Vzpomeňte si, jak hysterická byla opozice za minulých vlád, odrazil námitky Petr Bendl z ODS. A pak umravnil Klause mladšího...

01.12.2018 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sňatek z rozumu. Tak politické spojení prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše nazývá někdejší místopředseda ODS a exministr Petr Bendl. Tento sňatek z rozumu prý Zemanovi umožňuje mstít se lidem, kteří mu v minulosti ublížili a premiér zase může využívat kompetenci prezidenta ve svůj prospěch. Upozornil rovněž na to, že Česká republika sice ekonomicky prosperuje, avšak spíše natruc krokům současné vlády.

Vzpomeňte si, jak hysterická byla opozice za minulých vlád, odrazil námitky Petr Bendl z ODS. A pak umravnil Klause mladšího...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Jak po další vládní krizi kolem premiéra Andreje Babiše hodnotíte práci opozice a především pak občanských demokratů?

ODS dělá svoji opoziční práci, dobře si vědoma své síly. Jsme druhou nejsilnější parlamentní frakcí. Kdo sleduje podrobněji práci Poslanecké sněmovny, což chápu, že pro spoustu lidí může být složité, ví, že přinášíme řadu pozměňovacích návrhů, snažíme se být aktivní i konstruktivní. Nejsme jenom opozicí za každou cenu, snažíme se nabízet řešení při jednotlivých návrzích zákonů, které vláda předkládá, případně přicházíme s vlastními.

ODS i celá opozice, byly kritizovány za to, jak se k celé kauze kolem Andreje Babiše mladšího postavily. Například politolog Lukáš Jelínek mi řekl, že reakce opozice na celé dění byla až příliš emotivní a kdyby se více držela zpátky, že by měla větší úspěch. Vy jste řekl, že práci ODS hodnotíte dobře. Nesouhlasíte tedy s touto kritikou?

Ne. Jelínek je znám svými levicovými názory a myslím si, že příliš nepřeje pravici jako celku. To, že situace nebyla jednoduchá, bylo zřejmé. To, že bude složité najít 101 hlasů, bylo také zřejmé. Nicméně já jsem přesvědčen, že ODS udělala správně, když se snažila na problému, který premiér Andrej Babiš má, ukázat spousty dalších věcí, které občanským demokratům v České republice vadí a v legislativním procesu přinášejí další nepříjemné změny pro život obyvatel, kteří se o něco snaží. Jsem přesvědčen, že ODS udělala správně.

Vy tedy, předpokládám, stojíte na té straně tábora, která tvrdí, že trestně stíhaný premiér s takovými kauzami by měl ze své funkce odstoupit, je to tak?

Kdybych to srovnal se situací v minulých volebních obdobích, možná by opozice byla daleko hysteričtější. Vlády v minulosti padaly za daleko menší prohřešky.

Co myslíte, že k tomu nikdy neodstoupit Andreje Babiše vede? Je to tvrdohlavost? Politika? Finanční a mocenské zájmy? Co je to podle vás?

Těžko říct, to bychom se museli zeptat Andreje Babiše…

ten by nám pravdu nepověděl. Nejde jen o Babiše, ale nikdo, včetně premiéra, kdyby měl finanční a mocenské zájmy, na podobnou otázku neodpoví.

Přesně tak. Jsem přesvědčen, že kroky, které hnutí ANO jako celek vedené Andrejem Babišem dělalo nejenom v tomto volebním období, ale zejména i v tom minulém, vedly k posilování politiky silnými hráči na trhu. Zejména v oblasti zemědělství, kde dělal maximum, aby si jeho společnosti obchody našly. Ten konflikt zájmů je zjevný a vadí nejen opozici v České republice, ale pokud dobře sleduji, tak vadí i Evropské unii, neboť společnosti, které Andrej Babiš vlastní, čerpají významné evropské dotace. Je logické, že vláda jako celek a ministr financí i premiér můžou hodně promlouvat do toho, jakým směrem budou tyto dotace putovat. A že je to směrem k jeho společnostem, je zatím také zjevné.

Jak reagovat na premiérova slova o tom, že republika se má pod jeho vedením dobře, prosperuje, funguje? Je to pravda?

Prosperuje, ale skoro bych řekl, že rozhodně ne v závislosti na tom, jak je aktivní vláda. Spíše bych řekl, natruc vládě. Natruc krokům, které vláda dělá, tak se ekonomika chová přirozeně a my jsme v období, kdy se ekonomice daří zcela jistě bez ohledu na to, jak bude vláda činná, či nikoliv. Přijde období, které bude složitější.

Co si myslíte o politickém spojení prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše?

Jako sňatek z rozumu. Miloši Zemanovi umožňuje mstít se lidem, kteří mu v minulosti ublížili, skrze premiéra, a premiér zase může využívat kompetenci prezidenta ve svůj prospěch. Je to vzájemně výhodné a jedná se o sňatek z rozumu. Nemyslím, že je to správně, ale čekal jsem od Miloše Zemana, jak jsem ho znal v minulosti, že se bude chovat jinak. Koneckonců sliboval, že chce být prezidentem všech, ale to zjevně není.

ODS už několik let vede Petr Fiala a občanští demokraté pomalu, ale jistě posilují a nabírají na podpoře. Čí je to zásluha?

Těch faktorů je určitě hodně. Samozřejmě velkou zásluhu na tom má profesor Petr Fiala, který je, řekněme, velmi komunikativní. Je to člověk, který dokáže formulovat větu, člověk, jenž se obklopil lidmi, kteří nemají žádnou pochybnou minulost. Je to i velká zásluha předsedy poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury a týmu, který v Poslanecké sněmovně funguje nejenom teď, ale i v minulém období. Je to samozřejmě i velká práce komunálních politiků, kteří prostě bez ohledu na dění ve společnosti zůstali věrní občanským demokratům a odvádějí ve městech a v obcích velmi dobrou práci.

Nakolik podle vás politické straně prospívají různorodé názory? Narážím tím i na vaše vyjádření směrem k Václavu Klausovi mladšímu, že nereprezentuje názory ODS. Je různorodost názorů někdy k užitku?

Různorodost názorů je bezesporu správná věc a je potřeba, aby dostala prostor. V případě, že to jde proti většinovému názoru uvnitř ODS, je třeba o tom diskutovat zejména uvnitř. Nepřekvapovat se různorodými názory, které jdou proti tomu, co si myslí většina občanských demokratů, s tím, že si to člověk přečte v novinách. Přeci jenom už má Václav Klaus mladší jistou odpovědnost. Je poslancem a měl by své názory, případně návrhy zákonů či komentáře, pokud nejsou úplně mainstreamem občanských demokratů, konzultovat nejdříve uvnitř strany. Měla by se vytvořit atmosféra nějaké spolupráce, kdy lidé přinášejí názory, a v ní se pak vytváří další směřování občanských demokratů, Co dělá Václav Klaus mladší, bych nazval jakýmsi příliš vysokým individualismem a je potřeba, aby si uvědomil, že v politice je třeba spolupracovat a pracovat týmově.

Nakonec se chci zeptat na váš názor k aktuálnímu dění mezi Ruskem a Ukrajinou. Ukrajina vyhlásila v deseti oblastech válečný stav poté, co Rusko zadrželo tři lodě její armády a přes dvě desítky námořníků. Z různých stran se ozývají ráznější i mírnější reakce, nejsou předčasné? Můžeme mít v tak krátké době dost informací na závěry?

Já nemám úplně detailní informace, ale z toho, co se člověk dozvídá z médií, napětí neutichá, naopak spíše roste. Jsem přesvědčený, že Česká republika se má angažovat stejně, jako to dělá Evropská unie, protože jsme členy Evropské unie a máme k tomu přistupovat společně. Nemáme být individualitou v přístupu k ukrajinsko-ruským vztahům, ale máme se držet stanoviska Evropské unie a uvnitř samozřejmě sdělovat svoje názory. Ale to napětí je pro celou Evropu poměrně velmi nepříjemné a rozhodně ho nemůžeme tolerovat v případě, že dochází k porušování mezinárodního práva.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…