Zrušit. Už to zařizujeme. Děti se testují ve školách, Okamura v akci

01.09.2021 8:47 | Rozhovor

Děti, které jdou dnes ráno poprvé do školy, musí dodržovat vládní covidová pravidla. Podle Tomio Okamury jsou diskriminační a navíc protizákonná, takže SPD podává správní žalobu a žádá jejich zrušení.

Zrušit. Už to zařizujeme. Děti se testují ve školách, Okamura v akci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Dnes je začátek nového školního roku. Vláda podmínila návrat dětí do řádné výuky různými omezeními. Co na to říkáte?

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

SPD dnes podalo správní žalobu proti novým vládním opatřením ve školách, která vstoupila v platnost dnes, 1. září. Nová vládní opatření ve školách platná od 1. září jsou podle našeho názoru nedostatečně zdůvodněná a diskriminační a tím i protizákonná, proto podáváme správní žalobu s podrobným odůvodněním a navrhujeme opatření s okamžitou platností zrušit. Není možné diskriminovat zdravé děti. Hnutí SPD požaduje návrat dětí do škol bez podmínek, bez omezení, bez roušek při výuce a bez tlaku na očkování. Správní žalobu lze podat až první den platnosti vládních opatření, proto ji podáváme až dnes.

Včera Ústavní soud vyhověl žalobě senátorů a zrušil ve městech a obcích bezdoplatkové zóny, které byly zřizovány proti tzv. nepřizpůsobivým. To se Vám asi nelíbí, že?

Ústavní soud v čele s velmi nedůvěryhodným Pavlem Rychetským včera podpořil nepřizpůsobivé. Ústavní soud totiž zrušil možnost, aby města a obce vyhlašovaly bezdoplatkové zóny, což bylo důležité opatření proti tzv. nepřizpůsobivým. Ústavní soud rozhodl na základě žaloby, kterou podali senátoři Pirátů, KDU-ČSL a ČSSD, protože tyto strany podporují nepřizpůsobivé. Hnutí SPD naopak prosazuje zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Doufám, že se nám tento zákon podaří v příštím volebním období prosadit. Ve Sněmovně nám ho neustále blokují právě poslanci Pirátů, KDU-ČSL a ČSSD. Doufám, že toto jejich konání vyhodnotí občané ve volbách.

A co říkáte stavu školství?

Anketa

Kdo má větší porci vaší důvěry?

81%
hlasovalo: 1526 lidí

Česká republika si uplynulý rok zasloužila z celé Evropy nelichotivé prvenství tím, že kvůli chybným opatřením vlády Andreje Babiše držela nejdéle zavřené školy v porovnání s ostatními státy. Výsledkem dlouhého uzavření škol bylo na jaře i deset tisíc žáků základních škol, kteří se ocitli zcela mimo vzdělávací systém. Zatímco většina ostatních zemí školy vloni na podzim otevřela a zůstalo to tak až do konce roku, Česká republika přešla na distanční výuku v podstatné části celého školního roku. Celá řada států se také na rozdíl od Česka řídila podle epidemické situace v jednotlivých regionech.

Distanční vzdělávání a jeho pojetí prohloubilo rozdíly v úrovni znalostí mezi žáky podle způsobů jejich rodinného zázemí a také v rozdílném přístupu jejich rodičů. Znalosti žáků nejsou v žádném případě na stejné úrovni jako v době, kdy probíhala klasická prezenční výuka a škody na vzdělávání dětí se podle renomovaných pedagogů budou dohánět nejméně rok.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kvalitní vzdělávací systém a efektivní podpora vědy jsou zásadním strategickým cílem SPD. Systém vzdělání musí vytvářet předpoklady pro úspěšné pracovní a osobní uplatnění občana země. Školy musí respektovat práva dětí, zájem rodičů, ale také vytvářet řád a systém, který umožní dosáhnout dobrých výsledků. A i v době pandemie je nutné ve výuce pokračovat tím nejlepším způsobem. Proto odmítáme plošné testování dětí, které má probíhat v termínech 1., 6. a 9. září. Testování již uplynulý školní rok probíhalo a stejně jako u nás, tak i například v sousedním Rakousku, byly zaznamenány pozitivní testy u promile žáků. Testování dětí prostě postrádá smysl. Hnutí SPD požaduje návrat všech dětí do škol, a to bez podmínek!

A v obecné rovině podporujeme studijní obory uplatnitelné na trhu práce. Aby bylo více řemeslníků a technických pracovníků. Každý dnes ví, že když chce rekonstruovat nebo stavět, nikoho prakticky nemůže sehnat a navíc je to brutálně drahé.

Jak hodnotíte současný stav proticovidových opatření a rozvolňování obecně?

My požadujeme návrat k normálu a konec plošných opatření. Říkáme jasně: NE povinnému covid očkování, NE diskriminaci, NE povinným rouškám, NE vakcinačním pasům. Už žádný lockdown! Je skutečně skandální, že na rozdíl od jiných zemí Evropy, české Ministerstvo zdravotnictví řízené Adamem Vojtěchem (za ANO) neví, za jakých podmínek ukončí covidová omezení. Takže vidíme, že chaos a vládní zmatky tak pokračují i nadále. Téměř nikdo z lidí například dnes s určitostí neví, kolik osob může sedět u jednoho stolu v restauraci – očividně ani paní ministryně Maláčová, kterou média také přistihla při porušování opatření.

Na jednu stranu vláda omezuje občany a na druhé straně sami ministři opakovaně opatření nedodržují. Ať už vláda přestane strašit a ukončí covid hysterii. Široká veřejnost by měla dostat od vlády jasnou odpověď, jaká situace musí nastat, respektive při dosažení jakých kritérií zruší Ministerstvo zdravotnictví veškerá omezující protiepidemická opatření v souvislosti s šířením onemocnění covid-19. Pakliže bude po říjnových volbách SPD ve vládě, budeme vracet život v republice do normálu.

Například Dánsko ruší všechna opatření, a to od 10. září, protože má vše pod kontrolou. U nás je přitom situace podobná, ale k žádnému rozvolnění Babišova vláda přistoupit neplánuje. Spíše naopak. Přitom kdo se chtěl nechat naočkovat, tak se naočkoval. Zbytek národa je již promořený a má dostatek protilátek. Ve Velké Británii také v létě zrušili všechna protiepidemická opatření, přitom tam bylo oběma dávkami naočkováno 62 procent, u nás je to již 65,5 procent. U nás se nyní plánuje třetí očkování u osob, které mají za sebou očkování delší dobu než osm měsíců a vládní imunologové odhadují, že roušky a respirátory odložíme až na jaře příštího roku.

To je pro SPD zcela nepřijatelné. Nechceme už žádné roušky, žádné vakcinační pasy. Požadujeme uznávání protilátek jako doklad bezinfekčnosti. Zároveň požadujeme zrušení pandemického zákona. Opakujeme neustále, že plošné zákazy nejsou řešení!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…