Zrada. Vím, kdo vydělá. Čarnogurský a temno kolem Ukrajiny

13.04.2022 11:02 | Analýza

Smlouva o vojenské spolupráci, kterou Slovensko uzavřelo s USA, je vlastizrádná, tvrdí někdejší disident, exministr a nynější pedagog Ján Čarnogurský. Jedno z letišť, které Američané budou používat, postavil wehrmacht, přisadil si. Čarnogurský ParlamentnímListům.cz ozřejmil, kdo vydělá na současné situaci na Ukrajině a připomněl některé finanční toky minulosti. Válka se dle něj nebude táhnout jako ta v Iráku.

Zrada. Vím, kdo vydělá. Čarnogurský a temno kolem Ukrajiny
Foto: David Hora
Popisek: Ján Čárnogurský, bývalý místopředseda federální vlády

Experti se shodují, že žijeme v době nové studené války, nejsou za jedno pouze v tom, kdy přesně začala – zda už anexí Krymu a povstáním na Donbasu v roce 2014, nebo ruským vpádem na Ukrajinu. Co o tom soudíte vy?

Termín studená válka bych možná nepoužil, protože ta situace je značně rozdílná. Západ byl v té době silnější než východní blok, zatímco nyní bude takzvaná „zlatá miliarda“ (Euroatlantická civilizace) stát proti nejenom početnějšímu, ale také silnějšímu protivníkovi.

Momentálně se hraje především o Donbas. Jaká je reálná situace v této oblasti – nejenom teď, ale především v letech před anexí Krymu? Slyšel jsem mnoho názorů – docházelo tam skutečně k šikanování a dehonestování ruských občanů, jak tvrdí Vladimir Putin?

Tak jednoznačně tam docházelo minimálně k diskriminaci jazykové, protože úředním jazykem byla zavedena pouze ukrajinština, přestože většina obyvatel byla ruské národnosti – a ti se pak neměli šanci domluvit například na úřadech apod. Ale to samo o sobě samozřejmě ještě není důvod k válce.

Čeká nás dlouhodobá a opotřebovávací válka?

Domnívám se, že nikoliv. Putin dle všech zdrojů připravuje ofenzivu, která může být pro další vývoj rozhodující. Rozhodně válka nebude trvat několik let – jako například v Iráku.

Souhlasíte, že Rusko Ukrajinu neopustí, dokud nedosáhne určitého úspěchu, který by mohl Vladimir Putin prohlásit za splněný cíl své zvláštní operace?

Jistěže, je jasné, že musí předložit určité výsledky, dosáhnout minimálně na metu zabrání větší části či celého Donbasu. Také může chtít totálně znemožnit Ukrajincům přístup k Černému moři, což by znamenalo, že Ukrajina se stane vnitrozemským státem. Neřekl bych, že si teď klade vyšší cíle, ale těchto se jen tak nevzdá. Vždyť Ukrajina byla budována jako protiruská základna Západu!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…