Heger vyhlásil prohibici. Tvrdý alkohol se nesmí vůbec prodávat

14.09.2012 19:19

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pátečních Událostech komentářích vyhlásil zákaz prodeje nápojů s obsahem 20 procent etanolu včetně Tuzemáku. Tento zákaz platí i pro provozovatele restauračních zařízení a potrvá až do odvolání, které bude opět oznámeno v celoplošných médiích.

Heger vyhlásil prohibici. Tvrdý alkohol se nesmí vůbec prodávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

"Dobrý večer, dovolte mi, abych vás informoval o mimořádném opatření vyhlášené ministerstvem zdravotnictví. Prodejcům alkoholických nápojů, včetně osob provozujících potravinářské služby se zakazuje prodej výrobků obsahujících 20 a více procent etanolu, včetně Tuzemáku," uvedl mimo jiné Heger.  Zákaz bude platit až do okamžiku, než bude opět odvolána v celoplošném vysílání. Heger k tomu dodal, že naprostá většina postižených osob pila alkohol kamenných obchodů a z restaurací, tudíž se ukazuje, že zákaz prodeje alkoholu na stáncích nestačí.

Prezident výrobců a dovozců lihovin ČR Petr Pavlík v reakci pro Českou televizi uvedl, že tento zákaz vnímá jako logický krok, ale rozhodně se nedomnívá, že by toto opatření absolutně ochránilo spotřebitele. Zákaz prodeje tohoto alkoholu v obchodech a restauracích povede toliko k tomu, že na trhu už bude dostupný jen nelegální alkohol.

Je třeba mít také na paměti, že počet obětí je skutečně varující. Úmrtí je víc, než při povodních v roce 2002, zaznělo v ČT.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Kužel srovnal metylalkoholovou kauzu s 11. zářím 2001

Prezident Hospodářské komory ČR v České televizi prohlásil, že krok ministra zdravotnictví jednoznačně chápe. Dodal k tomu však, že je na čase, aby rozum do hrsti vzali všichni lidé, protože média už týden varují před výskytem životu nebezpečného metylalkoholu a lidé si stále nedávají dost pozor, o čemž svědčí stále rostoucí počet obětí.

Výrobci lihovin přitom už v květnu říkali, že s růstem zdanění alkoholu výrazně narostl počet nelegálních palíren. Na tuto skutečnost opět upozornil Kužel. Svůj díl odpovědnosti nesou podle jeho názoru ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo financí.

"Já bych to trochu přirovnal k tomu, co se stalo 11. září v USA. Tam také nikdo nechtěl zpočátku věřit, že do dvou budou narazila letadla. My nikdy nechceme věřit tomu, co se kolem nás děje a to je velká chyba." zdůraznil Kužel. Možná selhal i stát, ale hlavní vinu jednoznačně nese výrobce nelegálního alkoholu.

Lidé slaví narozeniny a pijí alkohol i při jiných příležitostech a podle Kužela je třeba co nejdříve zamezit situaci, při které lidem hrozí, že po skleničce alkoholu oslepnou nebo dokonce zemřou. Zamezení tomuto stavu je prvořadým úkolem. Dokud toto nebude zařízeno, lidé by v žádném případě neměli kupovat alkohol.

Přímou souvislost s výší spotřební daně nevidím, říká Kalouskův náměstek

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič odmítl, že by spotřební daň z lihu byla v Česku příliš vysoká, zvláště pokud vycházíme ze srovnání s okolními zeměmi EU, jako je Německo, Slovinsko a další. Přímou souvislost s metylalkoholovou kauzou zcela určitě nevidí.

"Nedomnívám se, že by zde byla úplně bezprostřední návaznost na daňovou sazbu v České republice," uvedl Minčič. Prohlásil také, že dlouhodobá prohibice by Česku neprospěla, protože by v konečném důsledku ještě více podpořila prodejce působící na černém trhu.

Ekonom Miroslav Ševčík ovšem vidí situaci jinak. Podle něj lidé s nižšími příjmy sáhnou po nebezpečném alkohol, aby ušetřili. "Tady jsme svědky toho, že vysoké daně opravdu zabíjí. Z tohoto hlediska se zdá nesmyslné i plánované zdanění vinařů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…