Nejsme idioti. Nemáte nárok... Po křiku lídrů prý může přijít jiná vláda

13.12.2013 14:05

Jednání o koalici může vypadat jinak v Praze a jinak ve Spojených státech. Tam se nyní nachází předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Tvorbu vládní koalice sleduje i ze zámoří a poskytuje o tom rozhovory českým médiím. Jenomže oproti svým vyjednavačům pohrozil, že by KDU-ČSL vůbec nemusela do vlády jít. Politoložka Vladimíra Dvořáková poté pro ParlamentníListy.cz naznačila, že existuje i jiná varianta vlády, o které se zatím nemluvilo.

Nejsme idioti. Nemáte nárok... Po křiku lídrů prý může přijít jiná vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Bělobrádek v rozhovoru pro páteční vydání deníku MF Dnes zkritizoval chování koaličních partnerů ČSSD a hnutí ANO. Nelíbí se mu totiž nabídnuté dva posty ve vznikajícím kabinetu. Jednalo by se o post zdravotnictví a kultury.

Lidovcům hrozí role užitečného idiota

"Jestliže s námi takhle zacházejí, ještě než se dohodneme, jak s námi asi budou jednat pak ve vládě? Hrozí totiž, že pak budeme hrát roli užitečného idiota. Pak do té vlády vůbec chodit nemusíme," pohrozil šéf lidovců Pavel Bělobrádek v MF Dnes.

Podle Bělobrádka dostali lidovci nabídku na ministerstva, která nikdo nechce. Pro svou stranu by rád získal aspoň jedno silové nebo ekonomické ministerstvo. Nevyloučil proto variantu, že lidovci půjdou do opozice.

Lidovci by rádi získali jeden z následujících resortů – školství, práce a sociálních věcí, zemědělství či průmysl. „Požadavek lidovců na tři ministerstva neodpovídá procentu hlasů, které lidovci dostali ve volbách,“ namítá ale pro ParlamentníListy.cz profesorka Dvořáková, i když v minulosti většinou i strana s mnohem menším počtem poslanců obsadila tři nebo dokonce čtyři křesla ve vládě.

„Z hlediska tradic se na to nemůžeme dívat, protože jsme tady neměli zatím takovou situaci, aby byly dvě víceméně vyrovnané strany a pak jedna sedmiprocentní. S tím se nedají srovnat ani Věci veřejné, protože ty měly při minulých volbách o čtyři procenta víc. Takže každá ta situace je skutečně unikátní, ale každopádně platí, že dvě ministerská křesla je v zásadě téměř totéž jako nula ministerských křesel,“ uvedl pak svůj názor pro ParlamentníListy.cz Stanislav Balík, vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Ani se třemi křesly ve vládě není strana veřejností skoro vnímána

V tomto směru se prý nelze lidovcům divit i proto, že i tři ministerstva představují poměrně malé zastoupení strany ve vládě. „Když si vzpomeneme na Špidlovu, Grossovu a Paroubkovu vládu, kde měli lidovci a Unie svobody po třech křeslech, tak byli skutečně jako marginální partner veřejností téměř nevnímaný. Ale na druhou stranu se sedmi procenty zase nelze čekat pět ministerských křesel. Ale ta dvě jsou skutečně marginální zastoupení, to je, jako kdyby tam ani nebyli,“ myslí si Stanislav Balík.

Bělobrádkovy výroky jsou alarmující

Poměr obsazení ministerstev nové vládě by měl být 8 : 7 : 2. V pátek na dopolední tiskové konferenci pak budoucí premiér Bohuslav Sobotka označil Bělobrádkovy výroky za alarmující.

Profesorka Dvořáková pak připomněla, že pokud by lidovci vypadli z vlády, existuje ještě varianta, že by novou koalici podpořili komunisté. Sami by ovšem zůstali mimo koaliční kabinet.

ČSSD a ANO se mohou obejít i bez lidovců, naznačuje politoložka

Hnutí ANO se těsně před volbami začalo chovat jako středopravé uskupení, proto ho také podpořila řada podnikatelů, takže by pro ně mohla být podpora komunistů složitější než pro sociální demokraty. „Ale je tam mnoho lidí s komunistickou minulostí, proto mi spolupráce s KSČM připadá jako jednodušší a předvídatelnější,“ vysvětlila Dvořáková.

V každém případě budoucí vládní strany budou vytvářet nátlak a dávat při jednání najevo, že je možná i nějaká jiná alternativa než ta současná, tak těžko se rodící.

Jasněji by mělo být příští týden, kdy budou mít vedení stran za sebou jednání o koaliční smlouvě a především se vrátí ze zahraniční cesty šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ferebauer

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…