Zkušený šéfkuchař od plic nadává na EET: Místo toho, abych žil v restauraci, připadám si jako v prodejně elektro

18.06.2017 6:41 | Zprávy

ROZHOVOR „Jamón - luxus jak prase!“ To říká sice jeden ze sloganu majitele španělské restaurace Pata Negra v Ostravě, ovšem ve finále podnikání „žádná sranda“ není. Jiří Nenička nedá dopustit na španělskou gastronomii a mistrovsky ovládá nejen krájení vepřové šunky, což předvedl i na prvním ročníku Garden Food Festivalu v areálu Vítkovic. Tenhle šéfkuchař už posbíral zkušenosti v Anglii, Itálii i ve Španělsku. Ovšem Ostrava je Ostrava, a tak je zase zpátky. A proč si dnes připadá ve vlastním kanclu jako v prodejně elektro? „Člověk si něco pořídil, to nevyhovovalo, abgrejdovat to nechtěl… Musel jsem si pořídit jiný systém, ten byl taky na prd, tak jsem zase musel koupit jiný…“ A zcela upřímně odpověděl i na otázku, zda ho zajímá, kdo bude dalším českým prezidentem.

Zkušený šéfkuchař od plic nadává na EET: Místo toho, abych žil v restauraci, připadám si jako v prodejně elektro
Foto: Daniela Černá
Popisek: Majitel španělské restaurace v Ostravě Jiří Nenička předvedl své kuchařské umění při krájení sušené šunky na Garden Food Festivalu

Věnujete se španělské gastronomii a také jste přímo ve Španělsku sbíral zkušenosti. Proč jste vlastně odjel z Česka?

Pracoval jsem dřív v bývalém hotelu Atom, pak jako provozní radniční restaurace, ale přestalo mě to bavit. Řekl jsem si, že nechci tady za živa umřít v „tomhle kvádru“. Nenaplňovalo mne to. Vzal jsem ženu a odjeli jsme do Malagy.

Kde se Vám podařilo sehnat zaměstnání?

Pracoval jsem celkem ve čtyřech restauracích různého typu a zaměření většinou v centru Španělska. Dostal jsem se do kontaktu s prvotřídními surovinami. Bylo tam plno prémiových produktů z celého Španělska, takže super. Navíc měl majitel podíl ve vinařství Jorge Ordoñez, které exportuje převážně do Ameriky, je to špičkové vinařství, nejznámější jejich víno je asi Botani.

S jakými pracovními podmínkami jste se tam setkal? Kdybyste měl porovnat se situací v Česku.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Markéta Šichtařová byl položen dotaz

Jak je to doopravdy?

Dobrý den, znám vás jako ekonomku. Teď kandidujete na kandidátce SPD. Zajímá mě tak, zda souhlasíte s tím, co SPD tvrdí o Ukrajincích, že jako Češi chudneme na tom, že poskytujeme pomoc a azyl? Nebo kde je problém, proč je naše životní úroveň podprůměrná? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turoňová: Sledujeme rozpad SOCDEM. Pravda o jednání se Stačilo

21:17 Turoňová: Sledujeme rozpad SOCDEM. Pravda o jednání se Stačilo

Co říká k možné spolupráci Stačilo! a SOCDEM? V čem vidí úskalí a proč je spíše skeptická? I o tom m…