Zemanův Ringo: Prezident má reprezentovat, ne konat zrůdnosti jako Klaus

13.01.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM František Ringo Čech okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz historicky první prezidentskou volbu a prozradil i jméno svého favorita. Lidé však podle něj podlehli chiméře, že prezident u nás může něco změnit a neuvědomují si, že jeho funkce je především reprezentační.

Zemanův Ringo: Prezident má reprezentovat, ne konat zrůdnosti jako Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman měl na Staroměstském náměstí svůj poslední předvolební mítink

Rozhovor s Františkem Ringo Čechem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Máte radost z toho, že si budete poprvé volit prezidenta?
Mám vždycky radost, když můžu o něčem rozhodnout sám.

S jakým pocitem k té volbě půjdete?
Protože o tom, koho budu volit, jsem měl rozhodnuto už mnohem dřív, než poslanci rozhodli o přímé volbě, tak to mám jednoduché – přijdu, hodím tam Miloše a nazdar.

Jak hodnotíte prezidentskou předvolební kampaň?
Miloš Zeman řekl na Staromáku krásnou věc, že samozřejmě všichni chtějí spravedlivý stát a aby nebyla zločinnost. To ty kandidáty nerozděluje a usilují o to všichni. Slyšel jsem několik besed i rozhlasových debat a je třeba říct, že všichni mluvili velmi dobře a kultivovaně. Kampaň ale dezorientovala lidi v tom, že si národ začal myslet, že prezident něco zmůže. Lidé zapomínají, že nemáme prezidentský systém, ale kancléřský. Prezident klade věnce a dělá různá gesta, vyjma tedy toho posledního, ten se do historie vepíše díky neskutečným zrůdnostem. Prezident má na věci upozorňovat, nenechávat je usnout. I ta amnestie jako taková je podle mě dobrá instituce, pokud není zločinná, protože je tolik justičních křivd, které když se prokážou, tak prezident tady má zafungovat jako poslední záchrana.

Jak se srovnáváte s tím, že jste sociální demokrat, ale nevolíte oficiálního kandidáta sociální demokracie?
Protože jsem se neztotožnil ani se stranou, ani s jejím kandidátem. Já kandidáta mám a to je Miloš. I kdybych byl aktivním členem sociální demokracie a ne politickou mrtvolou či sociálním demokratem na vejminku, stejně bych uvažoval, jestli by Dienstbier byl můj kandidát. To se teď neodvážím odhadovat.

Co prezidentská amnestie? Zvedla vás ze židle, nebo je to v pořádku?
Strašné, opravdu strašné. A nejhorší je, když odborníci  - jako například soudce Městského soudu v Praze, vysoký politický činitel či vysoký policejní důstojník - prohlásili tuto amnestii za cílenou, tedy předem dobře připravenou a účelovou. Tady nejde o těch pár zlodějíčků, ti tam budou za chvíli zpátky. Jde o to, že Klaus nastolil neskutečnou a nevratnou křivdu. Nejde ale o chybu, protože nevěřím tomu, že by nevěděl, co dělá, a to je to hrozné.

Co říkáte na to, že je teoretická možnost, že by dal milost Kajínkovi?
Bylo by to dobré, ale nic už s tím nespraví.

Myslíte tedy, že amnestie byla špatná tečka za jeho „kralováním“?
Ne špatná. Tragická.

Jak rozumíte tomu, když prezident říká, že o tom neví, nebo o tom nerozhodl?
Ale ví. Věděl o tom a rozhodl o tom. Amnestie musela být přeci připravena na základě jeho zadání. Vždyť on skutečně splachuje svoje kauzy pod stůl.

Co to znamená „svoje kauzy“?
Přece kauzy, které vznikly za jeho vládnutí – případy, které mají počátek v době, kdy byl u toho.

Nenastala už doba, kdy byste se měl vrátit do politiky?
Ne. Nevěřím v účinné nástroje moci. Pokud bych v politice byl a ho*no zmohl, tak pak tam nemusím být. Dokud nebude možnost něco opravdu dobrého udělat, tak raději budu malovat nebo psát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…