Nejnovější průzkum je tady. Podívejte se, jak dopadl Andrej Babiš

27.09.2013 14:45

Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše se v dalším průzkumu společnosti STEM umístilo oproti dalším průzkumům z poslední doby až na pátém místě. Hned za ODS a TOP 09. Na prvních dvou příčkách se stabilně drží ČSSD, přestože strana mírně ztrácí, a komunisté.

Nejnovější průzkum je tady. Podívejte se, jak dopadl Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

STEM provedl druhý výzkum volebních preferencí. Potvrdil se vzestup hnutí ANO, to se přesto umístilo až na pátém místě v předpokládaném výsledku voleb s 10 procenty hlasů. ODS získala 12,5 procenta a nejspíš se jí daří stabilizovat své postavení před nadcházejícími volbami. TOP 09 dostala 11 procent hlasů, ale zaznamenává mírnou ztrátu.

Levice si udržuje výraznou převahu

Na prvním místě se drží sociální demokracie, která získala 28 procent hlasů. KSČM je na druhém místě se 17 procenty a posiluje.

Do Poslanecké sněmovny by se dostaly ještě strany SPOZ a KDU-ČSL shodně s 5,5 procenty hlasů.

V modelu preferencí získávají strany mnohem méně hlasů

V případě stranických preferencí jsou zisky stran poněkud menší. Model zahrnuje i nerozhodnuté voliče a lidi, kteří nejsou schopni nebo ochotni jmenovat preferenci nějaké strany.

V tomto případě by ČSSD získala 20,8 procent, KSČM 12,8 procent, ODS devět procent, TOP 09 osm procent a ANO 7,3 procenta hlasů. SPOZ by skončila se čtyřmi procenty pod hranicí volitelnosti. KDU-ČSL by získala jen 3,5 procenta hlasů.

Babiš na mírném vzestupu, ale třetí místo nepotvrdil

Hnutí ANO Andreje Babiše ve výzkumu agentury STEM nepotvrdilo výsledky agentury CVVM, v němž se umístilo na třetím místě před TOP 09 a ODS, ani výsledek ppm factum o pár dní dříve, kde skončilo čtvrté.

 

„Volím Babiše“ často říkají lidé, kteří tradičně k volbám nechodí, tvrdí politologové

Podle politoložky profesorky Vladimíry Dvořákové bychom měli být k průzkumům veřejného mínění velmi opatrní. „Záleží velmi na tom, kolik a jaké respondenty osloví,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz, že velmi záleží na tom, jestli průzkum počítá jen s těmi, kteří jsou rozhodnuti jít k volbám, nebo se prostě ptá na to, komu by oslovení dali ve volbách svůj hlas, bez ohledu na to, jestli se jich vůbec zúčastní.

Politolog Ladislav Mrklas vidí chybu v tom, že podle agentur bude vyšší volební účast. „Lidé, kteří tradičně nechodí k volbám, říkají, že by volili Babiše. Ale podle mých dlouhodobých zkušeností, kdo tradičně nechodí k volbám, tak k nim většinou znovu nepřijde, i když říká, že by měl koho volit. Viděl jsem jeden průzkum, kde asi čtyřicet procent voličů Andreje Babiše jsou právě ti, kteří nechodí volit. Takže se může jednoduše stát, že se jeho podpora může ve volbě najednou ztenčit, takže bude nakonec bojovat o pět procent, nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny,“ nevyloučil Mrklas, i když účast hnutí ANO ve sněmovně se podle něj jeví jako pravděpodobná.

ANO může skončit na třetím místě, ale také může získat sedm nebo osm procent

V této chvíli by si však prý netroufal tvrdit, jestli hnutí ANO skutečně ve volbách skončí na třetím místě. „Může se to stát, ale stejně tak může skončit mezi těmi, kteří nakonec budou mít sedm, osm procent,“ poznamenal Mrklas a dal tak za pravdu poslednímu výzkumu agentury STEM.

Průzkum provedl STEM ve dnech 15. až 21. září na souboru 1043 dotázaných vybraných metodou kvótního výběru, kteří reprezentují obyvatelstvo ČR starší 18 let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…