodlá bagatelizovat a ignorovat maďarský hlas, budou následovat další exity. O rodinu jako takovou obavu nemá, otázkou je podpora státu, a ten náš neví jak na to. Uvedla, že odlišný přístup států má kořeny v prožité totalitě. Východní obyvatelé poznají propagandu na první pohled, mladí aktivisté a západní země mají toto prozření ještě před sebou.

Vzdělání učitelům, ne neziskovkám. To chce Maďarsko. Doktorka Kovářová: O čem se mlčelo
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Jak jako advokátka vnímáte spor mezi Maďarskem a Evropskou unií kvůli maďarskému zákonu, který zakazuje informace o homosexualitě a operacích pohlaví do 18 let, ve školách a v médiích?

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí

Podstatný není maďarský zákon sám, ale kontext. Maďarsko reagovalo možná hystericky a přehnaně, ale pochopitelně a jednoznačně odmítavě na hysterickou a přehnanou kampaň LGBT, která vládne Evropou. Mimochodem, požadavek zákona, aby vzdělání dětí ve školách měli na starosti učitelé, nikoliv neziskovky, považuji za správný, podobně jako snahu maďarského zákona uchránit mládež pod 18 let před pornografií, což u nás platí taky.

Kritici upozorňují, že Evropská unie až příliš zasahuje do zákonů států. To tvrdí i maďarský premiér Viktor Orbán, který prohlásil, že liberálové nerespektují názory neoliberálů a upozornil na obrat „jednotná v rozmanitosti“, který Evropská unie používá. Co si o tom myslíte?

Evropská unie je dnes jiná než v roce 2004, kdy jsme k ní přistupovali. Dnešní stav se nám nelíbí, ale změny si salámovou metodou odhlasovaly členské státy. Je otázkou, zda je možný návrat do původního stavu a jak k němu ostatní státy přesvědčit.

Předseda nizozemské vlády Mark Rutte prohlásil, že pro Maďarsko už není v Evropské unii místo. Mělo by Maďarsko opustit Evropskou unii?

Toto prohlášení považuji za osobní názor holandského premiéra, který o tom nemůže sám rozhodovat. Udivuje mě pýcha Evropské unie a její nedostatek sebereflexe po brexitu a očekávala bych větší ochotu k diskusi o volnějším začlenění států. Pokud bude Evropská unie maďarský hlas bagatelizovat a kritizovat, další exity nejspíš budou následovat.

Jak nalézt vhodnou hranici, kdy a jak seznamovat děti s homosexualitou a celkově problematikou LGBT?

Hranice není pevná a je hloupost určovat ji zákonem. První sexuální informace získávají děti v rodině a pak od vrstevníků. Škola by se neměla sexu vyhýbat, protože by se neměla vyhýbat žádné oblasti reálného života, jinak se z ní stane skanzen.

Má dnešní doba podle vás vliv na vnímání tradiční rodiny – muž a žena? Co to může pro společnost znamenat?

Každá doba mění tradiční hodnoty, ale jen ze spojení muže a ženy vznikne dítě, proto navzdory všem jiným uskupením je právě toto spojení unikátní. Rodina se proměňuje po celou historii lidstva, o ni obavu nemám. Vždy reflektuje realitu a potřeby společnosti. Jinou otázkou je podpora státu. Stát se musí rozhodnout, jakou rodinu chce podporovat, právně, daňově či jinak. Ten náš to neví, a tak lehce podporuje všechny, a pořádně žádnou.

Mělo by manželství tak, jak ho známe, zůstat přístupné jen opačným pohlavím? Jak vnímáte snahu homosexuálů, aby ho také mohli uzavírat?

Vytrháváme jednotlivost a nevnímáme kontext. Dnešní manželství je spojeno s narozením dětí, jde o smlouvu se státem s povinnostmi na obou stranách. Pojďme se bavit o všech vztazích a souvislostech, o právech a povinnostech. Některá práva partnerů lze srovnat s manžely, ale dosud pro to nebyla ani společenská, ani politická shoda. Masivní odpor a vzedmuté emoce, výhrůžky a urážky na obou stranách a urážení oponentů jsou toho důkazem.

Seriózní diskuse je dnes vyloučena. Aktivisté příliš tlačí na pilu a homosexuálním párům spíš škodí, než aby jim v jejich životě pomáhali. Běžní občané jsou tématem přesyceni a odvracejí se jinam, k problémům, kterými sami žijí.

A jak v tomto smyslu naložit s otázkou adopce dětí? Měly by mít homosexuální páry možnost vychovávat děti?

Dnes si může dítě osvojit sám muž i sama žena; pohlaví ani sexuální orientace nejsou důležité. Nikdo také nikomu nebrání dítě vychovávat. Jen se podívejte, kolik je rozvedených a rozloučených párů, které vychovávají děti svých partnerů. Ani zde sexuální orientace nehraje roli. Není ta diskuse už nějak moc hysterická? Vždy přece budou rodiče biologičtí, kteří dítě zplodili, a sociální, kteří je vychovávají.

A jak to, že státy východní a západní Evropy se v tomto postoji tak odlišují? I deklaraci podepsaly, kromě Pobaltí, státy západní Evropy…

Státy východní Evropy mají společnou zkušenost z totality a jejich občané poznají propagandu na první pohled. Mladí aktivisté mají toto poznání teprve před sebou, podobně jako západní země. Z Istanbulské úmluvy a z podobných deklarací čiší politická propagace na kilometry daleko.

Sexuální menšiny tvoří jen několik procent populace, ale jejich téma se, i podle médií, zdá jedním z těch hlavních. Čím to je?

Sexuální i jiné menšiny dostávají hodně prostoru v médiích, jsou proto víc vidět a slyšet. Naše rozmazlená blahobytná společnost nemusí na rozdíl od předchozích generací řešit velké problémy, a tak se zabýváme těmi ostatními. Když jsme řešili loni na jaře covid a letos tornádo, menšiny jsme odsunuli stranou. Je to cena za lepší život.

Je správné, že LGBT problematika se promítá do různých aspektů života, jako například sport? Duhové pásky kolem ruky, barevná osvícení stadionů…

Menšiny i LGBT jsou problémem politickým a do sportu politika nepatří. Ve sportu až na výjimky, např. parkurové jezdectví a motorismus, soutěží muži s muži a ženy se ženami, a tak by to mělo zůstat, protože ženy v mužských kategoriích nemají šanci.

Potřebujeme nejspíš novou definici muže a ženy, aby k podobným nesmyslům nedocházelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…