Známý trenér, který se stal ódéesákem: Vláda má hlavní úkol - podporovat Babišův byznys

15.08.2014 20:26

ROZHOVOR Hlavním úkolem vlády je státní podpora byznysu pana Babiše. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl manažer basketbalového klubu Imos Brno Jan Bobrovský, který na podzim vyráží do boje o senátorské křeslo v barvách ODS v rámci obvodu Brno-město. Vyjádřil se i k zákonu o podpoře sportu a rentám pro bývalé úspěšné sportovce.

Známý trenér, který se stal ódéesákem: Vláda má hlavní úkol - podporovat Babišův byznys
Foto: ČT
Popisek: Jan Bobrovský

Proč jste se rozhodl kandidovat?

Politika mě vždycky přitahovala, protože je to šance, jak věci změnit k lepšímu. Dlouhou dobu jsem proto za ODS v zastupitelstvu v Žabovřeskách. Nabídku kandidovat na senátora jsem přijal také kvůli novému předsedovi Petru Fialovi. Věřím mu, vážím si ho a budu rád, pokud spolu budeme víc spolupracovat.

Budete se muset prosadit proti odvolané ředitelce úseku kontroly a kvality staveb na Ředitelství silnic a dálnic ČR Miloslavě Pošvářové (za zelené a Piráty) či proti řediteli Úrazové nemocnice Brno Karlu Doležalovi (ČSSD). V čem si myslíte, že je vaše přednost ve srovnání s těmito kandidáty?

Jednak mám skutečně dlouhou zkušenost z politiky, což je umění kompromisu. Za druhé, jsem manažerem basketbalového klubu, takže mám zkušenosti i s řízením lidí, sestavováním rozpočtů, s obchodním jednáním. A hlavně, myslím, že se skutečně vyznám ve sportu a že mohu své zkušenosti zúročit na parlamentní úrovni.

Do horní komory budete kandidovat za ODS, za níž jste v zastupitelstvu městské části Brno-Žabovřesky  Preference této strany šly ale kvůli kauze Nagyová strmě dolů. Neobáváte se, že vám kandidatura v modrých barvách uškodí?

Nevybíral jsem si nikdy v životě tu nejjednodušší cestu a jsem zvyklý bojovat, i když se týmu nedaří. ODS je nyní ve složité situaci. Hodně dobrého toho ale podle mě udělala a stále má co nabídnout. Takže pojďme zabojovat.

Jak se strana změnila pod novým vedením a jaké jí dáváte šance do budoucna? Podaří se obnovit důvěru u voličů, nebo strana skončí v propadlišti dějin, jak mnozí předpovídají?

Profesor Petr Fiala je velice systematický a přemýšlivý člověk. Stál v čele tak úspěšné a významné instituce, jako je Masarykova univerzita. Dokázal kompetentně řídit Ministerstvo školství. Vidím za ním zatím jenom úspěchy a věřím, že pomůže také občanským demokratům. Je to ale běh na dlouhou trať.

Jak bude vypadat vaše kampaň?

Standardně. Troufám si říct, že Brňané vědí, kdo jsem a co za mnou stojí. Oslovíme je přes billboardy a letáky, budu se s nimi setkávat, pokusím se jim vysvětlit, o co mi jde. Že chci podpořit sport a hodnoty, které přináší společnosti. Fair play, zdatnost, sebekázeň, týmovou hru.

Poté, co vás potvrdil brněnský sněm ODS jako kandidáta, jste prohlásil, že chcete pomoci tomu, aby sport dostával více peněz. Jak toho chcete konkrétně dosáhnout?

Spolu s Kyprem a Lotyšskem jsme v EU jediná země, kde nejsou odvody z loterií a sázek povinně nasměrovány do sportu. Je to pouze možnost, nikoliv povinnost. Takže toto bych chtěl změnit, stanovit jasný podíl odvodů na sport a celkově více zdanit loterie a sázky. Pak je celá řada dalších podpůrných možností, třeba snížení daňové zátěže pro oddíly a dobrovolníky, kteří pro ně pracují.

Jak se díváte na nový zákon o podpoře sportu, jehož návrh právě vzniká a v němž se mimo jiné počítá s dvacetitisícovou rentou pro bývalé úspěšné sportovce?

Líbí se mi, že navrhuje pomoc sportovcům, kteří nám dělali skvělé jméno v zahraničí, obětovali tomu život a nemohli se za minulého režimu zabezpečit na stáří. Stejně tak, že hledá další cesty, jak do sportu dostat peníze. Uvidíme samozřejmě, jaká bude konečná podoba.

Jste spokojený se současnou vládou a prezidentem? Jak hodnotíte jejich dosavadní působení?

Většinou ruší věci, co fungovaly, nebo přemýšlejí, že je zruší, aby pak zjistili, že to nejde. Celkově mi ale přijde, že hlavním úkolem vlády je státní podpora byznysu pana Babiše. Jako v případě „zelené nafty“. Je s podivem, že ministrem financí je člověk, který má tolik vlastních soukromých ekonomických zájmů. Samozřejmě je přes všechny řeči prosazuje na úkor nás všech.

Poslední měsíce svět znepokojuje dění na Ukrajině. Myslíte si, že hrozí mezinárodní konflikt, který by mohl zasáhnout i Česko?

Ten konflikt už tu přece je a Česko už zasáhl. Jsou tu sankce, které budou mít dopad na ceny zboží a nezaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…