Zrádce zrádců, Moravec, lži. PL pořídily výbušný rozhovor s Andrejem Babišem

13.06.2016 15:40

ROZHOVOR „Brutální lži a útoky na moji osobu. Jak si notovali s panem Kalouskem, symbolem korupce v novodobé historii. To si nenechám líbit,“ říká zcela jasně v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na nedělní pořad ČT Otázky Václava Moravce, který se nesl ve znamení jeho ostré kritiky v souvislosti se stanovisky k reorganizaci policie. Babiš je naopak přesvědčen o tom, že právě ministr vnitra Milan Chovanec se snaží „občanům vymývat mozky“ a „dělá z veřejnosti i koalice hlupáky“. Situaci považuje za skandální. „Nevím, jestli to on dělá naschvál, abychom my odešli z vlády a aby to voliči ČSSD spočítali, a tím chce oslabit pana Sobotku. Sobotka by si měl možná uvědomit, že když pan Chovanec totálně ovládne policii, jaké to bude mít důsledky i pro něho,“ nastínil Babiš. Zároveň řekl i to, jakou má ministr Milan Chovanec přezdívku.

Zrádce zrádců, Moravec, lži. PL pořídily výbušný rozhovor s Andrejem Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

Pane vicepremiére, vy ostře kritizujete plánovanou reorganizaci elitních útvarů policie a vyjadřujete názor, že jde o záměr zlikvidovat elitní jednotku, která byla poslední nezávislá na vůli pana ministra vnitra. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek situaci vidí takto: „Já jsem si zatím nevšiml, že některá jiná politická strana než ANO má se sloučením zmíněných útvarů problém,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Co vy na to? 

Paroubek vykládá nesmysly, že jsem jediný, kdo s tím má problém. Vždyť to je lež. S tím má problém spousta politiků. Můžu vám některé hned vyjmenovat: bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, bývalý ministr vnitra Bublan, pan poslanec Jeroným Tejc, pan poslanec Ivan Gabal, který dokonce mluvil o rezignaci policejního prezidenta. Také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Také Transparency International atd. Pan Tuhý to utajil, dokonce ještě lhali, nekonzultoval reorganizaci se státními zástupci, ani policejními jednotkami. Jejich tisková konference byla fiaskem. Po dobu snad dvou minut něco řekli a pak odmítli odpovídat na otázky novinářům. Všechno je na rychlo. Nechápu, proč to musí být od 1. 7. Lidé, kteří postupy a reorganizaci kritizují, a samozřejmě veřejnost mají dojem, že jde jen o odstranění a rozložení jednotky plukovníka Šlachty, která politikům vadí. Mají strach. Četl jsem dnešní Respekt, kde sám pan Šlachta říká, že vadilo to, že neříkal, koho obviní. Pokud se v kuloárech policie hovoří o tom, že se mají všechna vyšetřování korupce hlásit panu ministrovi, tak samozřejmě rozumím situaci…

Nešlo o iniciativu hnutí ANO, ministr spravedlnosti za mnou přišel s tím, že mají s reorganizací velký problém státní zástupci. Jde o to, že útvar se likviduje, 18 policistů dalo de facto výpověď.

Když pan Langer zlikvidoval finanční policii, protože vadila politikům, tak pan Sobotka jako tehdy opoziční politik, hlasitě říkal, že měli rozhodnutí konzultovat s opozicí. Tehdy změny Langer konzultoval s vládou. Pan Chovanec změny ani s vládou nekonzultuje. To je absurdní situace. Navíc jde o porušení koaliční smlouvy, kde se říká, že změny se mají dělat jen tehdy, pokud takové útvary nefungují. Ale ony fungují a nebály se zasahovat proti politikům. Nejde jen o záležitost pana ministra vnitra. V koaliční smlouvě se píše, jde o posílení vnitřní bezpečnosti země a smlouva říká: „Zachováme základní organizační strukturu, celorepublikové útvary. V případě neefektivního fungování navrhneme zřízení jedné organizační složky státu či úpravu současného systému.“ Nevím o nějakém neefektivním fungování. Útvar plukovníka Šlachty fungoval velice efektivně. Politici z něho mají strach, a proto je vývoj takový, jak vidíme. Považuji situaci za skandální. Pan Chovanec dělá z veřejnosti i z nás v koalici hlupáky.  

V otázkách Václava Moravce v neděli padlo hned několik obvinění na vaši adresu. Ministr vnitra Chovanec mimo jiné prohlásil, že používáte „lži, invektivy“, že dokonce porušujete ústavní právo, že se bojuje o tvář nezávislého státu. Na Facebooku jste pak uvedl: „Krásná podívaná na zástupce koalice a opozice, jak v přímém přenosu u Václava Moravce utvářejí Národní Prokorupční Frontu. Strach z toho, že se staré průšvihy tradičních stran provalí, musí být něco šíleného.“ Vy jste už vysvětlil na tiskové konferenci, že jste nepřišel do „Otázek“ kvůli dlouhodobě plánovanému semináři o EET. Měl jste i jiné důvody?

Už jsem řekl, že tam nebudu chodit. Pan Moravec se x krát negativně vyjadřoval vůči mojí osobě, mé manželce, lhal tam, vždycky mi skáče do řeči. Nemá smysl jít proti Kalouskovi, který permanentně lže, a pak se jen pohádáme. Navíc jsem dostal pozvánku po SMS dva dny před tím, a měl jsem měsíc a půl plánovaný seminář v Sapě, kam přišly stovky lidí. Takže jsme ani nemohl. Nabízel jsem, ať se pořadu účastní pan Pelikán, proč bych tam měl jít já? Pelikána odmítli s tím, že je to politická věc. Pan Sobotka tvrdí, že to není politická věc. Pan Moravec interpretuje situaci podle toho, jak potřebuje. Celé Otázky Václava Moravce byly jen kopáním do Babiše. Různé lži. Považuji za skandální, že pan Chovanec komentuje mé firmy. Jak ví, jak dlouho se vyšetřuje Agrotec? Ten byl účelově vyšetřován a odposlechy začaly dva týdny po parlamentních volbách. Zajímavé je, že to dělali plzeňští policisté. Všeobecně se ví, že Plzeňsko je teritoriem pana Chovance, tak jako bylo Olomoucko teritoriem pana Langera. Myslím si, že Agrotec je v tom nevinně; a teď pan Chovanec komentuje vyšetřování, které má být nezávislé. Nevím, proč to komentuje. Naopak vím, že se vyšetřuje hejtman z ČSSD. To je známé z veřejných zdrojů. Vystupování včera bylo neuvěřitelné, samozřejmě bylo vidět, že si tradiční politické strany rozumí.

Ráno jsem odevzdal na Úřad vlády dopis, kde žádám pana premiéra, aby přizval na jednání Bezpečnostní rady nejen pana Pelikána, ale také pana Zemana, Bradáčovou a Ištvana a celé vedení policie. Pokud policejní prezident něco tvrdí a pan Šlachta říká, že je to lež, tak by měl být při tom ten člověk přítomen. Abychom zase poslouchali jen nacvičené vystoupení policejního prezidenta, který to absolutně nezvládnul? To je pro nás ztráta času. Navíc jde o zásadní koaliční problém. 

Na tiskové konferenci, kterou jste uspořádal v neděli po kontroverzních Otázkách Václava Moravce, jste uvedl: „Já jsem konfident ÚOOZ, pane Chovanče? Proto váš plzeňský ÚOOZ účelově obvinil moji firmu? Taky bych mohl říkat, co se říká po Praze. Že Ministerstvo vnitra řídí lobbistická organizace. A další věci.“ Jaká lobbistická skupina řídí Ministerstvo vnitra? A také jste zmínil: „Máme jeden z nejnižších deficitů. A daří se rozpočtu. A pokud někdo argumentuje, pan Chovanec, že pan Gregor odešel a že Ministerstvo financí nic dělá, tak je to sprostá lež. Já chápu, že ČSSD je líto za Gregorem, vždycky za mnou chodil a lobboval za ČSSD…“ 

To jsem vůbec nepochopil. Nevím, proč pan Chovanec hodnotí. Ministerstvo financí funguje velice dobře. Napsal jsem brožuru o mojí práci, má 57 stran. Kdyby měl pan Chovanec napsat to, co udělal on za dva roky, nevím, na kolik stran by mu to vyšlo. Já jsem předložil nejvíc zákonů ze všech ministrů. Téměř čtvrtina předložených zákonů pochází z Ministerstva financí. Zavedl jsem věci, které tady nikdy nebyly: kontrolní hlášení, EET, Kobra, centrální registr účtů, nový zákon o hazardu a další věci. Nemám se za co stydět. Jsem jediný ministr, který v lednu 2015 zveřejnil všechny smlouvy. Registr smluv jsme v koalici slíbili už dávno a stále tomu kladou někteří partneři překážky. To, že pan Gregor byl náměstek, který pracoval na Ministerstvu dlouho, snažil se mě vždy nějak ovlivňovat, abych zvolil navýšení daní atd., to je fakt. Máme ale další lidi a Ministerstvo funguje velice dobře a transparentně.

Sám jste v neděli na tiskové konferenci, kde jste reagoval na slova, jež padla v „Otázkách“ označil kritiku za „brutální“. „Organizuje se hon na mne. Vadíme,“ zmínil jste také. Skutečně si myslíte, že je cílem ČSSD sestavit menšinovou vládu s podporou TOP 09? Mohou také přijít nové volby a preference podle průzkumu nejsou pro ČSSD moc povzbuzující…

V ČSSD někteří nazývají pana Chovance po tom puči po volbách, který připravili na pana Sobotku… Má přezdívku Zrádce zrádců. Nevím, jestli to on dělá naschvál, abychom my odešli z vlády a aby to voliči ČSSD spočítali, a tím chce oslabit pana Sobotku. Sobotka by si měl možná uvědomit, že když pan Chovanec totálně ovládne policii, jaké to bude mít důsledky i pro něho. To je ale jeho problém, ne můj.

Byli jsme domluveni, že budeme řešit vše na koalici a včera to, co předvedl pan Chovanec!? Brutální lži a útoky na moji osobu. Jak si notovali s panem Kalouskem, symbolem korupce v novodobé historii. To si nenechám líbit. Jednali jsme na úrovní předsedů stran, ale premiér to předčasně ukončil, protože byla vláda, a tak jsem podle bodu 15 koaliční smlouvy o spolupráci požádal o dohadovací řízení, protože pro nás je to zásadní. Nemůžeme mlčet, když všichni státní zástupci, Transparency International, protikorupční organizace křičí, že tady je likvidován protimafiánský útvar, který se nebál zasahovat proti politikům nebo na Úřadu vlády. Tak, kdo má z něho obavy? My určitě ne. Hnutí ANO nemá žádné korupční aféry. A ty nesmysly, které mluví pan Chovanec o mých firmách, zásadně odmítám. Tam nebyla žádná korupce, Agrotec je účelová záležitost, která vznikla za jeho ministrování, a Čapí hnízdo je absurdní nesmysl, protože tam není co vyšetřovat. Jsou to lži a občanům se snaží pan Chovanec vymývat mozky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…