Vzkaz europoslankyně Šojdrové všem imigrantům: Pravidlo jedna. Respektovat předpisy hostitelské země. A pokud ne...

13.07.2017 20:11

ROZHOVOR „Pravidlem číslo jedna musí být, že uprchlíci budou respektovat pravidla hostitelské země a budou se také jako hosté chovat. Pokud ne, pak budou muset Evropu opustit,“ říká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Ta také tvrdí, že se Evropská unie už snaží zastavit příval uprchlíků, který nyní prochází přes Itálii. „Vytvořil se nouzový fond EU pro Afriku, přikročilo se i k jednáním s libyjskou vládou o pomoci při ostraze libyjské jižní hranice a v boji proti pašerákům lidí,“ dodává ještě lidovecká europoslankyně.

Vzkaz europoslankyně Šojdrové všem imigrantům: Pravidlo jedna. Respektovat předpisy hostitelské země. A pokud ne...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Byli jsme svědky masových násilných protestů proti summitu G20 v Hamburku. Byly to legitimní protesty? Mnozí se pozastavovali nad tím, že mládež sice chce rozbíjet kapitalismus, přitom je však oblečená v drahých bundách a své výtržnosti si fotí na mobily opět vyrobené špičkovými nadnárodními firmami. A co říci na úvahu, že policie v Německu a vůbec ve většině evropských zemích není připravena na guerillovou válku v ulicích? Co by se stalo, pokud by se takto začaly organizovat například nespokojené skupiny migrantů nebo národnostních menšin? Do jaké míry hrozí takový bezpečnostní problém?

Demonstrací v Hamburku se účastnily desítky tisíc lidí (myslím, že odhad byl sto tisíc) a šlo o široké spektrum demonstrantů z různých skupin – od umírněných až po radikální. Ty radikální bylo nejvíce vidět a s projevy násilí v ulicích nemůžeme souhlasit. Myslím si, že Evropa se musí na nové problémy spojené s migrací lépe připravit. Zkušenosti ukazují, že je třeba si stanovit jasná pravidla – pro všechny, kteří chtějí v Evropě zůstat. Pravidlem číslo jedna je, že budou respektovat pravidla hostitelské země a budou se jako hosté chovat. Pokud ne, pak budou muset Evropu opustit. Evropská unie jako celek i jednotlivé členské státy musí v tomto nalézt společný postoj, jde o naši společnou bezpečnost i budoucnost.

Donald Trump a Vladimir Putin se v rámci summitu G20 dohodli na příměří v jihozápadní Sýrii, prezident USA sdělil, že je třeba „pokročit v konstruktivní spolupráci s Ruskem“. Každopádně i nadále kritizuje ruské akce na Ukrajině. Jaký vývoj vztahů mezi USA a Ruskem čekáte? Platí i nadále, že pro Putina je Trump „terno“ na rozdíl od Hillary Clintonové? A jak se díváte na tvrdý postup Trumpa vůči Evropě, na kterou chce uvalit vysoké celní tarify a kterou poslal „kamsi“ s ochranou klimatu?

Prezident Donald Trump čelí kritice na domácí půdě za „nadstandardní vztahy svého týmu s Ruskem“. Spojené státy nejsou jen Donald Trump, zahraniční politika je také pod kontrolou Kongresu a Senátu, to je pro mne záruka, že nedojde ke zcela zásadnímu obratu v politice USA. Já jsem hlasovala pro sankce proti Rusku kvůli porušování územní integrity Ukrajiny, Evropský parlament velkou většinou podpořil toto usnesení. Je důležité, že došlo k pokroku při vyjednávání příměří v Sýrii. S Trumpovým postojem v otázce celních tarifů a Pařížské dohody ale souhlasit nemohu.

Itálie hlásí opět kalamitu kvůli náporu běženců, kteří do ní míří ze severní Afriky i z některých částí Asie. Přitom si pobřežní italské hlídky vozí samy migranty na své území. Namísto toho, aby je vracely. Nyní už i Řím požádal oficiálně Evropskou unii o pomoc, a dokonce vyzval přímořské státy k otevření přístavů pro nelegální běžence. Co říkáte na tuto výzvu v souvislosti s tím, že jedním z cílů rozprášených radikálů z Islámského státu je také Evropa? Rakušané například poslali k hranicím s Itálií už obrněné transportéry...

Evropa potřebuje efektivní strategii k řešení migrace. Dohoda s Tureckem se ukázala jako dobré řešení, kterým se podařilo zastavit vlnu nelegálních migrantů do Řecka. Stejnou strategii musíme mít vůči Libyi, přes kterou se pouští na moře tisíce afrických uprchlíků. Jsem přesvědčená, že EU musí vyvinout veškeré úsilí proti jejich masivnímu příchodu do Evropy a první kroky již zahájila. Vytvořila nouzový fond EU pro Afriku (Nouzový svěřenský fond EU pro Afriku, EU Emergency Trust Fund for Africa, pozn. red.), přikročila k jednáním s libyjskou vládou o pomoci při ostraze libyjské jižní hranice a v boji proti pašerákům lidí, zabývá se také efektivnější návratovou politikou a dalšími opatřeními. Evropská unie musí umět odmítnout masovou vlnu přistěhovalců a chránit bezpečnost svých občanů.

Pojďme nyní k české politické scéně. Jaký dojem z výkonů prezidenta v poslední době máte a myslíte si, že bude schopen přijít s energickým a zajímavým finišem volební kampaně, který mu zaručí Hrad na dalších pět let? Ještě než odjel na dovolenou na Vysočině, bylo zřetelné, že opět přitvrzuje; chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi označil za chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Je přípustné, aby používala hlava státu takové výrazy? Vyplatí se Zemanovi, že se „povozil“ na nepříliš oblíbeném Sobotkovi, nebo to bude už moc i na jeho voliče?

S vystupováním pana prezidenta nesouhlasím. Očekávala bych od přímo voleného prezidenta, že bude nadstranický a nebude přilévat olej do ohně mezistranických hádek. On je naopak využívá ke svému zviditelnění a to je škoda. Jedinou pozitivní věcí na tom je, že slušným lidem dochází trpělivost a hledají usilovně kandidáta, který ho porazí.

Zatím svými výsledky v předvolebních průzkumech určitě neoslňují tradiční pravicové ani levicové strany. V pásmu devět až 11 procent se pohybuje ODS, kterou její zakladatel Václav Klaus kritizoval, že během vládní krize „dostala řadu příležitostí“, které však nevyužila. Měl bývalý prezident pravdu? Na chvostu statistik se také drží TOP 09. Co dělá Miroslav Kalousek špatně? Značné potíže dle průzkumů má také vaše strana po spojení se Starosty, když vám dělá problém dosáhnout stanovené hranice 10 procent pro vstup do Sněmovny. Opravdu půjde KDU-ČSL do voleb ve dvojkoalici se Starosty, anebo se nakonec spíše spokojí jen s jejich podporou?

Volební kampaň začíná a vše je v rukou voličů. Prozatímní výsledky ostatních stran nechci blíže hodnotit. Co se týká KDU-ČSL, tak ta se otevírá spolupráci se Starosty a nezávislými kandidáty, abychom vytvořili rozumnou alternativu pro voliče středu. Do voleb půjdeme nakonec tak, abychom nepromarnili hlasy voličů, a věřím, že se na tom s našimi partnery shodneme.

Sociální demokracie se stále zmítá v hlubokých vnitřních rozporech, i když se jí přece jen podařilo v posledních týdnech zastavit propad voličské přízně. Měla na to podle vás vliv i změna na postu lídra, když Bohuslava Sobotku nahradil Lubomír Zaorálek? A myslíte si, že to přinese ČSSD další body u veřejnosti, anebo si bude muset projít stejným očistným procesem, jaký nedávno podstoupila ODS?  

Každá strana občas prochází krizí, která je zároveň příležitostí k pozitivní změně. KDU-ČSL to zažila po volbách v roce 2010. Někdy to trvá déle, zvlášť když ve straně není jednota. To je dnes situace ČSSD. Je dobře, že do voleb už zbývá jen několik měsíců, jinak by se to mohlo projevit i na kvalitě práce této vlády, která si jinak vedla velmi dobře.  

Vede Andrej Babiš dobrou předvolební kampaň? Sepsal knihu o své vizi Česka, objíždí s ní republiku a preference má stabilně vysoké. Řítí se Babiš za volebním triumfem, kdy se stane premiérem a obsadí svými kolegy z hnutí ANO i většinu ministerských postů? Jsou v této souvislosti k vážnému zamyšlení Babišovy návrhy prezentované jak v knize, tak v rozhovorech, které by revolučně změnily českou politiku? To znamená zrušení obecních zastupitelstev, přímá volba silného starosty, zrušení krajů, snížení počtu poslanců na polovinu, zavedení většinového volebního systému? Babiš tvrdí, že politiků je zbytečně moc. Kritici se obávají koncentrace moci do jedněch rukou a modelu „jednoho Babiše do každé obce“. Co vy na to?

Pan Babiš se chová tak, jako by celý stát byl jeho firmou, ve které rozhoduje sám a podle vlastních potřeb. Já osobně si nepřeji, abychom se všichni stali zaměstnanci pana Babiše. Doufám, že si to nebude přát ani většina voličů. Vzpomínám si na jeho slova o tom, že on si nekupuje Mladou frontu proto, aby ovlivňoval čtenáře, stejně jako zpočátku nevěděl nic o investicích do Čapího hnízda. Pak jsme se dověděli, že je všechno jinak. Mě osobně dost zklamal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…