Knížákovi se nelíbí, Petře Kvitové ano: Olympijský autobus je "fakt pecka"

27.07.2012 10:32

Červený dvoupatrový autobus před Českým domem v Londýně se za krátký čas stal úspěšnou atrakcí. Nejenom občané metropole, ale také turisté či sami olympionici se chodí koukat na tohle klikující dílo autora Davida Černého.

Knížákovi se nelíbí, Petře Kvitové ano: Olympijský autobus je "fakt pecka"
Foto: hns
Popisek: Klikující doubledecker Davida Černého, koláž

„Když pominu tenis, tak mě z celého Londýna zatím zaujal jen ten klikující autobus,“ tvrdí pro Právo tenistka Kvitová a dodává, že je to „fakt pecka“. Cvičící doubledecker, který platil známý podnikatel Andrej Babiš, dělá kliky po celých čtyřiadvacet hodin, což je pro lidi inspirující pro tvoření fotek či videí.

Mezi ty, kteří si autobus nemohou vynachválit, jsou i prodejci. „Od doby, kdy mi tady před ochodem klikuje autobus, mám větší tržby, protože lidé se spíš zastaví a koupí si něco na zub,“ cituje Právo jednu z prodávajících. Úspěch sklidil sedmitunový kolos i u zahraničních médií. Natáčely ho už štáby z Japonska, Číny či USA.

Pouze honba za popularitou

Ne všichni ale nové dílo umělce, který má za sebou mimo jiné i miminka na Žižkovském vysílači v Praze či natření tanku na růžovo, uznávají. Mezi ty, kteří klikující autobus za umění nepovažují, či z něj dokonce vidí pouťovou atrakci pro kolotočáře patří i bývalý ředitel Národní galerie v Praze profesor Milan Knížák.

„Díla Davida Černého nepatří mezi umělecká díla, je to vždy jen honba za popularitou, touha udělat něco skandálního či směšného, ale hlavně hodně viditelného, aby mu to přinášelo slávu a peníze,“ uvedl k autobusu v Právu Knížák.

Ten má navíc s výtvarníkem Černým i osobní spory. Knížák ho totiž v minulosti zažaloval kvůli vulgárním slovům, která na podzim loňského roku umělec pronesl na jeho účet. V televizi Černý na otázku proč Knížák Černého nechal vyvést při instalaci doslova pronesl: „Protože je to čurák. Nafoukanej, kriploidní čurák. To je úplně jednoduchý, ne? To přece víme všichni.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…