Zeptali jsme se Martina Komárka na Ortela a Bangu. Dozvěděli jsme se, jak chce zachraňovat českou populární hudbu a jak je duševně zdravý

01.12.2016 16:56

ROZHOVOR „Hádáme se o blbosti, místo abychom se vášnivě přeli o to, proč je naše populární hudba skoro nejhorší v Evropě, a co máme dělat pro to, aby to bylo alespoň o fous lepší,“ konstatuje bývalý komentátor deníku MF Dnes a nynější poslanec za ANO Martin Komárek k aféře okolo ocenění kapely Ortel na Českém slavíku. Podle jeho dalších slov je ten spor marginální, jelikož zmíněná soutěž skomírá stejně jako tradiční český pop, a tak se prý nenajde žádný producent, který by investoval do modernější ankety.

Zeptali jsme se Martina Komárka na Ortela a Bangu. Dozvěděli jsme se, jak chce zachraňovat českou populární hudbu a jak je duševně zdravý
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Určitou částí naší veřejností otřásl úspěch kapely Ortel v Českém slavíku. Šíří se Českem extremismus? Nebo je to tak, že Ortel je ,,promítací plátno“, kterým dávají naštvaní Češi najevo, co si myslí o politicích, kteří je špatně chrání před vnějšími vlivy včetně uprchlíků? Propadl se letos český národ do nenávisti k islámu, jak tvrdí například šéf Britských listů Jan Čulík? A co se stalo, že v médiích jsou už mnohem méně slyšet zastánci přijímání migrantů?

Co se týče Ortelu, vzhledem k marginálnímu počtu hlasů v kdysi slavné anketě klidně může být příště druhý Dominik Feri, pokud vyzve své přátele na facebooku, aby pro něj hlasovali. Co se týče islámu, většina veřejnosti o něm nic neví. A co se týče migrantů, stále tu žádní nejsou a pravděpodobně ani nebudou, pokud nemyslíme Vietnamce a Ukrajince.

Někteří lidé si ale z úspěchu zmíněné kapely nedělají velkou hlavu. Říkají, že Český slavík je jen jakási pseudosoutěž, kterou větší část veřejnosti ani moc nesleduje. Otazník prý také visí nad kritérii hodnocení této soutěže. Proto se může údajně i stát, že Karel Gott bude snad zlatým či českým slavíkem až do své devadesátky… Dá se tedy říct, že tato anketa vůbec nevypovídá o hudebním vkusu národa a není třeba bít na poplach, kteří umělci se dnes líbí tuzemským konzumentům populární hudby? Anebo je to zcela jinak?

Tato soutěž skomírá, bohužel ale taky skomírá český tradiční pop. A tak se nenajde žádný producent, který by investoval do modernější ankety.

I přes výše uvedené, Český slavík letos zahýbal veřejným míněním u nás. Radek Banga, známý romský hudebník, na protest proti ocenění kapely Ortel, kterou někteří lidé označují za kontroverzní kvůli jejím protiislámským a údajně i nacionalistickým textům, začal na slavnostním večeru pískat, z galavečera odešel a vše potom tvrdě okomentoval na sociálních sítích. Kromě něj také odešli asi další čtyři umělci. Byl jejich postup správný? Co si o tom myslíte vy sám?

Právo na nenásilný protest je naprosto zásadním demokratickým právem. Radek Banga kultivovaným způsobem využil svého základního práva. Toť vše.

Radek Banga se ale potom stal sám terčem útoků nemalé části veřejnosti, která mu vyčítala jeho pornografické a hodně oplzlé texty z počátku kariéry, které také dehonestovaly ženy. Domníváte se, že i v tomto případě bylo vhodné, aby tento umělec kritizoval jiné, když se sám podílel na ponižujících urážkách slabšího pohlaví?

Bangovy texty neznám, neznám texty Ortelu a při vší úctě k redakci Parlamentních listů si je vyhledávat pro účely tohoto rozhovoru nebudu.

Aby toho nebylo málo, tak Lucie Bílá pak vyzvala umělce k větší shovívavosti vůči sobě, mírně se zastala kapely Ortel a také potom „slízla“ na sociálních sítích tvrdou kritiku, že se zastává „nácků“. O čem to svědčí, opravdu je naše společnost už natolik rozdělená a radikalizovaná, že „sluníčkáři“ a zbytek národa si hned při sebemenší zámince vjedou do vlasů?

Tyhle hádky jsou směšné. Jsou však jaksi zajímavé a tak se hádáme o blbosti, místo abychom se vášnivě přeli o to, proč je naše populární hudba skoro nejhorší v Evropě a co máme dělat pro to, aby to bylo o fous lepší.

Celou situaci pak ještě více vyhrotila náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (Strana zelených), která je natolik uchvácena bojem Radka Bangy proti údajné nenávisti, že se rozhodla jej navrhnout na udělení Ceny hlavního města Prahy. Opět následovala smršť negativních i pozitivních reakcí na sociálních sítích. Jaký na to zastáváte názor? Nenaštve to znovu větší část veřejnosti, která bude poukazovat na to, že kdyby tak oplzlé texty jako Banga prezentovala Ewa Farna nebo Tomáš Klus, tak by jim nikdo ani ruku nepodal, ale u romského umělce se to bude tolerovat a bude ještě vyznamenán? Nerozdělí to ještě více českou společnost?   

Určitě nedostane Banga tolik medailí jako Brady.

Jak si myslíte, že tato kauza dopadne? Bude mít nějaký vliv na českou uměleckou scénu? Bangovi nyní vyhrožují i fyzickou likvidací na sociálních sítích, takže podal trestní oznámení. Dá se vůbec podobným zbytečným excesům dnes už zabránit? Jak více kultivovat naší společnost?

Chválabohu, že nám slovy Havlíčka „to naše hulvátství z úst do rukou neráčilo sjeti“. Taktéž mi bylo mnohokrát vyhrožováno fyzickou i jinou likvidací a zatím se těším dobrému zdraví, pokud se tedy poslanec vůbec může těšit dobrému (duševnímu) zdraví.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…