Zasraný pelech americké politiky? Mnozí do něj chtějí hodit Trumpa coby ruční granát. Hillary chce válku, Rudé právo hadr, promlouvá Karel Köcher

07.11.2016 11:35

ROZHOVOR Chcete-li pochopit Donalda Trumpa, žádná politologie vám nepomůže. Klíčem k jeho pochopení je rozumět psychologii strašně rozzlobených lidí. Myslím si, že vyhraje. ParlamentníListy.cz se ohledně volby prezidenta v USA bavily s Karlem Köchrem, jediným špionem, jenž se v rámci východního bloku dostal do Ústřední zpravodajské služby (CIA). Vyšla o něm knížka Český krtek v CIA a teď o něm byl zpracován dokumentární film Rino – příběh špiona. Obě ta díla zavrhuje.

Zasraný pelech americké politiky? Mnozí do něj chtějí hodit Trumpa coby ruční granát. Hillary chce válku, Rudé právo hadr, promlouvá Karel Köcher
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý elitní československý agent Karel Köcher

Do jaké míry sledujete prezidentské klání v USA?

Velmi. Snažím se být dobrým pozorovatelem. Americké noviny jsou absolutně plné Clintonové, devadesátiprocentní pravděpodobnosti jejího zvolení a podobných řečí. New York Times má průměrně denně pět až deset článků proti Trumpovi. Rudé právo hadr. Jestliže chcete pochopit Trumpův nástup, který byl rychlý a tím obdivuhodný, tak nelze brát v úvahu tradiční politologické faktory, proměnné a nějaké prognózy. Tady totiž vůbec nejde o programy. Chcete-li pochopit Trumpa, žádná politologie vám nepomůže. Klíčem k jeho pochopení je rozumět psychologii strašně rozzlobených lidí.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

A ti strašně rozzlobení lidí jsou dnešní Američané?

Ano, to jsou zčásti ti, co podporují Trumpa. Nicméně podle mě jsou rozzlobení skoro všichni. Samozřejmě, že Trump říká nehorázné věci a ví toho málo o mezinárodních věcech, o tom není sporu, ale pro mnoho lidí je právě on ručním granátem, který chtějí hodit do toho zasraného pelechu americké politiky. Lidé jsou rozzlobení na existující politickou mašinu a na uspořádání elit, které jsou rozdělené do dvou partají a dělají si navzájem trucy, aby vyhrály tam a támhle, ale jde o jednu mašinu, která podvádí lidi. Ti toho už mají dost.

Zhruba před čtyřiceti lety byl natočen film, který se jmenuje Network (česky Televizní společnost) a hraje v něm Faye Dunawayová. Scénář ale napsal Paddy Chayefsky. Dostalo to čtyři Oscary a je to jeden z nejúžasnějších filmů, které jsem v životě viděl. Je to o televizní společnosti, která ztrácí sledovanost, takže chtějí vyhodit starého moderátora. On se rozzlobí a rozhodne se, že jim ukáže, co s tou televizní společností udělá. Dělá tam všelijaké kousky a jeden z nich je, že vyhecuje lidi po celé Americe, aby otevřeli okna a řvali: „Jsem šíleně rozzlobenej a už to dál nebudu snášet!“ A to je přesně, co se děje dnes.

Když Clintonová používá tradiční přístupy k voličům, má krásné programy, dobře formuluje své názory, lichotí lidem, tak si neustále zhoršuje situaci. Právě tohle totiž obyčejní Američané chtějí vyhodit do vzduchu.

Takže Američané chtějí hodit vidle do vládnoucího soukolí?

Ano. A Clintonová je kvintesencí starých pořádků. Navíc ještě nikdo nikdy nebyl tak zkorumpovaný jako ona. To je megakorupce. S Billem si udělala Clintonovu nadaci, což by měla být dobročinná organizace. Hillary jako ministryně zahraničí skrz tu Clintonovu nadaci, které dal někdo třeba deset milionů dolarů, byla ochotna poskytnout licenci na prodej zbraní. Bill Clinton za to šel zároveň inkasovat jako řečník. Klasický příklad je, že Rusové chtěli koupit od kanadského podnikatele dvacetiprocentní podíl v americkém uranovém průmyslu. Američané zpracovávali uran z vyhořelého paliva, které dodávali Rusové. Odklepla to Rusům. Bill Clinton v Moskvě pronesl řeč, za niž dostal půl milionu. Clintonovi jsou tedy šíleným způsobem zkorumpovaní. Vedou to přes tu nadaci.

Například na Haiti obnovují po zemětřesení infrastrukturu. Zadávají kšefty svým přátelům a přátelé hodí zpět prachy. Navíc mají velmi úzké vztahy se Saúdskou Arábií, snad větší než Bush. Její nejbližší asistentka Huma Abedin byla dva roky v Rijádu, umí plynně arabsky a je muslimka. Její otec tam učil na nějaké wahhábistické univerzitě a vedl institut, který napomáhal tomu, aby si emigranti zachovali muslimskou identitu v Evropě. To je přeci neskutečné.

Myslíte si, že by se tedy s Clintonovou v Bílém domě zcela otevřela vrata džihádu slova a byznysu?

Nesporně. Z nadace si Clintonovi brát peníze nemohou, takže inkasuje Bill a udělal to mnohokrát. Tu čtvrt, tu půl milionu dolarů. Korupce jako prase. Existující establishment Hillary podporuje, to dá rozum. Většina lidí ale neví, že spoléhala na minority. Chudé černochy a Hispánce.

Ano, chtěla přeci generálním pardónem udělat ze všech nelegálů legály...

To byl spíše Obamův nápad, ale pak to bylo zaražené. Ohledně Clintonové ze všech průzkumů vyplývá vítězství, protože si sociologové myslí, že po dvojnásobném zvolení Obamy přichází feministka, co se stará o práva menšin. Jenže ony nemají zájem. Bohatých černochů není moc a chudé to nezajímá, protože to vnímají jako střet dvou bílých lidí. Obama je zajímal, Clintonová ne.

Proč se Obamovy snahy, aby Američané měli zdravotní pojištění, nesetkaly s až tak velkým úspěchem?

Ale on to prosadil. Nicméně pojištění, tedy Obamacare, musel schválit Kongres. Musela to schválit Sněmovna reprezentantů a Senát a v obou mají republikáni většinu. Muselo se to tak upravit, aby na tom vydělaly farmaceutické firmy. Takže je Obamacare pro některé lidi dobrá věc, pro jiné ne. Nicméně to visí ve vzduchu. Jestliže republikáni vyhrají volby, což je velmi pravděpodobné, tak to zruší. Zákon se může přijmout a odvolat. Ostatně to vede Obamu k tomu, že podporuje Clintonovou. Jinak ji skrytě strašně nenávidí. Mezi nimi je něco jako krevní msta.

Když začalo vyšetřování s vymazanými e-maily, bylo jich zhruba třiatřicet tisíc, tak si ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vyžádal u Obamy audienci s tím, že má materiály pro stíhání, a Obama vřele souhlasil a slíbil mu veškerou spolupráci. To ale bylo před tím, než byla Hillary nominována. Po její nominaci se názor Bílého domu o sto osmdesát stupňů otočil, protože by to znamenalo, že by Obamacare šla vniveč. Veškerá jeho práce by vyletěla komínem a pak by přestal být hlavou demokratické strany. Zapřel se a nařídil všem, aby nespolupracovali s FBI. Ta najednou začala narážet na betonovou zeď. FBI navrhlo stíhání a ministerstvo spravedlnosti prostřednictvím žalobců ji stíhá.

Pak to Obama vzdal, nic jiného mu nezbylo, ale prohlásil, že je vinna jako hřích. To je v Americe okřídlené slovo: „Guilty as sin!“ On totiž ředitel FBI James Comey je v tomto ohledu významný hráč, ale ne, jak se tady píše. Tak, že vstoupil do hry a že ovlivňuje, což jsou kecy. Jeho nástup proti Clintonové je nástup proti člověku, nikoliv proti programu. Comey je irského původu, takže katolík, ale fanatik. Chodí několikrát týdně do kostela, každý večer se s dětmi modlí, učí katechismus ve škole. Je hodně divoký. Pro něj je Bůh trestající a on se vidí jako nástroj tohoto Boha.

Tedy jako prodloužená ruka Boží spravedlnosti?

Ano. To je jeho smysl života, sloužit Hospodinovi jako trestající. Proto do toho vstupuje, jakkoliv je republikán, přičemž ho jmenoval Obama. Ostatně James Comey je jeden z těch rozzlobených.

Do jaké míry se československá rozvědka starala o Donalda Trumpa? Vždyť se roku 1977 oženil s českou modelkou Ivanou Zelníčkovou, má s ní tři děti a tak dále...

O tom upřímně nic nevím, ale pochybuji, že by je to nějak zvlášť zajímalo.

Dobře, pojďme dál k prezidentským volbám ve Spojených státech amerických...

Myslím si, že Hillary udělala fatální chybu ve volbě svého viceprezidentského kandidáta. Tim Kaine je senátor za Virginii, ale je to antisemita. Ostatně na jihu je to tradiční. Když Benjamin Netanjahu přijel do Washingtonu, tak se Kaine snažil zabránit jeho projevu v Kongresu, a když začal Netanjahu mluvit, provokativně odešel s osmi ostatními. Pro Židy je tedy absolutně vyřízený, což je velmi důležité.

Ostatně zkusme vysvětlit americký volební systém...

Těžko říci, že není demokratický. Demokracie je dosti široký pojem. Existuje celá škála demokratických systémů. Ve Švýcarsku lidé hlasují v referendech a na kraji třeba stojí Putinovo Rusko, což je hybridní systém, který má převažující demokratické prvky kromě autoritativní hierarchie, která je tam tradiční, ale věřím, že o zásadnějších věcech se tam rozhoduje demokraticky.

Nicméně otcové zakladatelé, co napsali americkou ústavu, mezi sebou měli spor. A šlo o to, jestli mají být federální pravomoce nadřazené státním. Řešili to tak, aby se uspokojilo obojí. Vytvořili Sněmovnu reprezentantů USA a Senát, kde má každý stát dva lidi. Volba prezidenta je na tom také založena. Lidé volí přímou volbou ve státech. Každý stát má přidělený určitý počet volitelů. Řekněme, že Florida jich má devětadvacet. A tak dále. A těch více než pět set volitelů volí prezidenta. Jenže, když v nějakém státě vyhraje jedna z těch dvou partají, tedy republikánů či demokratů, tak volitelé za ten stát musejí hlasovat pro vítěze. Vítěz bere všechno. Není na to federální zákon. Volitelé jsou státními funkcionáři, protože to mají státy ošetřené buď zákonem, nebo jinak.

Nemyslíte si, že Trump nyní hýří prostořekými prohlášeními, ale ve funkci se umravní a zmírní svůj slovník?

Zcela jistě. Jeho současná strategie je politická nekorektnost.

Dělá to stejně jako český prezident Miloš Zeman?

Ano, je v tom jistá analogie. Není pochyb a u Zemana to fungovalo.

Tak pojďme dál...

Ostatně klasická americká politologie vám řekne, že Židé volí demokraty. To byla vždy stoprocentní jistota, a dnes je to naopak. Dnes tyto jistoty odpadají. Odbory vždy volily demokraty. Nebudou. To jsou největší fandové Trumpa, to jsou ti nejrozzlobenější. Je to skupina států na severovýchodě USA, kterým se dnes říká „rezatý pás“, protože to bylo industriální srdce USA. A ti lidé jsou buď najednou bez práce, anebo byly jejich penze znehodnoceny. Penzijní fondy měly investováno do cenných papírů, které vyletěly do vzduchu za Obamy, a on nikoho nepotrestal. Ještě jim ze státních peněz ty prachy vrátil. Ti se klepou vzteky. A čím je Trump nehoráznější, tím lépe slouží jako ruční granát. Takže Clintonové její korektnost škodí a jemu jeho nekorektnost velmi pomáhá.

Zaznamenal jste někdy, že by si američtí prezidentští kandidáti nepodali ruku?

Ne, to je bezprecedentní. Nicméně to dopadne tak, že Hillary zatknou. I kdyby byla prezidentkou. Udělali vše, co mohli, aby vymazali ty maily. Používala ke služebním účelům soukromý server, přes nějž komunikovala. Museli to vymazat a zničit. Jenže všechno vymazáno nebylo. Podezírám z toho, kde se to bere ve WikiLeaks, americké tajné služby, které mají také plné zuby Clintonových. To je nepředstavitelné. Aby zamázli stopy, tak vyhlašují, že to udělali Rusové. Nevěřte tomu, že by tam obratný ruský hacker zanechal stopy v azbuce. Dovolte mi, abych se zasmál.

Opravdu bude pro USA Trump takový granát? Vždyť se pořád říká, že tam vládne jakási „rada starších“?

Ano. Mafie či průmyslově-vojenské komplexy. Jenže Trump žádnou mafii nepotřebuje, což je jeho největší výhoda. A každému je jedno, že se naváží do ženských. Oni chtějí do americké politiky hodit ruční granát. On mluví blbě o ženských, je to trapné, ale všichni se mýlí v tom, že ženy budou volit proti němu. Většina ženských si o tom doma popovídá s muži a oni je ukecají.

Trump navíc udělal velmi dobrý krok se svým viceprezidentským kadidátem, což je guvernér Indiany Mike Pence. Je to fundamentalistický křesťan, což vyvažuje Trumpova extempore. O viceprezidentských kandidátech tady nikdo moc nemluví, přičemž jsou opravdu důležitým faktorem ve volbách. Zejména u Hillary, která je ve velmi špatném zdravotním stavu.

Nicméně zvolením Trumpa by ve světě nastal podobný „antisystémový krok“, jakým byl v Evropské unii brexit, nebo ne?

Ano, je to v jedné linii a jde o vyhození stávajícího pořádku do vzduchu. Nicméně Trump musí být obklopen poradci, kteří se v tom vyznají, protože on zahraniční politice moc nerozumí. Pak je zde ještě jedna okolnost, která je ale v Americe každému úplně volná. A to je otázka světového konfliktu. Američané o tom tak moc nepřemýšlí. Nicméně Hillary chce válku s Ruskem za každou cenu. Patří k té mafii bankovně-zbrojařské a největší kšeft jsou samozřejmě používané zbraně. To jde furt na odbyt. Proto ty neustálé války. Proto Vietnam, Irák, Libye. Vystřílejí se rakety a je třeba je pořád objednávat. Stát to platí.

Opravdu si myslíte, že by s Ruskem Hillary dokázala vyvolat konvenční konflikt, tedy válku bez použití jaderných zbraní?

Rusko je slabší než USA, což každý ví. Přesto se budou snažit konflikt minimalizovat. Mohlo by jít o lokální konflikt, jako třeba v Libyi, který nebude eskalovat v jadernou válku.

Kudy? Přes Sachalin, přes jih, přes Baltské státy?

No, může to jít přes Kaliningrad. Může jít o nějakou malou přestřelku. Kdo koho napadne, bude zamlžené. Ostatně Hillary říká, že oni nám hackli vládní servery a my na to musíme také odpovědět útokem. Takže si pro to připravuje půdu. Rozvrátila Libyi, aby tam byla pořád permanentní válka a mohly se tam pořád dodávat zbraně. Nicméně Trump se s Putinem chce domluvit. Tohle Američané až tak moc neregistrují. Nicméně já tipuju Trumpa. Možná se šeredně mýlím, ale vychází mi to tak.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…