Zachraňoval životy v horách. Teď šéf horské služby útočí na křeslo v Senátu

10.10.2014 8:41

ROZHOVOR Profesionálního záchranáře Adolfa Klepše, kterého znají lidé v celých Krkonoších, posílají do boje o Senát za obvod Trutnov jako nezávislého kandidáta TOP 09 a STAN. Nejde o žádného politického nováčka, neboť už páté volební období působí na komunální úrovni jako zastupitel a radní města Špindlerův Mlýn.

Zachraňoval životy v horách. Teď šéf horské služby útočí na křeslo v Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Očekáváte, že vám při rozhodování voličů pomůže spíše vaše profesní dráha v horské službě nebo působení radního města Špindlerův Mlýn?

Předpokládám, že obojí. Jako profesionálního záchranáře mě znají lidé v celých Krkonoších. Jako náčelníka horské služby hlavně starostové krkonošských měst a obcí, představitelé Správy Krkonošského národního parku a jako radního a zastupitele hlavně obyvatelé Špindlerova Mlýna. Domnívám se, že osobní znalost každého kandidáta je velmi důležitá.

K existenci Senátu je většina veřejnosti skeptická a mnozí by horní komoru Parlamentu klidně i zrušili. Jaký je podle vás její hlavní význam?

Senát, jako druhá komora Parlamentu, byl zaveden ve snaze, aby v něm případné jednostranné zaměření Poslanecké sněmovny nacházelo vyrovnání. Dalším úkolem Senátu je projednávat a popřípadě připravovat pozměňovací návrhy zákonů předložených sněmovnou, má tedy ve vztahu k dolní komoře kontrolní funkci. Funguje jako ústavní pojistka a v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny přijímá nezbytná zákonná opatření místo ní. I díky dalším nezastupitelným úlohám hraje Senát roli významné ústavní instituce.

Vzhledem k vaší sportovní dráze není překvapením, že se v Senátu chcete věnovat otázkám sportu. Co byste chtěl v této oblasti změnit nebo dosáhnout?

Sport v České republice je dlouhodobě podfinancován. Sportovní aktivity v jednotlivých místech jsou silně dotovány z městských a obecních rozpočtů bez jakékoli další podpory. Sport pro všechny je podporován spíš nadacemi a sdruženími nebo privátními donátory lokálně a naprosto chybí plošné systémové řešení problému. Dlouhodobá sportovní příprava výkonostních a vrcholových sportovců v některých individuálních sportech nefunguje, téměř každého sportovce trénuje osobní trenér a přípravu platí rodiče nebo sponzoři, které si shání každý sám. Kolektivní příprava v týmech, která je nezbytná z pohledu motivace sportovců, je minimální. Chci jednat s představiteli Českého olympijského výboru a České unie sportu o změně systému podpory sportu a sportovní přípravy.

V předvolební kampani jste kritizoval, jak to vypadá se stavbou nových, nebo opravou stávajících silnic a dálnic. To je bolest už dlouhé řady let, máte představu, jak by se to dalo zlepšit?

V první řadě je nutné všechna výběrová řízení na opravy a stavby silnic a dálnic provádět transparentně v souladu s legislativou. Je nutné je dělat s dostatečným předstihem a garancí finančního krytí. Smlouvy musí být postaveny kvalitně a „neprůstřelně“, dohled investora nad realizací a převzetím staveb musí být preciznější a postup vůči dodavatelům díla v případě, že dojde k reklamacím, daleko tvrdší.

Čím byste chtěl během šesti let funkčního období společnosti nejvíce prospět?

Chtěl bych být tím, na koho se občané, živnostníci a samosprávy mohou obrátit se svými problémy. Chci hledat cesty k finančním zdrojům, které umožní řešit postupný a systematický rozvoj regionu. Chci podporovat zjednodušení administrativy nutné pro získávání dotačních titulů. Chci podporovat smysluplné projekty, které přinesou Trutnovsku nové investice, finanční prostředky do městských a obecních pokladen a přispějí ke snížení nezaměstnanosti.

Co byste vzkázal voličům Trutnovska, aby volili právě vás?

Budu otevřený k vašim problémům a zodpovědně je řešit. Budu se snažit, aby náš krásný a zajímavý region prosperoval stejně jako jeho obyvatelé a stal se zajímavou oblastí pro turistický ruch a pro vás dobrým místem k životu. Budu prosazovat transparentní hospodaření a zveřejňování smluv uzavřených městy a obcemi. Budu pracovat a jednat tak, abych se za svoji práci nemusel stydět a vy jste se nemuseli stydět za mě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…