Zákon na ochranu prezidenta nemá nic společného s omezováním svobody slova, jak řve hlavně pražská kavárna, zaznělo z ČSSD

16.12.2016 17:14

ROZHOVOR „Je nutné stanovit hranici mezi tím, co je kritika a co jsou vulgární urážky hlavy státu, které bohužel v poslední době výrazně převažují,“ konstatuje poslanec Ladislav Velebný (ČSSD) k návrhu některých politiků trestat urážky prezidenta. Svoji vizi pak ještě upřesňuje: „Tím by se vrátil do trestního zákoníku trestný čin hanobení prezidenta republiky. Nemá to ale nic společného s omezováním svobody slova, jak řve hlavně ‚pražská kavárna‘. Například, když dnes vynadáte soudci, který má neodůvodněné průtahy, napaří vám trestný čin pohrdání soudem. To je naprosto nesouměřitelné a absurdní. I úředníci jsou takto chráněni. U prezidenta by to mělo být podobné.“

Zákon na ochranu prezidenta nemá nic společného s omezováním svobody slova, jak řve hlavně pražská kavárna, zaznělo z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Bohuslav Sobotka chce uspět u voličů v příštích parlamentních volbách i zavedením progresivní daně, která se bude týkat skupin podnikatelů i zaměstnanců s vysokými příjmy. Naopak naprosto odmítá zrušit daň z dividend, jak to navrhuje ministr financí. Co si o těchto návrzích myslíte vy sám? A co říkáte na názory některých politických komentátorů, že kampaň k parlamentním i prezidentským volbám bude v příštím roce neobvykle tvrdá, zvláště mezi hnutím ANO a ČSSD?

Jak sleduji události týkající se našeho velkopodnikatele, tak volební kampaň už začala před krajskými volbami. Bude to skutečně souboj mezi hnutím ANO a tradiční politickou stranou ČSSD. Kdo vyhraje, bude rozhodovat o budoucím vývoji české politiky a zároveň i chodu naší společnosti. Odmítám ale to, aby země byla řízena jedním člověkem a ještě jako jedna velká rodinná firma. Co se týče daně, rozhodně by podnikatelé měli být nápomocni v pokračování rozvoje české ekonomiky, u které je důležité, aby byla stabilní a lidem se pak zde lépe žilo.

Parlament schválil v minulých dnech rozpočet na příští rok se schodkem 60 miliard. Letošní rok má být dokonce přebytkový. Souhlasíte s prezidentem Zemanem, že by se mělo za této příznivé situace více vložit do investic, ze kterých může v budoucnu pak stát profitovat? Jak vlastně rozpočet hodnotíte, v kterých oblastech byste přidal? A naopak ve kterých byste finance šetřil?    

Rozpočet hodnotím kvalitně připravený pro následující rok 2017. Hlasoval jsem pro jeho podporu. Při ekonomické stabilitě je důležité investovat do budování průmyslových zón, dopravní infrastruktury a dalších objektů pro rozvoj České republiky. Zároveň ale nesmíme zapomínat na naše občany, to znamená zvyšovat minimální mzdu, přidávat finanční prostředky seniorům a podporovat rodiny s dětmi.


Poslanec ČSSD Ladislav Velebný

Jak hodnotíte práci ministra dopravy Dana Ťoka? Před nedávnem ho například vyzvala k rezignaci Asociace krajů ČR za to, že v příštím roce nechce přispět krajům na opravy silnic 2. a 3. třídy. Ministra také kritizují za to, že na mýtné nevypsal výběrové řízení a má ho stále zajišťovat rakouská firma Kapsch. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to uložil Ministerstvu dopravy milionovou pokutu. V Moravskoslezském kraji je například stále problém s napojením páteřní silnice vedoucí z jiných moravských krajů na tzv. prodlouženou Rudnou v Ostravě, což se táhne už několik let a komplikuje to život statisícům lidí. Co k tomu říci?

Česká strana sociálně demokratická nemá ministra dopravy, ani nerozhoduje o tomto rezortu. Ministr Dan Ťok je za svou práci zodpovědný premiérovi, ale především Andreji Babišovi jako svému šéfovi v rámci hnutí ANO. Pana ministra bych rozhodně odvolal. Nezvládá řešit problematiku okolo výběru mýtného a navíc brzdí investice v rámci dopravní infrastruktury. To se týká také podpory oprav silnic 2. a 3. třídy, což je důležité pro dopravní dostupnost v chudých regionech.

Především v Moravskoslezském kraji, ale nejen v něm, má vedení velkých ocelářských i strojírenských společností velký strach z toho, že Evropská unie udělí statut tržní ekonomiky Číně, což by mohlo zlikvidovat jejich export a následně celou výrobu. Pro průmyslové oblasti v Česku by to znamenalo mimo jiné i ohromnou nezaměstnanost. Nakolik se toho máme obávat, a co by měla česká vláda proti tomu dělat? 

Záležitost týkající se velkých ocelářských i strojírenských společností je celoevropský problém, který je nutné komplexně řešit, nejenom v rámci ČR, ale i v celé EU, abychom nedocílili toho, že vznikne vysoká nezaměstnanost, když se nám ji podařilo konečně snížit a když i nadále pracujeme na jejím dalším poklesu.

Na prezidenta Miloše Zemana se v minulosti i nyní snášejí urážky nejrůznějšího druhu, a to i od takzvaných „elit“. Básník Jiří Dědeček dokonce veršoval na Václaváku „Sedí prase na Hradě, libuje si v úřadě“. Jsou to patřičná hodnocení práce současné hlavy českého státu? Může si za ně prezident sám? A jak posuzujete vy sám návrh zákona na ochranu prezidenta?

Jedná se o to, že je nutné stanovit hranici, co je kritika, a co jsou vulgární urážky hlavy státu, které bohužel v poslední době výrazně převažují. Tím by se vrátil do trestního zákoníku trestný čin hanobení prezidenta republiky s maximální sankcí až jeden rok odnětí svobody. Mělo by to být opatření spíše preventivního rázu. Nemá to ale nic společného s omezováním svobody slova, jak řve hlavně pražská kavárna. Například, když dnes vynadáte soudci, který má neodůvodněné průtahy, napaří vám trestný čin pohrdání soudem. To je naprosto nesouměřitelné a absurdní. I úředníci jsou takto chráněni. U prezidenta by to mělo být podobné.

Prezident Zeman byl pozván do Bílého domu. Jak v tomto světle vypadají názory různých analytiků, že Zeman nás vytrhává ze Západu, že ohrožuje naše spojenecké svazky a na Západě ho neberou vážně? O čem tento krok svědčí? Nebo si Donald Trump pozval politika stejného stylu, jako je on sám?

Prezident ČR Miloš Zeman ze zkušeností dokáže vést dialog se zeměmi od Západu po Východ a je jedno, jestli se jedná o Trumpa anebo Putina. Nevidím v tomto směru problém, že by ohrožoval naše spojenecké svazky.

Během 17. listopadu Petr Pithart tvrdil, že česká společnost je uměle rozdělována, že neexistuje rozdíl mezi „pražskou kavárnou“ a „venkovskou hospodou“, tedy mezi názory na směřování společnosti od dobře zajištěných intelektuálů z velkých měst a „venkovem“. Že tyto rozpory prý uměle vyvolává Miloš Zeman. Naopak známý publicista a dramatik Karel Hvížďala říká, že mezi takzvanou společenskou elitou a obyčejnými lidmi panují zásadní neshody na životní priority všude na světě a že to je celkem běžné. Komu tedy dát za pravdu?

Nemám rád, když se společnost jakkoliv rozděluje. Je nutné, abychom byli jednotní, proto to nechci víc komentovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…