Zaorálek pálí do Rusnokovy vlády: Jakoby spadla z Marsu, groteska a korupce

21.07.2013 17:30

NA HRANĚ S XAVEREM Stínový ministr zahraničí a místopředseda ČSSD okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jak současnou vládní krizi, tak i skutečnosti, které jí předcházely, přičemž jediným řešením, jak z toho ven, jsou podle něj předčasné volby. Co se týče samotné sociální demokracie, věří Lubomír Zaorálek, že se strana nakonec sjednotí za svým předsedou Sobotkou a najde řešení, jak k volbám dospět.

Zaorálek pálí do Rusnokovy vlády: Jakoby spadla z Marsu, groteska a korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.  

Jak tipujete průchodnost Rusnokovy vlády?
Nejsem sázkař a neuvažuji o tom jako o něčem, co vyjde či nevyjde. Pokud se ale tou cestou vydáme, je to špatně. Slovinsko dokázalo vyřešit svou krizi během čtyř měsíců, a mě by zajímalo, jak dlouho bude trvat nám, aby země nebyla dále poškozována. Jednal jsem v poslední době s čínskými politiky a americkými investory a kupodivu z obou stran zaznělo něco velice podobného ve stylu: „Jestli tu bude nějaká přechodná vláda, tak s námi nepočítejte.“ Čínská delegace se mě dokonce ptala, jak je možné, že tady může vládnout vláda bez důvěry. Že se na to budou nechápavě tázat čínští komunisté, mě docela pobavilo. Taková krize tady za dvacet let ještě nebyla a jediným řešením jsou předčasné volby.

Je možné, že ČSSD nakonec Rusnokovu vládu podpoří?
Podporu tomuto kabinetu vidím jako velmi nepravděpodobnou. Je tu spousta důvodů, proč je ta vláda nesmírně pochybná. Nechápu, jak může funkci ministra financí zastávat člověk, který nám před očima předvádí praní špinavých peněz a nezákonné finanční operace. A nyní má mít na starost finanční analytický útvar? Vždyť to nedává žádný smysl. Nechápu argumenty, že by měl ještě něco vysvětlovat. Ty dva miliony v hotovosti prostě nevysvětlí. Jak lze z netransparentních peněz udělat peníze transparentní? Kdybychom na to měli čas, byla by to, co pan Fischer předvádí, možná dobrá groteska. Bohužel je to jen trapné. Copak to panu Rusnokovi a dalším ministrům nevadí? Jádrem současné krize je mimo jiné i korupce, a najednou tu máme vládu, která vypadá, jako by spadla z Marsu, a klidně hájí člověka, který dále pokračuje v těchto netransparentních věcech.

Ozývají se hlasy, že by někteří sociální demokraté Rusnokovu vládu podpořit mohli. Jak podle vás nyní ČSSD drží pohromadě?
Před několika týdny jsme se jasně dohodli, že jedinou cestou jsou nové volby. Od té doby se změnilo to, že ti, kteří nám říkali, že to je jasné a není jiné řešení, najednou změnili názor a začali hrát jisté politické hry. Myslím, že ať se budeme bavit jakkoliv, nic se nezmění na tom, že řešením jsou předčasné volby a jak k nim dospět.

Jste stínovým ministrem zahraničí. Berete na milost alespoň pana Kohouta, je to dobrý ministr?
Tady nejde o to brát někoho na milost. Role jednotlivých osob tu není významná. Zásadní nyní je, že vláda tady bude v situaci, kdy je například třeba zlepšit čerpání evropských kohezních fondů. To je ale možné pouze za situace, kdy máte většinu ve sněmovně pro přijetí zákona o státní službě. Můžete být jakkoliv dobrý ministr, ale pokud nebudete mít za sebou tuto většinu, tak nic nezmůžete.

Jak hodnotíte kauzu Nagyová, která celou tuto krizi spustila?
Je to katastrofální a je mi úzko z toho, kam se česká politika dostala. Od premiéra Nečase jsme se nejprve dozvěděli, že statisícové odměny Janě Nagyové náleží právem, protože dře jako kůň, abychom se nyní od toho samého, dnes už expremiéra, dozvěděli, že s touto ženou spojuje svůj život a že žili společně. Jednoduchá odpověď na to, proč paní Nagyová dostávala 270 tisíc na odměnách, tedy je, že to byla společná domácnost, do které tímto způsobem pan Nečas přispíval. Je v tom vidět hloubka té krize, do které jsme se dostali. A nejhorší na tom je, že tato dáma, takto blízká premiérovi, se setkává s panem Ritigem a dalšími představiteli organizovaného podsvětí. Vládne se tady vlastně ve spolupráci s těmi, kteří z rozpočtu odsávají desítky miliard. Co je to za zemi, kde je toto možné?     

Máte pro Petra Nečase pochopení jako chlap pro chlapa ve smyslu, že se zkrátka zamiloval do ženy, která ho dovedla na kraj propasti?
Tohle chlapské pochopení je tak trochu k ničemu. Postavení premiéra země je tak výlučné, že by tam neměl být člověk, který je tak osobnostně nestabilní, že svěří rozhodování a kontakty někomu, s kým žije. Celé je to pochybné, a divím se tomu, že to připustil a neuvědomoval si, jaká je v tom skryta výbušnina. Pokud docházelo k zneužívání tajných služeb, nese za to všechno plnou odpovědnost.

V jaké kondici je ČSSD?
Ukáže se to zřejmě během krátké doby. Do této chvíle jsme byli schopni dohodnout se v jakékoliv situaci a byli jsme schopni vybrat jakoukoliv zatáčku. Teď je to samozřejmě velmi obtížné, protože najít cestu v situaci, kdy nemáme partnery pro rozumnou dohodu, není jednoduché. Asi nemá smysl o tom moc spekulovat, ale věřím tomu, že ve vedení je skupina lidí, kteří se byli schopni domluvit vždy, když to bylo nutné. Předpokládám, že se to povede i nyní, jakkoliv je ta situace těžká.

Překvapilo vás, že se pan Sobotka, když se děly zásadní věci na politické scéně, nevrátil z dovolené?
Pokud vím, byl na dovolené všehovšudy týden. Do té doby fungoval stoprocentně. Řešení se tehdy zakončilo usnesením ústředního výboru, a teprve pak odjel na dovolenou, což mi přišlo naprosto normální. Ani pro mě nebylo to sestavování vlády tak zajímavé, abych komentoval každého ministra, protože jsem věděl, že to je vedlejší kolej a nevede to nikam. Bohuslav Sobotka je člověk, který má rodinu, dvě malé děti a přišlo mi naprosto pochopitelné, že s nimi potřebuje aspoň týden být. Vybral si na to navíc okamžik, kdy jsme se ve vedení skutečně dohodli, kudy půjdeme.

Přijde vám Bohuslav Sobotka jako adekvátní hráč proti Miloši Zemanovi?
To se ukáže pravděpodobně v blízkém čase. Máme před sebou jednání a já jsem přesvědčen, že Bohuslav Sobotka strategii pro ČSSD vytyčí a ve straně získá podporu. Jsem rovněž přesvědčen, že tuto situaci sociální demokracie vyřeší. Co teď vypadá komplikovaně, dá se během několika měsíců srovnat.

Když si představíte například debatu či názorový spor, je podle vás Bohuslav Sobotka ta samá váhová kategorie jako prezident Zeman?  
To jsou taková ta porovnávání charismatu. Miloš Zeman je typ vůdce, což tady bylo módní možná v devadesátých letech. Ten, který dnes má mít odpovědnost za spravování státu, by měl být člověk intelektuálně vybavený, osobnostně transparentní, někdo, kdo dává garance jisté solidnosti a tomu, že rozumí práci, kterou dělá. Bohuslav Sobotka mi přijde velmi dobře vybaven z hlediska znalostí toho, jak funguje vláda a jak funguje klíčové Ministerstvo financí. Dále podle mě dobře sledoval v posledních letech všechno dění ve státě a rozumí tomu, jaké zákony je třeba připravit. Je schopen vést cestu k nápravě politické i ekonomické krize a v ČSSD získal na sjezdu v podstatě drtivou podporu jako předseda. Bohuslav Sobotka má mandát na to, aby navrhl této zemi za sociální demokracii cestu ven z  krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…