Zeman je státník světového významu. Senátor Veleba je moc zvědav, co na jeho pozvání do Bílého domu řekne Schapiro

07.12.2016 16:30

ROZHOVOR „Průlom.“ Tak označuje pozvání prezidenta České republiky do Bílého domu senátor Jan Veleba. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil k posledním průzkumům, aféře kolem bývalého šéfa hradního protokolu i k aktuálně připravované koncepci výchovy k občanství. Veleba považuje za nutné, aby další generace měly vztah ke své zemi. „Co se děje teď, že někdo pod sochou svatého Václava, což je jeden ze symbolů našeho státu, zpívá ‚Sedí prase na Hradě‘, je dračí setba a plody budou velmi trpké,“ varuje.

Zeman je státník světového významu. Senátor Veleba je moc zvědav, co na jeho pozvání do Bílého domu řekne Schapiro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Prezident Miloš Zeman byl pozván do Bílého domu. O čem tento krok svědčí?

Je to průlom a uznání prezidenta Miloše Zemana jako státníka určitého světového významu. Spojené státy jsou světová velmoc číslo jedna a prezident USA, ať už je to kdokoli, se spolupodílí na chodu tohoto světa. Je to také odpověď prezidentovým odpůrcům a jsem velmi zvědav na reakci americké ambasády, konkrétně velvyslance Schapira.

Pravdou ale je, že Miloši Zemanovi poklesla v polovině listopadu důvěra o 8 procentních bodů, má o procento víc odpůrců než příznivců. Hrála roli kauza Brady, způsob informování v médiích nebo některé kroky prezidenta?

Podle mého názoru se na tom podílí součet práce větší části médií. Navíc, ke konci roku vždycky díky státním svátkům akce proti prezidentovi kulminují. Letos byly opepřené Bradym, trucdemonstrací na Staroměstském náměstí a to se všechno sečetlo. Důvěra šla logicky dolů.

Naposledy zvedla Zemanovi důvěru migrační krize. Najde se i tentokrát něco?

Domnívám se, že se čísla vrátí do původního stavu. Pan prezident má trvale významnou podporu českých občanů, která je vyšší, než měl předchozí prezident. I těch 48 procent je podpora velmi významná, když ji například srovnáme se současnou podporou pana prezidenta Hollanda ve Francii. Co by on za to dal, kdyby měl 48 procent?!

Jak hodnotit aféru s Jindřichem Forejtem?

Podrobnosti pochopitelně neznám, a ani po tom netoužím. Nedovedu to zhodnotit. Všiml jsem si, že pan prezident ocenil jeho práci jako ředitele protokolu a naznačil, že by bylo dobré, pokud by nějakým způsobem zůstal ve státních službách. Způsob, jak ho někdo dostal, svědčí o pokleslých způsobem dnešní doby. Ještě zmíním svůj subjektivní názor zvenčí. Jindřich Forejt byl příliš dlouhou dobu na jedné významné funkci státního úředníka, možná překračoval své kompetence. Nedovedu tohle tvrzení nijak doložit, ale domněnka se odvíjí od případu s Bradym. Ať je to jakkoli, přeji mu, aby se uplatnil na nějaké například nižší funkci. Netřeba zašlapávat člověka na dno.

Andrej Babiš se nepouští do kritiky Zemana, rostou mu preference. ČSSD zaostává a Pavel Telička naznačil, že si s šéfem ANO již není tak blízký. Myslíte si, že skutečně může být současný vicepremiér Babiš už příští rok premiérem a prezident Miloš Zeman zůstane na svém postu?

Andrej Babiš směřuje mílovými kroky ke svému cíli vyhrát parlamentní volby a stát se premiérem. Co se týká pana prezidenta, je jasné, že je to velký hráč a politik. Viz Donald Trump a jeho pozvání do Bílého domu. Sám se domnívám, že pokud panu prezidentovi zdraví dovolí, oznámí v březnu, že bude kandidovat. Samozřejmě mohu teď vyslovovat jen své přání. Pokud to udělá, bude potřebovat podporu. Je logické, že o ní bude hovořit s hráčem, který vliv mít bude. Je otázkou, jak se vyvine situace v ČSSD, což je ale značně nejisté. V poslední volbě proti němu postavila ČSSD protikandidáta Dienstbiera. Domnívám se, že situace, jak jste ji nastavila v otázce, může reálně nastat. 

Ještě poslední otázka, ministerstvo školství chce vést děti k úctě k multikulturalismu, homosexualitě apod. Patří tento typ „občanské výchovy“ do škol? Jak učit děti o politice, např. o minulém režimu nebo o současné mezinárodní politice?

Pod občanskou výchovou si každý představuje něco jiného. Dřív se v těchto hodinách pravilo, že je potřeba milovat Sovětský svaz a státy východního bloku, děti ani studenti se moc neučili o tom, kdo byl T. G. Masaryk nebo o vlastenectví. V současné době je vše přebarveno, ale podstata je stejná. Školy nevychovávají k úctě k symbolům státu. Milování Sovětského svazu se nahrazuje multikulturalismem a politickou korektností. Mám na tuto věc vyhraněný názor. Jsem přesvědčen, že stát, který nemá vztah ke svým dějinám a státním symbolům, nemůže čekat dobrá budoucnost. Vzpomeňte si na rušení státní hymny na jedné z demonstrací 17. listopadu. Merkelová řekla před pár dny, že německé právo je nad právem šaría. No, to je tedy objev, to vám řeknu. Institut demokracie by neměl sloužit k tomu, aby se k nám infiltrovala od základů jiná kultura, která s demokracií nemá nic společného, třeba právo šaría. Tomu je potřeba zamezit. Je to velmi vážná věc. Po parlamentních volbách je potřeba se vrátit k výchově mladé generace, ale k takové, aby vyrostla generace, která bude mít k zemi vztah. Pokud se to neudělá… Co se děje teď, že někdo pod sochou svatého Václava, což je jeden ze symbolů našeho státu, zpívá „Sedí prase na Hradě“, je dračí setba a plody budou velmi trpké. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…