Znalec Sýrie: EU sama způsobila exodus uprchlíků. Syřané a křesťané vítají Rusy jako osvoboditele. Běsnění pražské kavárny. ISIL, Pehe, Bilderberg, NATO a role USA a ropy...

21.10.2015 4:39 | Zprávy

ROZHOVOR Petr Markvart, který se dlouhodobě profesně pohybuje v oblasti Blízkého východu (hlavně v Iráku a Sýrii) a Afriky, vysvětluje, co se děje v Sýrii a jaké zájmy tam mají hlavní hráči. EU sama vytvořila podmínky pro rozsáhlý exodus lidí z válkou a ekonomickými sankcemi zničené země. V konfliktu se jedná primárně o plyn a ropu a její tranzit do Evropy. Zatímco Írán, Irák a Sýrie mají svoji vlastní představu o vybudování plynovodu z obřího íránského plynového pole „South Pars“ přes svoje území, Katar a Saúdská Arábie mají o této záležitosti jinou představu a plánují výstavbu konkurenčního plynovodu z plynového pole „North Dome“ do Turecka.

Znalec Sýrie: EU sama způsobila exodus uprchlíků. Syřané a křesťané vítají Rusy jako osvoboditele. Běsnění pražské kavárny. ISIL, Pehe, Bilderberg, NATO a role USA a ropy...
Foto: Debatní klub
Popisek: Petr Markvart v Debatním klubu

Závěr summitu EU konstatoval, že režim prezidenta Bašára Asada nese největší odpovědnost za statisíce mrtvých a miliony uprchlíků v syrské občanské válce. Co o tom soudíte?

Evropská unie si teď sama musí zajisté odůvodnit nepěknou roli, kterou od samého počátku syrské krize sehrává a najít jiného viníka. Nejdříve pod záminkou údajných „občanských nepokojů“ v Sýrii, k jejichž hodnocení i k jakémukoli zasahování do nich neměla žádný právní titul, uvrhla zemi do politické izolace, poté rozhodujícím způsobem omezila zbrojním embargem schopnost Sýrie vypořádat se s teroristy a nakonec zemi embargovala ekonomicky. Tím vytvořila právě tato Evropská unie podmínky pro rozsáhlý exodus lidí z válkou a ekonomickými sankcemi zničené země, tedy pretext současné migrační krize, kterou místo jejího řešení (tedy zastavení podpory teroristům a okamžitého zrušení sankcí), hodlá ještě zhoršovat, prostřednictvím jakýchsi „umístěnek migrantů“, které ještě zhoršují poměr občanů zemí EU k cizincům. Evropská unie tím nade vší pochybnost prokázala, že je nejenom odpovědná za mizérii v Sýrii a na Blízkém východě a v severní Africe obecně, ale především to, že rozhodujícím způsobem selhává při obraně a ochraně zájmů svých členských zemí. A to by mělo být pro nás zcela alarmující.

Jak je Rusko úspěšné při ničení základen Islámského státu? Lze to nějak kvantifikovat? A lze to nějak srovnat s „úspěšností“ USA v boji proti ISIS?

Musím se vždycky usmívat, když vidím všechny ty údaje z fronty a z bojových misí takřka v reálném čase ve veřejných médiích. Žádný vojenský velitel nebude publikovat takové záběry a údaje, které by mohly ohrozit probíhající operace. Z tohoto titulu chápejte všechny ty detailní informace o pohybu vojsk a probíhající operaci spíše jako propagační či propagandistické. To, co se nyní přesně odehrává v Sýrii, se asi nikdy nedozvíme.

Faktem však je, že po ročním údajném bombardování takzvaného Islámského státu opět takzvanou „Globální koalicí“, tvořenou mimo jiné velmi paradoxně právě štědrými sponzory a ochránci téhož Islámského státu, Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem, byly vojenské výsledky velmi tristní. Islámský stát dále sílil a zabíral další území a jediné rozsáhlé škody, které bombardování těchto „dobrodějů“ způsobilo, bylo totální zničení ropné, plynové a průmyslové infrastruktury východní Sýrie. Jako by někdo zase chtěl vytvořit horší a horší podmínky. Všichni víme, že pomocí satelitních technologií, kterou mají někteří členové „Globální koalice“ k dispozici, lze dnes určit polohu jakéhokoli vojenského zařízení s přesností na desítky centimetrů a zničit je v reálném čase. Jak je tedy možné, že taková vojenská síla, jakou „Globální koalice“ představuje, tento kvazistát dávno nezničila? Jak je možné, že Ozbrojené síly Ruské federace během tří neděl a s velmi omezenými prostředky zcela obrátily strategickou situaci v Sýrii a v širším slova smyslu i v celém regionu?

A jak si vede syrská armáda. Jak velké území Islámskému státu po zásazích Ruska vzala zpět?

Opět upozorňuji, že vojenská operace není fotbalové utkání, abychom mohli sledovat přesné kontury operací. Pro Syrskou arabskou armádu (a v širším slova smyslu pro syrské obyvatelstvo) je ruská pomoc významná z hlediska psychologického. Ve světě, kde se od vás všichni odvrátili a snaží se vás zničit, je důležité najít přítele, který se s vámi identifikuje. Lidé se opět vzchopí a budou bojovat. Migrační křivka se tím otupí a postupně zastaví. Druhým hlediskem je jistě vojenská a vojensko-technická podpora, především v oblasti podpory pozemních vojsk vzdušnými prostředky, jejichž technický stav je po letech bojů a sankcí proti Sýrii špatný.

Izolované jednotky Syrské arabské armády, roztroušené na velikém území, nebudou mít ještě nějakou dobu možnost rozsáhlé ofenzivní operace. V tuto chvíli jde o to způsobit teroristům co největší škody, přerušit jejich zásobovací a logistické trasy, zejména ty, které vedou z Turecka, tedy ze země našeho spojence v NATO a člena „Globální koalice proti Islámskému státu“. Z téhož Turecka, kterému nyní Evropská unie bude platit, aby k nám dále neposílalo migranty. Slyšel jste někdy o absurdnější situaci?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…