Zpěvák Quido MC, který proslavil Zemana jako "ruského švába": Vykřikuje o džihádu a Mohamedovi, aby odvedl pozornost od Putinových manévrů. Vulgární, nechutný a ještě podporuje oligarchu Babiše

10.08.2016 7:57

ROZHOVOR „Stačí říct uprchlík, Mohamed, džihád a máte své voliče jisté,“ tvrdí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz učitel, zpěvák a glosátor Marcel Černý, alias Quido MC. Vešel ve známost i tím, že se ostře vymezuje proti prezidentu Miloši Zemanovi. „Zeman zneužívá strachu a přirozeného rasismu, podněcuje jej, a tím pomáhá odvádět pozornost od ruských imperiálních výbojů. Zeman nemá protivníka i proto, že si ‚vyzobává‘ populistická témata a říká lidem, co chtějí slyšet.“

Zpěvák Quido MC, který proslavil Zemana jako "ruského švába": Vykřikuje o džihádu a Mohamedovi, aby odvedl pozornost od Putinových manévrů. Vulgární, nechutný a ještě podporuje oligarchu Babiše
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve společnosti TTS Energo - Ekotechnické centrum Alternátor

Máte svůj kanál Quido MC na Youtube, kde ve svém největším hitu zpíváte, že náš prezident je ruský šváb. Proč? Myslíte, že nás Miloš Zeman vede východním směrem?

Jednoznačně, a to třemi způsoby. Za prvé svým aktivním popíráním ruské agrese na Ukrajině. Za druhé svým chováním, vulgaritou a samolibostí. Za třetí svou oblibou v oligarchovi Babišovi.

V rozhovoru pro Reflex jste Zemana přirovnal k Trumpovi. Jaké podobnosti u nich vidíte?

Samozřejmě, že jde o poněkud nesrovnatelné váhové kategorie. Ale řekl bych, že úspěch obou je způsoben určitým zklamáním a únavou voličů z tradiční politiky a politiků. Místo až uměle působících politiků s naučeným úsměvem, bezchybnou životosprávou a únavnou politickou korektností jsou tady najednou muži pravého opaku. Vulgární, nechutní, náladoví, nevypočitatelní. Možná tím naplňují touhu voličů po autenticitě.

Česká veřejnost je vystrašená z masivní migrace do Evropy, nikoli však do Česka. Kritici tvrdí, že k tomuto naladění společnosti přispívají i někteří čeští politici v čele právě s prezidentem Zemanem. Co si myslíte vy?

Myslím si, že Zeman v tomhle postoji jde na ruku Putinovi. Zneužívá strachu a přirozeného rasismu, podněcuje jej, a tím pomáhá odvádět pozornost od ruských imperiálních výbojů. Koho dnes zajímá Ukrajina, okupace Krymu, hrozby Pobaltí, obrovské ruské manévry… Stačí říct uprchlík, Mohamed, džihád a máte své voliče jisté. Zeman nemá protivníka i proto, že si „vyzobává“ populistická témata a říká lidem, co chtějí slyšet. Zkuste najít někoho, kdo bude mít charisma, přístup do médií a pokusí se lidi přesvědčit například o tom, že větším a hlavně konkrétnějším nebezpečím pro ČR než uprchlíci je Putinovo Rusko a oligarchizace spojená s debilizací naší společnosti.

Je jasné, že Evropská unie neprožívá nejlehčí období. Lidé jí vyčítají těžkopádnost, odtrženost bruselských elit od reality, nedostatečné hlídání vnější hranice a podobně. Myslíte, že brexit bude určitým budíčkem či výstrahou pro lepší fungování Unie?

Kéž by byl. Ale zatím to nevypadá. Opravdu si myslím, že například pan Juncker už měl být někde na vejminku. Jednak proto, že jeho vzkazy před britským referendem byly neuvěřitelně arogantní, a také proto, že se stal symbolem něčeho, co právem štve spoustu lidí. V reformu EU spíše doufám než věřím. Ale i současná nereformovaná těžkopádná EU je lepší než žádná EU.

Co by znamenal případný rozpad Unie pro Českou republiku?

Znamenal by to, čeho se bál (jak se ukázalo oprávněně) Palacký. Sami bychom se stali zrnkem mezi válci. Mezi velmocemi. Víte, mně připadá chybná i ta obchodní orientace na Čínu a Rusko. Dnes vyvážíme na nejvyspělejší trhy světa, hlavně do EU. To nám nesmírně pomáhá zůstat konkurenceschopní. Pokud jde o Čínu, právě tady bychom se měli my v EU semknout a být mnohem asertivnější. Oni k nám vyvážejí mnohem více než my k nim. Oni nás (EU) potřebují mnohem více než my je… Když se rozpadne EU, vrátí se devatenácté století národních států? S jejich ambicemi? Víme přeci, jak to pokračovalo ve dvacátém století. Tady lidé zapomněli, co je válka…

Myslel jsem si, že jsem stoprocentní demokrat. Ale nejsem. Mrzí mě, že se puč nepovedl,“ napsal jste na Facebooku po nepovedeném puči v Turecku, po kterém prezident Erdogan zahájil velké čistky. Jak hodnotíte turecký vývoj a co to znamená pro nás, myslím EU?

Právě to, jakým způsobem Erdogan puč řeší… Jsem přesvědčen, že na něj byl minimálně připraven. Že oslaboval a „vydeptával“ armádu tak dlouho, až došlo k nevyhnutelnému… Je mi moc líto těch mrtvých při puči, hlavně toho, že zemřeli zbytečně. Myslím si, že bychom měli hledat nové spojence, například Izrael. Měli bychom mít pouze spojence demokraty a měli bychom být mnohem agresivnější a asertivnější, nám Evropanům chybí sebevědomí a vědomí vlastní síly, kterou neuplatňujeme.

Pravidelný internetový pořad Quida MC:

Velkou hrozbou současnosti je terorismus, který může udeřit kdykoliv a kdekoliv. I západní Evropa už není tak bezpečná jako dřív. Čím si vysvětlujete, že se radikalizují lidé z druhé či třetí generace přistěhovalců? Je to problém sociální? A co s tím dělat?

Ano, souhlasím, je to problém sociální. Jednoduchá odpověď není, jen veliký balík různých provázaných řešení.

Na závěr se zeptám, co chystáte nového?

Dělám pro Reflex.cz satirický pořad Fanoušek prezidenta Zemana. Nejnovější tam bude díl s tématem Ruské paralelní olympijské hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…