Západ Německa je slepý a rozcapený. Mají bobky, proti AfD je štvanice. Mám tady problém, svědčí hrdá krajanka z ex-NDR

26.09.2017 18:15

ROZHOVOR „Nechápu, kdo Merkelovou volil, kdo mohl hodit hlas pro stranu, která dostala Německo do katastrofálního stavu. Jasně je na tom znát, jak je Západ slepý,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Bohumila Kamenzová, která podniká v Německu. Všímá si rozhádanosti AfD i ataků vůči ní. „Strana je označována jako fašistická. Mediální kampaň proti ní je úplně šílená, je to štvanice. Žijeme v demokracii, lidé je volili, tak nevím vůbec, proč se rozčilují. To pak není demokracie. Když média a ostatní politici osočují tuto stranu tímto způsobem, je to velice nedemokratické. Mají z nich bobky,“ vypozorovala.

Západ Německa je slepý a rozcapený. Mají bobky, proti AfD je štvanice. Mám tady problém, svědčí hrdá krajanka z ex-NDR
Foto: archiv
Popisek: Bohumila Kamenzová

V německých volbách se ukázalo, že východní Němci volili o dost jinak než Němci západní. V Sasku Alternativa pro Německo slavila velký volební úspěch, s dvaceti šesti procenty vyhrála. V regionu Saské Švýcarsko, kde se pohybujete a máte tam penzion, měla dokonce 35,5 procenta, o deset více než druhá Konzervativní unie. Což se pak v médiích vysvětlovalo v tom smyslu, že východ je hloupý a nezbavil se nánosu komunismu. Co tomu říkáte a jaké jsou ohlasy z vašeho okolí? Neurážejí vás podobné komentáře?

Že takto reaguje západ Německa, mě nepřekvapuje. Mě už nepřekvapí nic. Já to vidím úplně jinak. Na Sasko jsem pyšná, že zachovali zdravý rozum a pud sebezáchovy. Na západě jsou ve své rozcapenosti slepí a vůbec nevědí, jaká je realita, a dokážou jen druhého negativisticky zkritizovat bez toho, že by chápali smysl věci.

K vám do penzionu jistě jezdí jak východní, tak západní Němci. Pozorujete u nich rozdíly v přístupu k politice, k migrační krizi?

Nejhorší věta, kterou jsem slyšela od docela elegantního páru ze západního Německa, je, že my tady na východě ještě nejsme na takové výši, abychom se dokázali sžít s migranty. Že jsme v podstatě sto let za opicemi a nedokážeme to.

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

Hádají se třeba mezi sebou?

Ne. To zase ne. Když se o politice mluví, tak v poklidném rámci. Snažím se, aby to tu nebylo nějaké politické kolbiště. Lidé jsou tu na dovolené a chtějí mít klid.

Úplně nejhoršího výsledku ve volbách v poválečné historii dosáhla SPD. Podle vás proč?

Když se podívá člověk na Schulze, tak se vůbec nediví. Postavili si do popředí někoho, kdo jako starosta selhal, pak odkráčel do Bruselu a dělá tu bruselskou politiku. Schulz není žádná osobnost. To je jasný. Toho si tam Merkelová postavila, aby měla protikandidáta, proti kterému vyhraje.

Takže je to hlavně jejich lídrem?

Já mám pupínky, když ho vidím. Určitě to byla spousta faktorů. Já se nějak detailně touto stranou nezabývám. Ale když někdo vystrčí do popředí Schulze, tak už ta strana asi fakt neví, co sama se sebou. Ona však utrpěla ztrátu i CDU.

Třetí místo obsadila AfD, což je považováno za její úspěch. Mohlo to být ale od nich ještě lepší? Nepoškodily ji kromě pomlouvačné kampaně ze všech stran i vnitřní rozpory?

Určitě. Ta strana byla úplně rozštěpená. Pár měsíců před volbami se tam začali hádat a proti sobě vyhrocovat. Což je před volbami strašný. Místo toho, aby se spojili a spory zametli pod koberec a počkali až po volbách. Místo toho tam každý hrál sám za sebe. Ten rozkol byl podle mě cílený. Že tam byl někdo nasazený, aby stranu rozeštval.

Jak to s nimi vypadá do budoucna? Potenciál mají podle mého velký, že by mohli mít v příštích volbách ještě lepší výsledek. Ale na druhé straně hrozí to, co vy říkáte. Že se rozhádají a rozloží?

Můžou se rozložit. Co udělala v pondělí Frauke Petry, mě úplně šokovalo. Potenciál tam určitě je. Záleží na těch lidech i celospolečenské situaci. Strana je označována jako fašistická. Mediální kampaň proti ní je úplně šílená, je to štvanice. Žijeme v demokracii, lidé je volili, tak nevím vůbec, proč se rozčilují. To pak není demokracie. Když média a ostatní politici osočují tuto stranu tímto způsobem, je to velice nedemokratické. Mají z nich bobky.

Kacléřka Merkelová prohlásila, že chce zpět získat voliče AfD tím, že bude reagovat na jejich obavy a strach. Může se jí podařit podle vás opět na svoji stranu získat významnou část voličů AfD?

Paní Merkelová toho řekla spoustu. Já to vylučuji. Může říkat, co chce. Ale důvěru zklamala a už ji nezíská zpátky. Jestliže někdo přešel z CDU k AfD, tak se určitě nevrátí. Když už někdo tento krok udělal, tak ho Merkelová nezíská zpátky. Hlavně ona sama neudělá takové kroky, aby se tohle mohlo stát.

Možná o tom svědčí její výrok před volbami, kdy opět odmítla stanovit nějakou horní hranici počtu migrantů, které je Německo schopné přijmout...

Já tu paní nechápu. Nedá se to ani vyjádřit slovy. U kormidla zůstává dál, to bylo jasný. Kurz politiky tak zůstává stejný.

Vás si asi kancléřka nezíská?

Mě tedy určitě ne. Nechápu, kdo ji volil, kdo mohl hodit hlas pro stranu, která dostala Německo do katastrofálního stavu. Jasně je na tom znát, jak je Západ slepý. Jsou to věci, o kterých snad nemá smysl se ani bavit. Ti lidé jsou tak zaslepení, že mi to rozum nebere.

Penzion vám aspoň šlape dobře?

Ale ano. Léto bylo slušné. Až do minulého týdne. Teď je zrovna ošklivo, mlhy. Uvidíme, jaký bude podzim. Bývá tu ale krásný. Každý rok v posledním období byl říjen tady nádherný. Dalo se do konce října sedět venku na lavicích. Sezónu máme hlavně zimu – lyžaře, ale i léto a podzim. Akorát teď nemám kuchaře. S tím mám provozní starosti. Kuchaře potřebuji. Pracujícího Němce však seženete těžko. O tom bych mohla napsat knihu. Měla jsem tu kuchařku. Po měsíci dala výpověď s tím, že je přepracovaná a je toho na ni moc. A to bylo v létě. Což je dobré, slušné obraty, ale není to žádný stres. Ten je až v zimě, kdy je za tu samou dobu desetkrát více lidí. Jestliže mi profesionální německá kuchařka po měsíci letního pohodového provozu řekne, že je toho na ni moc, a jde raději na pracák, tak to mi taky hlava nebere.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…